• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
peter_m - специалист
Някой срещал ли е ръководство за направа на корпусна мебел (ПДЧ). Основни неща, сглобки, размери, малко обков ... такива неща.
Примерно (само като пример, не че искам да правя) ако искам да си направя нощно шкафче размерите ясно, ще ги сметна, обаче дупките и обкова, който ще ми трябва ... панти, какви дупки се пробиват за тях (с размери и отстояния), примерно минификсове ... за да знам на какви разстояния и колко да дупча. Предполагам има някаква стандартизация.

Знам че има каталози за мебелен обков и вътре има размери, но ако може някакво ръководство за начинаещ ...

Извинявам се ако темата не е за тук.
valat111 - специалист
И аз проявявам интерес по темата, ако намериш нещо различно от нещата описани по тая тема във форума обаждай се.
ribnikolaevi - майстор
С офертите които получавам за обзавеждането и аз почвам да се инетересувам ...
shadowman - майстор
Правя мебели от 95-та и такова чудо не съм виждал и не съм чувал. Всичко се учи в процес на работа.
spokoen - специалист
Много интересно!
peter_m - специалист
Все нещо някъде трябва да е писано. Някакво ръководство, учебник ... Никой не се е родил научен :?

Говоря за това нещо (дори и само картинки да са) - обаче систематизирано за повече неща. Направено като за прости хора. Верно, че нещата ги има по разни каталози, но няма ли ги по-"достъпно" направени, за начинаещи. Както и някакви изисквания примерно за дължина еди си колко - 2 броя, при дължина повече от ... - 3 броя ... И примерно за какви цели каква сглобка се използва ...

Изображение

Ето и нещо на руски подходящо за домашни условия:

http://rapidshare.com/#!download|943l3| ... ebel_2.exe
spokoen - специалист
Другият вариант колега е следният:
Винаги слагаш малко повече от колкото му трябва!
Обаче колкото е полезно толкова е и опасно!
Дори и за това правило са ти необходими знания :)
Пример:
Искаш да купиш винтове за дърво. В магазина ти предлагат винтове 0,4х4см. Ти можеш да купиш 0,6х6см и ще стане по-здраво, НО дали няма с 2см в повече да излезеш от другата страна или дали с 2мм повече няма да се разцепи дървото? Това сам го преценяваш и не знам дали има ръководство за това?
ribnikolaevi - майстор
Предполагам че в Лесото трябва да го учат. Ще поразпитам ...
В нета това излиза на първо четене http://www.mebelist.com/showthread.php? ... B5%D0%BB-1
moji - напреднал
Хайде малко да ти нахвърлям числа с които работя и аз, мисля че друго няма да ти трябва. Значи няма да се впускам в подробности за различните видове системи, а само за тая, по която са масовите обкови. Плоскостта ще я приемем за 18. За сглабяне на два детайла с дебелина ф18 дупките за диблите трябва да са ф8 и пробити в детайлите на 9 мм от края. Ако използваш и винтове препоръчвам да са 50/3.5мм . Това което си го дал на снимката е минификс. Само че онова разстояние L е малко глупаво дадено. За ексцентрика на минификса (D) се дупчи с ф15 на 34мм от края на детайла. Другия край на минификса (Д1) много зависи от модела на минификса : може да се дупчи с ф5 ако за директен монтаж, или с ф8 ако е набивен. Друг вид сглобка подобан на минификса, която се ползва често е рафикса ( напиши го в гугъл , отиди на изображения и излиза като първа снимка, поне при мен). Той се дупчи с ф20 на 9,5 - 10 мм от края на детайла. Панти на врати се дупчат с ф35 на 22 мм от края, а откъм страницата на отстояние от края 37мм за панти покрит и полупокрит кант и 57 за открит кант. ( открит кант е когато вратичката е вътре в отвора на кутията на шкафа, покрит кант е когато вратата застъпва отвън кутията, а полупокрит кант се слага примерно когато трябва да закачиш две врати на от двете страни на една страница). Самата панта се захваща с по два винта които трябва да са на отстояние 32 мм . Когато свързваш два детайла, раздупчвай с ф2.7-3 мм за да избегнеш сцепване.друго по дупките и сглобките не се сещам - предполагам че ще е ясно, колко трябва да се дупчи като дълбочина - в зависимост от обкова и неговата дебелина, нали? За дръжките разстоянията между двата отвора ( освен ако не е за захващане с един болт) е винаги някакво разстояние кратно на 32 : 64,96,128,160,196,224,256,288. Друг много важен момент е коването на гърба. Първо се захваща само една страна, после се мерят диагоналите на шкафа - с помоща на фазера се коригира, до пълно съвпадане и чак тогава се кове смело. Просто правило, но съм виждал много криви истории само поради неспазване на това нещо. Разбира се, има и някои други подробности, но те са или не толкова важни за начало, или пък може нещо и да не съм се сетил в момента. А като за дължина на хоризонтален детайл : ако няма да има никъде трета опора един хоризонтален рафт, или таван на шкаф или каквото и да е , по дълго от 70-75 см отказвам да правя - с времето увисва и то доста осезаемо. :wink: :wink: :wink:
tools - помощник
Имам ръководство по дървообработване от 1962 г. и колкото и да се развиват технологиите неведнъж ми се е случвало да се консултирам с него - било за размер или за модел.На мен ми е свършило доста работа и ще се радвам да го споделя с Вас колеги.Наснимах няколко странички и ако ви е интересно ще пусна и другите.Качеството не е много добро,но ако някой прояви интерес мисля,че може и да се копира по-качествено.

Прикачен файл

DSC00086.JPG
DSC00086.JPG (73.32 KиБ) Видяна 10384 пъти

Прикачен файл

DSC00085.JPG
DSC00085.JPG (72.13 KиБ) Видяна 10384 пъти

Прикачен файл

DSC00084.JPG
DSC00084.JPG (80.88 KиБ) Видяна 10384 пъти

Прикачен файл

DSC00083.JPG
DSC00083.JPG (84.2 KиБ) Видяна 10384 пъти