• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
ipp007 - помощник
Здравейте,
правя си едни диванчета от чамов материал, но на места дървесината има като рани, от които тече смола. Лошото е че като ги правех не им обърнах внимание и сега се появява този неприятен проблем.
Дайте идея как да ги обработя за да не текат и мажат.
Ще съм Ви благодарен!
todor_tsanov - специалист
има поялници с които разтапяш смолата в смолната торбичка и после запълваш с топим кит
ipp007 - помощник
todor_tsanov написа:
има поялници с които разтапяш смолата в смолната торбичка и после запълваш с топим кит
благодаря ти за насоката, но за 3-4 торбички едвали ще ми е изгодно да купувам такъв поялник(даже нямам представа какъв точно да е).
Дали има в района на София, някой, които да може да ми услужи или да извърши тази услуга (срещу заплащане разбира се)?
Фло - специалист
ipp007 написа:
Здравейте,
правя си едни диванчета от чамов материал, но на места дървесината има като рани, от които тече смола. Лошото е че като ги правех не им обърнах внимание и сега се появява този неприятен проблем.
Дайте идея как да ги обработя за да не текат и мажат.
Ще съм Ви благодарен!
Това е дървесна киселина колега. Колофон.Представлява сложен състав на дървесни киселини,с преобладаваща абиетиновата киселина. Може да я махнеш като третираш дървото с горещ разтвор на сода за дъски,продава се по железарските магазини т.е. да я "осапуниш" киселината,макар,че в тоя случай не е коректния термин.Температурата на разтвора на содата за дъски да е над 70 гр. и с една четка топиш в разтвора и търкаш дъската.
big_death - специалист
Правят се "лодки", след което се запълват с такива от същия мат,рял , или с кит :supz:
ipp007 - помощник
big_death написа:
Правят се "лодки", след което се запълват с такива от същия мат,рял , или с кит :supz:
имаш впредвид да издълбая дървото заедно с "раните" и след това да запълня с кит? Другите химически разтвори ми се струват сложни...(ама ако няма как ще се правят)...
todor_tsanov - специалист
обикновен поялник все някой твой близък може да има с върха разтапяш смолата и после нагряваш с него кита и запълваш торбичката
най-добре става с лодка но трябва фреза и фрезер а и лодката се прави със специална машина

Прикачен файл

product_251.gif

Прикачен файл

images.jpeg
images.jpeg (7.91 KиБ) Видяна 2954 пъти
ipp007 - помощник
Благодаря ти за снимките! Такъв поялник имам и аз :supz: Имам и фреза, ама фрезоването в смолата ми се вижда като "мазало".
Кита специален ли е или става и с обикновен за дърво, нанесен на няколко пласта?
EDI - майстор
Аз ги изрязвам с макетния нож, правя си смес от лепило за дърво и дървени стърготини от същия материал, и след като изсъхне добре, прешлайфам.
ipp007 - помощник
Предполагам че се изрязва до здраво дърво?
Ще стане ли нещо, ако се издълбае смолата както се е разтекла(без да се изрязва всичко) и се запълни с кит? Ще избие ли смолата отдолу отново?
  • 1
  • 2

Тема "Обезсмоляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: