Всичко за дърводелството
Chefo77 - майстор
Днес на обекта намерих един дърводелски ъгъл на Irwin, който имаше някаква странна джаджа в основата си. .
Ъгълът е ето такъв, а джаджата се вижда най-долу, под надписа Irwin :
Прикачен файл:
IRWIN10503543.jpg
IRWIN10503543.jpg (86.83 KиБ) Видяна 2743 пъти
Става дума за жълтата "ос" долу - движи се вляво и вдясно, не може да излезе от основата, а при максимално извадено състояние "стърчи" около 8 мм. Нямам намерение да го присвоявам, просто ми е интересно за какво аджеба служи
schuldiner - майстор
Аз не знам за какво служи джаджата, но бих я ползвал да стои инструмента в хоризонтално положение без да го придържам. По едно време имах нещо като райбер на един от моите, точно за да държи масивната част на ъгъла към елемента (когато ползвам вътрешната скала).
Chefo77 - майстор
Тя тази "ос"-ичка се движи наляво надясно, как по-точно може да се използва за да стои ъгъла в хоризонтално положение? Нещо не мога да схвана :(
schuldiner - майстор
Ами не знам този модел колко е балансиран. Ако мериш с вътрешния ъгъл дъска, скалата ляга на дъската, а "дръжката" увисва надолу като я пуснеш и се завърта с ос скалата. Чопът би я задържал, ако не е прекалено тежка спрямо скалата. Моят с райбера беше стоманена скала с алуминиево тяло - горе-долу еднакви на тежест и стоеше "на позиция" без да го държа.

Въобще не твърдя, че за това служи джаджата...
RABATA - напреднал
schuldiner написа:
Ами не знам този модел колко е балансиран. Ако мериш с вътрешния ъгъл дъска, скалата ляга на дъската, а "дръжката" увисва надолу като я пуснеш и се завърта с ос скалата. Чопът би я задържал, ако не е прекалено тежка спрямо скалата. Моят с райбера беше стоманена скала с алуминиево тяло - горе-долу еднакви на тежест и стоеше "на позиция" без да го държа.

Въобще не твърдя, че за това служи джаджата...
Точно за това е!
Имам същия и за това се ползва!
ceco78 - специалист
има засечка е в средата явно е ако искаш да маркираш с молив чрез прлъзгане линия успоредна на следваната равнина. доста удобно.

Тема "За какво служи тази джаджа на гьоня-та..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: