Всичко за дърводелството
Здравейте!

Моля за съвет как да избирам оборитите на оберфреза (по точно при работа с ПДЧ)?

Имам BOSCH POF 1400 ACE. Тя има 6 степени за оборитите и инструкцията за употреба препоръчват 5-6 степен за 4-10 мм фрезери за твърда мека дървесина; за фрезери 12-20 съответно мека дървесина: 3-6 степен, твърда 3-4 степен; 20-40 мм - 1-2 степен...

Аз трябваше да си издълбая канали в ПДЧ и използвах 2 фрезера:
За вкопаване на 3 мм фазер в чекмеджета фрезер CMT 3 мм, избрах по ниска скорост: 2..3. След доста дълбаене (8-9 мм дълбок на 3 паса, скорост ~ 1 см/с), 6 чекмеджета х 4 страни х 50-60 см на страна се загледах във фрезера: Сякаш режещите ръбове се бяха затъпили, цветът на върха на фрезера беше преливащ се през синкави отенъци...
За други канали използвах фрезер 6 мм от комплект фрезери на BOSCH. В този случай пак използвах 2-3 скорост, като след като сваля първия слой (със ламинираното покритие и смолите) на 2 степен, останалите 6 мм ги свалях на 3 степен наведнъж. Това на 4 плоскости по 2 м. Накрая пак погледнах фрезера и забелязах че сякаш е изпитал голямо натоварване - зад режещия ръб има някаква разлята сплав като люспа от нея е паднала.

Междувременно - давах почивка на машината и проверявах дали пари някой от фрезерите - не забелязах да е горещ, макар че може да е изстинал, докато спра машината и шпиндела спре да се върти...

Може би това е от неправилна експлоатация? ПДЧ мек или твърд материал е? Ниските обороти могат ли да са по лоши от високите за такива условия на работа?
ZEDYCUS - майстор
Твърд материал е . На по висока скорост фрезера направо прегаря. За да не се получава това и на по ниска скорост, трябва да се изсмукват триците по време или след фрезоване.
PIP - майстор
Това с посиняването и затъпяването на ножовете зависи по-скоро от качеството на ножовете, отколкото от скоростта на фрезата. Имай предвид, че на по-ниска скорост фрезата загрява повече и е по-вероятно да я изгориш, ако не внимаваш.
Аз съм 'забравил' моята на 5 скорост.

Не съм работил с твоята фреза, но 3мм ширина х 9мм дълбочина канал с добър нож не трябва да го усети и с едно минаване.
ZEDYCUS - майстор
Правилото за обороти, е колкото е по голям диаметърът на фрезера по малки обороти. Рязал съм криволинейно плоскост 18 мм с качествени прави фи10мм италиански фрезери и изгарят на високи обороти. Не от първия път, но свършват доста бързо. А това че загрявала фрезата на бавни обороти, ако е като моята в момента (Бъджет) съм съгласен, но на качествена фреза, работех с Метабо, такива проблеми няма. :?
DTIvanov - специалист
ПДЧ е един от най-гадните за инструмета материали. От една страна има смоли, които се стапят и "мажат" по фрезера, като силно влошават охлаждането му. От друга страна е доста абразивно (пълно е с всякакви боклуци и ако някой е рязал на тъмно с циркуляр сигурно е виждал как искри в сряза) и бързо затъпява режещия ръб, особенно на евтини фрезери. Поради изброените причини е добре да не се прекалява със скоростта на фрезата, линейната скорост на фрезоване и както по-горе посъветва колегата, да се изсмукват триците, по възможност в процеса на фрезоване.

Тема "Избор на обороти на оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: