За камината ми е необходима добре изсъхнала дъбова греда със сечение 14х14 или 12х12 сантиметра, и качествено разбичена тия от старите къщи не стават щото са оформяни на ръка и са грозни. Ходих и в магазина срещу трамваиното депо но там имат само на талпи по 7-8см. дебелина и 20-25см широки, но греди няма. Необходима ми е една бройка с дължина около 3 метра. Предварително благодаря.
при камината,а и обикновенно има температурна разлика/амплитуда/ту е топло ,ту е студено което довежда до напукване на по дебели дървени елементи.бих ти препоръчал да си направиш дадената греда от слепени две или три парчета от талпа.По принцип от доста години всеки един уважаващ себе си дърводелец прави гредите слепени заради горните причини.
Другото нещо при гредите е че те обикновенно се бичат така че сърцевината на стъблото на дървото им е някъде по средата което също води до пукнатини от центъра на сърцевината към краищата,ако попаднеш случаино на такава греда.
има си някъв стандарт ужким който казва че дървен елемент с размер по-голям от 8 см в ширина и 4см в дебелина се пука или изкорубва-леко се изкривява демек освен спукването-имам някъде учебници,и книги, ако е интересно ще снимам .