Всичко за дърводелството
chapara - майстор
Ако тръгнеш да обикаляш по магазините сигурно ще ти измъдрят нещо ново,но и недоказано.Аз примерно си импрегнирам нова дъска за рязане дървена потапяйки я в горещо олио,може би би станало със старо олио от фютюрник,пробвай.Преди години намазах орнаментна врата за мазето ми(там е адски влажно) със отработено масло от автомобил горещо.До ден днешен вратата си е като нова,само потъмня една идея,все едно е мазана с безир.При всишки случаи и безира трябва да е ленен и горещ за подобро проникване и мазане нееднократно докато попива.След като попие максимално във времето ,може да обработиш със лакмат.Според мен пробите ще те научат.
Kolio82 - помощник
Явно ще трябва да експериментирам, както каза @chapara

Обадих се на представителите на Дуфа лаковете и там пък ми препоръчаха ей този гел:
http://www.ivel-iv.bg/?q=product/81/325

Някой пробвал ли го е?

Ако не- така или иначе ще го пробвам, ще взема и от водоразтворимия лак:
http://www.ivel-iv.bg/?q=product/81/323

Също ще опитам и с това масло на LEVIS, макар че соленичко идва( 28лв./л.):
http://vamko.com/levis-outdoor-oil.php

Казаха че пейките по витошка са правени с него, та ще мина да ги видя на какво мязат

@Master_Kenobi никак не ми се ще да блестят като гардероби, ама няма начин, поне малко от малко ще трябва да ги загладя :)
EDI - майстор
Точно за този на водна основа ти говорех по-горе.Него съм го ползвал, гарантирано върши работа.
Master_Kenobi - V.I.P.
Kolio82 написа:
@Master_Kenobi никак не ми се ще да блестят като гардероби, ама няма начин, поне малко от малко ще трябва да ги загладя :)
Блясъкът ще се получи евентулно от лаковете (зависи какви сложиш), а не от заглаждането. Дори и със шкурка 320 и нагоре да ги "полираш", ако лака не е глац няма да блестят. Ама ти се сещаш зя това.
Що не се ориентираш към масла, вакси и гелове. По-приемливо ми се струва за твоя вариант. Вярно, скъпи са на кутия, ама са с малка разходна норма по правило. От тия на Phivex (Osmo) имаше 1 л. за 40 кв. м.
Kolio82 - помощник
Master_Kenobi написа:
Блясъкът ще се получи евентулно от лаковете (зависи какви сложиш), а не от заглаждането. Дори и със шкурка 320 и нагоре да ги "полираш", ако лака не е глац няма да блестят. Ама ти се сещаш зя това.
Що не се ориентираш към масла, вакси и гелове. По-приемливо ми се струва за твоя вариант. Вярно, скъпи са на кутия, ама са с малка разходна норма по правило. От тия на Phivex (Osmo) имаше 1 л. за 40 кв. м.
Аз в неделя го пробвах едното с 40-ка и ми се види идеално гладко :D

Сега говорих с хората от Phivex, пуснали са някакво ново масло, 410 се води, безцветно с UV защита, цената е съвсем приемлива (41лв. за 750мл., 9кв. на два слоя)

Спецификацията изглежда много добре.

Прикачен файл

prod-inf- UV protection oil.zip
(15.89 KиБ) Свален 490 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
Гадове! :evil: На мен се опитаха преди 2-3 седмици да пробутат едно за 70 кинта кутията.
Тва ще да е съвсем ново сигурно... :)
Kolio82 - помощник
Master_Kenobi написа:
Гадове! :evil: На мен се опитаха преди 2-3 седмици да пробутат едно за 70 кинта кутията.
Тва ще да е съвсем ново сигурно... :)
Казаха че още го няма в сайта, а и зависи за каква кутия говориш, 2,5л. са 150лв. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
За литър ставаше дума, ако съм разбрал. 40 квадрата на две ръце, което малко ме озадачи.
Отказах се, защото ми трябваше за една проба на 1/4 квадрат.
chapara - майстор
Аз пак,как ли импрегнират траверсите,та си седят с години?А след кат се импрегнира за да не смурди се лакира.
Kolio82 - помощник
Най-накрая завърших начинанието и мисля че е време да докладвам за резултата :)
Изображение Изображение

3-те камъка в средата бая ме узориха

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Останалите маси и пейки не съм ги сложил поради други задачки, утре и те ще са на мястото си.

Отново искам да благодаря на отзовалите се за съдействието :beer:

Тема "Обработка (импрегнация) на дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: