Всичко за дърводелството
Здравейте,

Харесал съм една къща за купуване. Стара е и с гредоред. Има два етажа - голяма изба и жилищен етаж. Всичко е ОК само че има леко улягане в средата на къщата между двата етажа. След оглед установих че целия гредоред е на малки дупчици ( около 1-2мм ). Ама сигурно са хиляди. Предполагам че става въпрос за дървояди защото по земятя има и пресен дървен прах. Предполгам че улягането може да е от счупена или уведена греда на гредореда защото контура на стените е ОК. За съжаление не всички греди могат да се видят защото в една част има накован шпертплат върху тях.

Въпроса ми е - ако целия гредоред е прояден може ли да се мине с укрепване или трябва цялостна подмяна. Труден и скъп ремонт ли е това? Етажа е около 70кв. Не съм се качвал на покрива но може и там да е така ...

По добре ли е да се мисли за подмяна на гредореда с плоча ?

Поздрави
peter_m - специалист
Ако се качиш на покрива може и да се уплашиш.
Най-добре става с плоча, но ще ти трябват и колони ... става сложно.
А ако правиш и вътрешен ремонт (сигурно ще трябва) замисли се дали си заслужава инвестицията.
Понякога ако направиш ново излиза по-ефтино от да оправиш старото.

Добре ще е да качиш снимки за да получиш по-точни съвети.
ebahti - майстор
тоя гредоред може и да те надживее ако е дъбов-каквито са на старите къщи,ама е добре да се види на място.....пробвай да забиеш пирон и то ще си покаже
housedoktor - майстор
Може да се укрепи,разисквано е .Колегата ти каза как да провериш дали са загнили ,става и с малка бургия и бормашина
Най ме притесняват хилядите малки дупчици което е явен признак за дървояди. Ще пробвам да пробия дупка с пирон или бормашина но на места успях да отчупя част от дървото и имаше участъци къдете беше като талаш.

Иначе гредореда има една голяма носеща греда ( тя също е на дупки но докъдето се вижда не е счупена ) . Другите по малки греди също са яко на дупки. Върху тях има слама и кал както са ги правили едно време.
housedoktor - майстор
Споменах ,4е е разисквано,затова само накратко.Ако е ммого сериозно положението Може да укрепиш сус греди захванати към съществуващите чрез 12 мм шпилки през 60 см .Те също стъпват на носещите стени.И не забравяй импрегнация на старото и новото дърво
Знам че е трудно да се прецени така но скъп ремонт ли е това. Просто искам да си преценя на база цената която ми предлагат. Целия под е около 70 квадрата а носещата греда е 8-9 метра.
housedoktor - майстор
8-9 м си е голямо растояние,по скоро са 2 греди и се съединяват над колона
vk - специалист
А не е ли най-добре това укрепване да се направи, чрез подмяна на старите дървени греди с т.нар IPE греди, които са метални и отляти на цяло. Гледам че много се ползват при направата на сгради от метални конструкции. Ето и картинки. Продават се по складовете за метали (по-големите складове)
Изображение
torbalan - Дървен философ
ако са по-евтини от дървените - да :)

по света има стотици милиони постройки, дето са с дървен гредоред и са си екстра :)

Тема "ремонт на гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: