Всичко за дърводелството
androdd - напреднал
maroka не си ме разбрал. Не пестя аз от лепенки очевадно, а на теб ти се иска и от това да спестиш. :-D а между другото пробвах и с по-евтина лепенка - не става. Много бързо се разлепва. Ако имаш друга идея как да захвана 5-6 метра кантове наведнъж ще се радвам да я чуя.
androdd - напреднал
shadowman не ми беше идеята да си плюем производствата, технологиите и т.н. Мисълта ми беше ако някой друг си прави подобни работи да сподели как, от какво, колко, къде бъркам, къде не и т.н.
maroka - специалист
androdd написа:
maroka не си ме разбрал. Не пестя аз от лепенки очевадно, а на теб ти се иска и от това да спестиш. :-D а между другото пробвах и с по-евтина лепенка - не става. Много бързо се разлепва. Ако имаш друга идея как да захвана 5-6 метра кантове наведнъж ще се радвам да я чуя.
Ами честно да ти кажа не ползвам тази технология, поради наличието на машина за праволинейно и криволинейно кантиране.

Иначе съм виждал пенкилери, ползващи твоите методи и произвеждащи скъпоструващи изделия да ползват обикновена хартиена лепенка и да чакат по 2 часа да изсъхне лепилото, за да си изрежат канта :-D
Режат го с ренде, щото фрезата е скъпа като цена, пък и е модерна технология, предназначена за евтино производство.

И още един жокер: стреч фолио :)
androdd - напреднал
С хартиена лепенка нема как да стане плътно, т.к. не е еластична и достатъчно здрава. Стреч фолиото го приемам с усмивка. А без ренде нямам как да се мине. Все някъде трябва малко да се пипне. С card scraper(незнам на бг как е) става най-чист завършека.
Изображение
Относно лепенето - чакам 15-20 мин с бързо лепило. А т.к. работа има бол не скучая определено през това време.
maroka - специалист
Е няма да те разсейвам, докато работиш :) Че още малко и за пилите ще кажеш нещо :)

Успех и е хубаво, че се усмихваш. Така трябва да се прави :)
Напълно подкрепям androdd само така напред.Не обръщай внимание на завистници които вместо да те похвалят търсят недостатъци.
shadowman - майстор
Спартакус, как разбра, че питащите сме завистливи копелдаци?
androdd - напреднал
Мисля си, че е моя грешка, че писах тук. Но темата на форума е доста подвеждаща - Дърводелство. Би трябвало да се прекръсти на пластмасоделство или талашитоделство.
Ето и нещо дърводелско

Изображение

Изображение.
Ще ми се да видя как обеснявате на човека направил тази маса, че са му антични технологиите и това можете да го врътнете на масоапликираща машина с фигуркодялкаща глава за нула време и много евтино.
svetliopi44 - Чирак...
Напротив колега , не си сгрешил ...

Прави каквото трябва ,пък да става каквото ще ...

Мисля ,че хората не ти завиждат ,на против има такива на който им е интересно ... :2thumbs: :respekt:
androdd - напреднал
За който му е интересно...
От време на време стройната ми кантираща процедура се помрачава от някоя грешка.
Изображение
След като отшумят псувните се налага да помисля ще ремонтирам ли или ще почвам отначало. От както почнах да орязвам канта с фрезата ми се случва за втори път. Първия път, предполагам заради прекалено ниски обороти на фрезата ръба се нацепи и стана доста гаден кант. Детайлът беше малък и реших да отрежа канта и да си залепя нов. Това беше бързо и лесно решение на проблема. Този път проблема е, че в един участък канта стърчи прекалено много (моя грешка) и малкия ми фрезер се вкара почти целия в него, отлепвайки и отчупвайки го. Детайлът е 1.2м на 0.5м и рязането на 1.2м кант не ми хареса хич като идея. Ето и как го ремонтирах:
1.Марkирам частта от канта, която трябва да се отреже. Може да стане и с линийка и резец.
Изображение
2.Отрязвам повредената част от двата края с длетото напряко на жилите. Старая се сряза да е перпендикулярен на лицето на канта.
3.Следвайки направената отбелязка с широко длето отрязвам повредената част надлъжно.
Изображение
4.Залепването на отлепената и отцепена част на канта става най-лесно с етикет от някое безалкохолно. Пъхам етикета навътре в цепката. Мажа с лепило и го изтеглям от другата страна. Етикетът излиза със слой лепило по него и така съм сигурен, че навсякъде по пътя си е намазал.
Изображение
5.Залепвам с лепенка към детайла и стягам с щипка към канта.
Изображение
6.Използвайки длето като стъргало почиствам и изправям хубаво всички страни на дупката в канта.
7.От друга заготовка за кант с подобна структура на дървесината отрязвам подходящо по размер парче с малко по-големи размери (част от милиметъра).
8.Използвайки длето като стъргало придавам съвсем лек наклон на страните на парчето, които ще прилегнат към стария кант. Така леко издадените горни ръбове ще прикрият добре следите от ремонта.
9.Пробвам парчето на сухо и като се убедя, че ще пасне добре го залепвам от всякъде.
10.Залепвам с лепенка към детайла и стягам, с каквото намеря за добре към канта.
Изображение
11.Ииииии резултата е почти перфектен. Като за моята ракла го одобрявам.
Изображение

Тема "Кантиране на шперплат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: