Всичко за дърводелството
walko - специалист
За камината ми е необходима добре изсъхнала дъбова греда със сечение 14х14 или 12х12 сантиметра, и качествено разбичена тия от старите къщи не стават щото са оформяни на ръка и са грозни. Ходих и в магазина срещу трамваиното депо но там имат само на талпи по 7-8см. дебелина и 20-25см широки, но греди няма. Необходима ми е една бройка с дължина около 3 метра. Предварително благодаря.
Gogo55 - специалист
при камината,а и обикновенно има температурна разлика/амплитуда/ту е топло ,ту е студено което довежда до напукване на по дебели дървени елементи.бих ти препоръчал да си направиш дадената греда от слепени две или три парчета от талпа.По принцип от доста години всеки един уважаващ себе си дърводелец прави гредите слепени заради горните причини.
Другото нещо при гредите е че те обикновенно се бичат така че сърцевината на стъблото на дървото им е някъде по средата което също води до пукнатини от центъра на сърцевината към краищата,ако попаднеш случаино на такава греда.
има си някъв стандарт ужким който казва че дървен елемент с размер по-голям от 8 см в ширина и 4см в дебелина се пука или изкорубва-леко се изкривява демек освен спукването-имам някъде учебници,и книги, ако е интересно ще снимам .
walko - специалист
Това със слепването съм го предвидил като последно решение, защото и в магазините за камини предлаганите облицовки са със цяла греда, а и аз съм с горивна камера с водна риза и няма да е като на открито огнище. Лошото е че в магазина продават цялата облицовка (2300лв.???-тия са луди.на мен до тука ми излезе500-600лв.)само греда не дават. А варовик при каменарите от Бакерена фабрика колкото щеш, гнайса си е почти без пари, гипс картона тоже, ама с гредата зациклих. :lol: А идеята е за нещо такова.

Прикачен файл

St Tropez.jpg
St Tropez.jpg (20.44 KиБ) Видяна 3480 пъти

Прикачен файл

chevannes.jpg
chevannes.jpg (41.1 KиБ) Видяна 3480 пъти
null - специалист
пробвай да питаш тук
http://www.foresttrade.bg/bg/
има телефон на сайта
не съм купувал нищо от тях - само съм разговарял по телефона
walko - специалист
Ей "null", май ще се разхождам до Пролеша. :lachtot: , а и паркет трабва да купувам, така че голямо БЛАГОДАРЯ :-D

Тема "Греди от Широколистна дервесина???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: