Всичко за дърводелството
capola - помощник
Здравейте!

Публикувам тази тема тук, защото въпросът ми се отнася по-скоро до самото дърво.

Решил съм да слагам дървена дограма със стъклопакет и тъй като дървената дограма се нуждае от поддръжка на 5-10 години, искам да предвидя тези освежавания овреме. Старата дограма е на близо 100 години (царска) и наистина е много красива. Боядисана е в бяло и стои много красиво. Това, което ме притеснява, е, че за да пребоядисвам дограмата периодично, вероятно ще е редно да свалям първо старата боя? Или най-малкото няма да става толкова добре, колкото е с пистолетното боядисване в цеха. От друга страна, ако дограмата е лакирана и не е боядисана, лакирането на всеки 5 години не би следвало да е проблем. Но, може би, лакът няма такава устойчивост като боята, и ще е необходимо по-често лакиране.

Ще съм благодарен, ако споделите мнението си по този въпрос!
VLADO66 - майстор
Като си решил да слагаш такава дограма започваш от материала-профила задължително трябва да е трислоен,след това обкова и уплътненията и както казваш лака/той е само един от елементите/.Да се боядисва такъв тип дограма губи целия и ефект-по-добре да си сложиш пластмасова.Аз също бях пред тази дилема и в крайна сметка си сложих ПВЦ златен дъб и не съжалявам. Ако имаш средства по-добрия вариант е комбиниран профил алуминий-дърво.
PIP - майстор
По принцип боята предпазва по-добре от лака, но зависи какво предпочиташ и как се връзва с всичко остнало. Аз препочитам лака (общо казано, защото има много разлика и при него), макар да знам, че е с боя е по-добре. Не е задължително да сваляш боята при подръжката – ще зависи от състоянието. Голото дърво първо се грундира (primer), след това се нанася основа (undercoat), която служи за по-добра връзка с финишната боя и намалява последващото люпене. От горе нанасяш две ръце финишна боя (имай предвид, че по-гланцовата боя е по-устойчива от матовата, макар че аз предпочиам мат). На тоя принцип се и подрържа – където се подкужуши се шкури и ако излезе голо дърво се нанася грунд и т.н. , ако няма голо дърво се нанася основа и след това две ръце финишна боя.
За мен единствения недостатък на дървената дограма е цената и винаги ще я предпочета пред пластмасовата без значение боядисана или лакирана. И не съм съгласен, че е задължително да е трипластова дървесината, препоръчително да, но ако се използва сух и качествен материал и се изработи качествено не би трябвало да има проблеми, доказателства има много.
masterval - майстор
Съвременните лакове са много яки!
Трислойната българска е най-евтината, прави се от смърч много лека и топла е. Виждал съм и от масивен дъб дограма, ама не е за всеки. Щом имаш амбицията да ти издържи 100 години, ориентирай се към демонтиране на стъклопакета и ново лакиране на касата и крилата с пистолет през 7 - 10 години, не е толкова сложно. Като минат стоте години, удари една шкурка 120 и продължавай. :)
Споменатата по-горе с добавен алуминиев профил е вечна, но пък животът става прекалено скучен...
capola - помощник
Много благодаря за ценните съвети и отделеното време да пишете! Наистина това, което ме притеснява най-много, е самата поддръжка. Когато купувах къщата, нямах възможност да сменям дограмата и прекарах един месец в сваляне на боя, грундиране и пребоядисване на старата. Убедих се, че това е само временно решение - в случая дограмата си беше вече много износена. Ще помисля още малко как да се ориентирам, но вашите мнения са изключително ценни са мен. Благодаря!
monilan - специалист
Щом имаш амбицията да ти издържи 100 години, ориентирай се към демонтиране на стъклопакета и ново лакиране на касата и крилата с пистолет през 7 - 10 години, не е толкова сложно. Като минат стоте години, удари една шкурка 120 и продължавай. :)
Е това ако не е най-доброто пожелание, здраве му кажи :lol: . Ако пък и се разберете на всяко освежаване на дограмата да се събирате и да се почитате задоволително, по хубаво няма :partyman:

Тема "Дървена дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: