• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 132
Всичко за дърводелството
alata_69 - специалист
какви са тези книги????
нищо не разбрах
kirovcite2 - помощник
:?
Последна промяна от kirovcite2 на пон ное 29, 2010 12:44 pm, променено общо 1 път.
kirovcite2 - помощник
[quote="rum_sz"]
Последна промяна от kirovcite2 на пон ное 29, 2010 12:45 pm, променено общо 1 път.
hadjiivanov - напреднал
Здравейте, дано си задавам въпроса в правилната тема.
Направих първите си три опита в гравирането върху дърво. Тъй като не съм художник нещата са почти откраднати от форума . Не знам обаче как да запечатам дървото, за да не си смени цвета с времето и да не изгние или да се прецака по някакъв начин , за който не се сещам. Байцвал съм с различни цветове върху гравюрата, а на места не съм байцвал изобщо.
Вие как постъпвате след като сте направили дадена дърворезба, за да може да се твърди, че има завършен вид?
С уважение: Петър Хаджииванов.
alata_69 - специалист
първо покажи какво си сътворил за да се похвалиш
:-D
моите работи ги запечатвам с пчелен восък разреден с бензин
hadjiivanov - напреднал
Ха ха :lol: ако бяха много за показване и сам щях да се похваля. След като прочета внимателно темата за това как се качват снимки ще направя опит. Някакво съотношение за бензина към пчелния восък можеш ли да ми подскажеш. Някъде чета също за леново масло или безир, но като не разбирам и се страхувам да не си разваля творенията.
Поздрави.
alata_69 - специалист
по принцип съотношението е тайна :-D но само на тебе ще кажа
буркан от0,500л. пълниш до капачката с насърган пчелен восък
после го заливаш с бензин до като се напълни буркана и затваряш плътно капачката.
в продължение на 1 месец го разклащаш когато се сетиш и освобождаваш напрежението в буркана защото може да гръмне
след месец без да разклащаш буркана отсипваш в друг буркан само бензина нат утайката и с него намазваш дървото
като постои 15-20 минути да попие хубаво бензина в дървото го лъскаш с четка за дрехи(мека) или вълнен парцал
после оставяш на проветриво място за около 3-4 дни
и готово

сега си ти наред да покажеш какво ще ваксваш :-D
hadjiivanov - напреднал
Втори опит за качване на въпросните снимки. Както казах и по-горе идеите са откраднати от форума. А дървото е чам.

Прикачен файл

1.jpg
Първият ми опит
1.jpg (86.63 KиБ) Видяна 7275 пъти

Прикачен файл

2.jpg
Вторият ми опит
2.jpg (79.86 KиБ) Видяна 7275 пъти

Прикачен файл

3.jpg
Третият ми опит
3.jpg (60.95 KиБ) Видяна 7275 пъти
alata_69 - специалист
за начало бива
пробвал ли си с длета?
ако направиш по дълбок контур и пробваш да придадеш обем на плоската дъска няма да имаш нужда от баиц
hadjiivanov - напреднал
Не съм, защото ми се вижда много трудно. Самото придаване на обем ме плаши, а ако се отнеме повече материал отколкото е нужно, може и да не подлежи на оправяне. Всъщност така с приказвам, но следващата стъпка е наистина да пробвам с длета.
Като правих рибата си измайсторих едно длето заради люспите. Мислех си, че ще е фасулска работа, но се оказа, че наместа длетото влиза лесно, на места много трудно, а на места смачква дървото вместо да го срязва. Абе новобранска работа. Като направя нещо с длета ще се похваля без подкана.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 132

Тема "Дърворезба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: