Имам да правя две врати за вилата.Започнах с първата и реших да направя една темичка за технологията, така, както аз съм решил да я направя.Нещо като фотороманче.Не знам обаче кога ще ги довърша, ще добавям по малко в темата.Вратата ще е с размери 1930 Х 750 мм.Стандартна таблена врата, с 5 напречника и среден надлъжник.Първо обрах нутовете и перата на дъските на оберфрезата.Как става - минавам с челен фрезер едното перо от нута.после с копирен фрезер, който се води по новата равнина обирам и другото перо на нута.После перото от другата страна пак го обирам с копирния фрезер като се водя по една от фабричните равнини.

Последна промяна от EDI на вт дек 03, 2013 9:07 pm, променено общо 2 пъти.

.Имаш ръка.
 .Имаш ръка.  Този стил на работа - най-вече първата врата, е типичен английски и американски тип изработка по отношение на профилите, придържащи таблите.Пък и не само американснки, едно време старите майстори така са правили вратите.Има много различни фрезери с хубави профили за такъв тип рамки.Аз също няма да правя фалц на вратата.Ще я прилепя и нивелирам върху касата, след което ще монтирам рамката върху касата.После ще сложа пантите - ще използвам кован тип панти, намерих едни хубави на AMIG.Нямам нужния инструмент и гледам да си поръчвам четиристранно рендосан материал.После допрешлайфам, ама размерите са готови на заготовките.На оберфрезата мога да намалявам размери на заготовки по ширината, ама не и по дебелината.Лепила ползвам МОМЕНТ ФИКС от скоро и АПЕЛ МАРИН, полиуретановото.Обаче в нашето село да си купиш полиуретаново лепило за дърво си е направо загубена работа, затова си го поръчвам по интернет.
 Този стил на работа - най-вече първата врата, е типичен английски и американски тип изработка по отношение на профилите, придържащи таблите.Пък и не само американснки, едно време старите майстори така са правили вратите.Има много различни фрезери с хубави профили за такъв тип рамки.Аз също няма да правя фалц на вратата.Ще я прилепя и нивелирам върху касата, след което ще монтирам рамката върху касата.После ще сложа пантите - ще използвам кован тип панти, намерих едни хубави на AMIG.Нямам нужния инструмент и гледам да си поръчвам четиристранно рендосан материал.После допрешлайфам, ама размерите са готови на заготовките.На оберфрезата мога да намалявам размери на заготовки по ширината, ама не и по дебелината.Лепила ползвам МОМЕНТ ФИКС от скоро и АПЕЛ МАРИН, полиуретановото.Обаче в нашето село да си купиш полиуретаново лепило за дърво си е направо загубена работа, затова си го поръчвам по интернет.