Всичко за дърводелството
s.v.atanasov - специалист
Имам питанка как да постигна този ефект опушен и рустик върху дъб.Каква е технологията и материалите за получаване на този ефект.Ще бада благодарен ако някои ми каже и марките които се използват вид баиц или готов лак се използва.Тарся матов ефект или съвсем леко да блести.Благодаря на всички предварително.

Прикачен файл

opu6en dyb.jpg
опушен
opu6en dyb.jpg (2.22 KиБ) Видяна 4546 пъти

Прикачен файл

175_175_Dushome-180_Rustik1.jpg
рустик
175_175_Dushome-180_Rustik1.jpg (4.67 KиБ) Видяна 4546 пъти
forski - специалист
Здравей колега,аз подобен ефект постигнах с лак цвят "палисандтъ" с него лакирвах две дъбови врати,голяма порта и малка входна врата.Лака е чешки на SOKRATES на водна основа,трябва обаче да внимаваш колко ръце нанасяш че ако прекалиш и цвета отива към черно.Не мога хубаво да преценя от снимката какъв цвят търсиш но аз всичката дървесина в къщата съм я ориентирал към този тъмен цвят "палисандър".

Успех !!!
parketmilanov - специалист
опушването на дъб се прави на вакум сушилня и има много специфичен вид,има и доста байцове и масла които имитират опушено,но зависи от теб и взискателността на изделието което ще правиш да прецениш дали да задълбаваш в това опушване,иначе класически начин който стои много рустик е горелка нагаряне на дървото ,след това с фина шкурка отнемане на някои участтъци и ще имаш много опушено ама истински опушено дъбче:)
ПС.на снимките никак не си личи цвета който гониш,постни по Убави снимки :)
parketmilanov - специалист
опушването на дъб се прави на вакум сушилня и има много специфичен вид,има и доста байцове и масла които имитират опушено,но зависи от теб и взискателността на изделието което ще правиш да прецениш дали да задълбаваш в това опушване,иначе класически начин който стои много рустик е горелка нагаряне на дървото ,след това с фина шкурка отнемане на някои участтъци и ще имаш много опушено ама истински опушено дъбче:)
ПС.на снимките никак не си личи цвета който гониш,постни по Убави снимки :)
Благодаря за одговорите мн не ми стана ясно но благодарско
Благодаря за одговорите мн не ми стана чсно ако моге снимки на вратите благодаря на малкото които се включиха
toni_g79 - специалист
Взимаш байц с цвета който искаш,за да си сигурен взимаш едно парче от същото дърво,и няколко подобни на това което търсиш байцове, и правиш малки проби да видиш кой се доближава до желанието ти,после взимаш там каквото ще байцваш с една ситна шкурка зашкурваш ако има някакви петна,после байцваш,оставяш да изсъхне и лакираш 2 ръце ,това е общо казано(като всеки етап си има свойте тънкости)
Здравей,колега. Към споменатите вече методи бих добавил обработката с амонячни пари. Дъбът става страхотно. Процесут просто ускорява естественото остаряване и потъмняване на материалите с повече танин. Струва си опита и е сравнително лесно. Питай google за oak ammonia fuming. Успех!
Благодаря за амоняка но от къде да взема амоняк.Някои ползвал ли е този метод.Нещо да сподели.

Тема "дъб опушен,рустик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: