Някой има ли представа откъде може да се намери шеллак (на люспи или готов разтворен) ? Виждал съм само по западни сайтове, а у нас за съжаление само с "Лазурен" и чат-пат полиуретанов карат... 
Всичко за дърводелството
Христо
- напреднал
22 мнения в "Шеллак - къде ?"
Христо
- напреднал
Благодаря, поне един човек даде насока...
Просто се учудвам, при положение, че шеллака и т.нар. "френска политура" са едни от най- скъпите покрития (т.е. изделията с тях имат най- висока цена), как наши дърводелски фирми не са се ориентирали към "бутиковия пазар" - малко бройки, убийствено качество и подобаващо убийствени цени... Ако ще се оправдават с безпаричието - айде нема нужда - вижте италианските мебели как се продават. А не виждам в тях нещо, които да не може да се направи от средно грамотни и сръчни наши дърводелци.
Просто се учудвам, при положение, че шеллака и т.нар. "френска политура" са едни от най- скъпите покрития (т.е. изделията с тях имат най- висока цена), как наши дърводелски фирми не са се ориентирали към "бутиковия пазар" - малко бройки, убийствено качество и подобаващо убийствени цени... Ако ще се оправдават с безпаричието - айде нема нужда - вижте италианските мебели как се продават. А не виждам в тях нещо, които да не може да се направи от средно грамотни и сръчни наши дърводелци.
крум
- специалист
Производството се диктува от пазарната конюнктура.
За да се продават на такива убийствени цени, че да се избият убийствените разходи, трябва някой да налее едни убийствени пари в убийствена рекламна кампания, или поне в поддържането на един такъв производител, докато стане името му известно. В моя бранш това са едни 3-10 години. В дърводелския - предполагам 30 и нагоре.
А че има български производители с убийствени цени - това е ясно. Само че произвеждат само за навън. Познавам един, който прави мебели в стил Луи 16 и по-големия му брат Луи 17. Много качествени, но и много скъпи. И както казах - 100% за навън (не си мислете, че те ги продават директно - подизпълнители са на западна фирма, която ги продава на наистина УБИЙСТВЕНИ цени).
За да се продават на такива убийствени цени, че да се избият убийствените разходи, трябва някой да налее едни убийствени пари в убийствена рекламна кампания, или поне в поддържането на един такъв производител, докато стане името му известно. В моя бранш това са едни 3-10 години. В дърводелския - предполагам 30 и нагоре.
А че има български производители с убийствени цени - това е ясно. Само че произвеждат само за навън. Познавам един, който прави мебели в стил Луи 16 и по-големия му брат Луи 17. Много качествени, но и много скъпи. И както казах - 100% за навън (не си мислете, че те ги продават директно - подизпълнители са на западна фирма, която ги продава на наистина УБИЙСТВЕНИ цени).
ev_dimov
- специалист
Христо написа:Просто се учудвам, при положение, че шеллака и т.нар. "френска политура" са едни от най- скъпите покрития (т.е. изделията с тях имат най- висока цена), как наши дърводелски фирми не са се ориентирали към ....Така е на истина, но в България много малко хора умеят да боравят с шеллак, тъй като полировката му е много "тънка" работа
(казвам го от личен опит, тъй като работя с шеллак и различни навосъчавания...), и изисква традиция в дейността, каквато ние нямаме.

На запад има потомствени полировчици(Браун-бащата на индустриалния дизайн е от такъв род, дори е бил "обещаващ "полировчик...). Тук много по-лесно е да се пръсне със съвременен лак изделието, защото съгласете се с мен- Поставен и полиран правилно, шеллакът просто е несравним, но грешно нанесен, ей тъй -намазан с четка може да съсипе и най-красивият предмет...все едно е мазано... хайде да не казвам с какво...
А от къде може да се купи шеллак в България...това ще е интересно и на мен.
Лично аз работя с индийски, който се води за най-качествения, и ще се радвам да го намеря и по нашите магазини...
Последна промяна от ev_dimov на вт апр 21, 2009 5:13 pm, променено общо 1 път.
ev_dimov
- специалист
tokuro40 написа:колко ти трябва?Мисля че съм разбран неправилно. Имам за моите цели достатъчно шеллак- просто ще се радвам да го виждам(разбира се сертифициран, без примеси на колофон и др.) и по магазините, а не да правя еквилибристики в областта на българо-индийската дружба
мисля че имам в къщи![]()
![]()

Все пак благодаря за мигновенната отзивчивост
Последна промяна от ev_dimov на ср авг 12, 2009 10:26 am, променено общо 2 пъти.
Savov
- специалист
null написа:......Виж тук:
А сега ако може някой да каже някои тънкости при тая френска политура.
http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=18839
Мисля, че имаше писано за технологията.
Тема "Шеллак - къде ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература