Всичко за дърводелството
boqn83bs - напреднал
bogomilZ написа:
boqn83bs написа:
няма такъв кошер.1 кошер ако е мнгокорпусен садържа в комплектовката си 3 корпуса,1 дълбоко дъно,1 капак и 30 рамки,както и 1 ханеманова решетка,хранилка и покривна табла.това е около 90 до 130лв зависи от качеството на изпалнението.и комплектовката.
първо прочети за технологии на отглеждане на пчели

колко кошера имаш в момента ?
моите са 70 броя
Това на снимкте всичко са дадан-блат,за какво ти са 2 крпуса???за магазина разбирам.Дибре е че са 9 рамкови.Макар че виждам и по големи.
bogomilZ - специалист
boqn83bs написа:
bogomilZ написа:
boqn83bs написа:
няма такъв кошер.1 кошер ако е мнгокорпусен садържа в комплектовката си 3 корпуса,1 дълбоко дъно,1 капак и 30 рамки,както и 1 ханеманова решетка,хранилка и покривна табла.това е около 90 до 130лв зависи от качеството на изпалнението.и комплектовката.
първо прочети за технологии на отглеждане на пчели

колко кошера имаш в момента ?
моите са 70 броя
Това на снимкте всичко са дадан-блат,за какво ти са 2 крпуса???за магазина разбирам.Дибре е че са 9 рамкови.Макар че виждам и по големи.
при мен системата е даданблат и работя с два и на моменти с три магазина защото имаме много интензивна паша
ти постави въпроса за корпусна система
корпусна система с два корпуса и едни или два магазина е приложима в райони с умерена и слаба паша
ако направиш сметка ще видиш че 2*9 корпусни се равняват на площ на 12 плодникови дадан но предимството е че семейството се развива във височина и имаш възможност да въртиш корпусите и да ускоряваш яйцеснасянето в горния корпус
в същото време разширяваш обема не с корпус а с по-малко (магазин)и това е по благоприятно при по слабите паши
ако развираш биологично пчеларство така гарантираш че стоковия мед е само от магазинни рамки при които не е третирано с пособия против акара и други болести и т.н и т.н
griffin - майстор
Пичове отплеснахте се, не съм пчелар любител дърводелец, вчера точно едно приятелче ми праща някакъв план на кошер та от това което виждам, ако може да си купуваш готов материал, дъските докарани до определената дебелина защото при мен това в домашни условия е трудно изпълнимата задача(поне за мен, сигурно тука има майстори дето и с обикновенно ренде я могат тая процедура) като за начало ти трябват циркуляр(ако е настолен по добре, ако не може да си направиш маса и да го монтираш), обер фреза, ще ти помогне за сглобките(поне от това което виждам на моя план има доста( но 4аст от нещата може да правиш и с циркуляра монтиран на маса) за фрезата няколко прави фрезера, дрелка( маткап или свредел ), ренде и може би 1-2 прави длета. При циркуляра не земай най малкия модел гледам че страничните дъски са дебелички и циркуляра като се монтира на маса губи малко от дълбочината си на рязане.
Ако трябва да се оглаждат дъските отвътре може да ти помогне един шлайд, но това може да го правиш и на ръка.
Ако има друго пиши на лична че тук не знам кога пак ще вляза :-).
bogomilZ - специалист
наистина се отплеснахме от темата, но исках да му обясня че за два кошера е по оправдано да си ги купи готови
забелязах че колегата търси да купува машини в другите теми и в други сайтове
разбира се избора и решението е негово
ако наистина иска да обясним точно какви машини са нужни може да го направим - само да каже
null - специалист
като сте се отплеснали и аз да кажа за дядо ми ...
помня го как си ги майстореше на двора. даже работилница нямаше. чук, триончета няколко, някоко рендета, пили, пирони и тел...
на село има още няколко които се ползват от неговите.
bogomilZ - специалист
null написа:
помня го как си ги майстореше на двора. даже работилница нямаше. чук, триончета няколко, някоко рендета, пили, пирони и тел...
и не е имал зеге? - трудно му е било на дядо ти
bisermonov - специалист
bogomilZ написа:
null написа:
и не е имал зеге? - трудно му е било на дядо ти
Защо се учудвате бре хора едното ми село къщата е строена преди 150 г тя е на един етаж и от горе е покрита не с керемиди а с плочи някаква скала та мисълта ми е къщата си има прозорци които се отварят врати тип кушаклии и то си личи как приблизително 20см. широки дъски и дебели 4 см са дялкани с нещо не знам с какво и със сигурност не са имали „зеге или ренде” да не кажа че там ток вкараха преди 60-70 г. та дядо ми сам си ги е майсторил не е имал като нас CNC та.
boqn83bs - напреднал
bogomilZ написа:
наистина се отплеснахме от темата, но исках да му обясня че за два кошера е по оправдано да си ги купи готови
ако наистина иска да обясним точно какви машини са нужни може да го направим - само да каже
Ами аз казах като попитах с цяла тема,ама нейсе :? Койта слуша.Интерисувам се с какви машини се правят кошерите,мам предвит и дълбокото дъно.
bisermonov - специалист
boqn83bs написа:
bogomilZ написа:
Ами аз казах като попитах с цяла тема,ама нейсе :? Койта слуша.Интерисувам се с какви машини се правят кошерите,мам предвит и дълбокото дъно.
Еми отговориха ти една петоперационка ще ти свърши работа ако си взимаш готов материал фасониран ако го взимаш на трупи метровки ще ти е нужен и банциг.
vil78 - напреднал
КОШЕРИТЕ СИ ГИ ПРАВЯ С ОБЕР ФРЕЗА, РЪЧЕН ЦИРКУЛЯР, ЗЕГЕ, ВИНТОВЕРТ И БОРМАШИНА.РЪЧНИ ИНСТРУМЕНТИ. ДЪСКИТЕ СИ ГИ КУПУВАМ ОТ СКЛАД КАТО ЗА 2 ЛЕВА МИ ГИ РЕНДОСВАТ ДВУСТРАННО НА ЩРАИХ. ИЗЛИЗА МИ 35ЛВ. КОШЕРА ДО БОЯ БЕЗ РАМКИТЕ. УСПЕХ!!!

Прикачен файл

DSCN0200.JPG
DSCN0200.JPG (117.06 KиБ) Видяна 12498 пъти

Тема "Колко и какви машини са необходими за направата на 1 кошер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: