• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Всичко за дърводелството
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте!Наистина колегата ralev е качил много хубаво и полезно клипче,но имам въпрос.От съседа чух че за да се направят зъбите за сглобката се изчислявало нещо,дебелината на дъската по нещо си.Но това "нещо си " го бил забравил,защото е завършил техникума преди 50 и кусур години ,а е практикувал дърводелство във фабрика много малко след това.Има ли такава таблица и ако има бихте ли я споделили.Може някъде във форума да има ,но просто не съм търсил.
big_death - специалист
Височината на фрезера зависи от дебелината на дъската/елемента !
bimbaeco - майстор
Ако говориш за клиновидни зъби, прието е ъгълът да е 1/7 за чам и 1/9 за широколистна дървесина (ако ги режеш на ръка, иначе ъгълът е такъв, какъвто е фрезерът).
Ако говориш за прави зъби, дълбочината е малко по-голяма от дебелината на детайла, за да може да шлайфаш каквото стърчи (така стърготините уплътняват хлабавините).
Ако говориш за отстоянието между зъбите, то е въпрос на вкус, няма структурно значение.
EDI - майстор
ZEDYCUS написа:
Edi трябва ти нещо такова Изображение

Дървено има вероятност да изметне, решил съм и аз да си правя подобни, но от калибриран квадрат 40х40 мм с дължина поне 1,2м. Намерих трапецовидна шпилка 16мм и гайки от продавалника, остава да ги събера напролет, преди да започна вратите за вилата. Станат ли ще ги покажа.
В България тези дни намерих, че продават стяги 3/4 за водопроводна тръба. Ето тези - http://www.servina.net/index.php?c=view_prod&stID=13811 .Мисля да се обзаведа с такива.Иначе тези ги гледах в ИБЕЙ, там всякакви видове има.Трапецовидната шпилка и гайките и за ги гледах, добре ли е изработката.Иначе това го спретнах за плотчета, за вратите ням а да стане, ще ползвам тези от СЕРВИНА.
ZEDYCUS - майстор
Изработката на шпилката е добра, има съвсем лек луфт между гайката и нея, но няма да е проблем. Дълга е метър, тамън за 4 стяги по 25см за винта. За опори ще използвам калибрирана шина 10х40мм , в Ангел Стоилов има избор. След това си мисля едно горещо поцинковане да им направя против ръжда, но незнам дали няма да се изкриви от горещината квадрата. :?
EDI - майстор
Не им трябва поцинковане, като ги шлайфаш с една шкурка и държиш на сухо, няма да мръднат.
profesionalist_wood - майстор
в киров пердашат с 300 лв парчето
:-D
kyn4o - помощник
EDI написа:
Чудех се къде да пусна едно приспособление за лепене на плотове, тук ще го пусна.Преди 10-ина дена ми се наложи да слепя две парчета дърво за плот и набързо спретнах ето това.Ясно е всичко.С двата винта натягам в хоризонталната равнина, а двете греди натискат вертикално.
аз нещо не мога да разбера как точно се стяга хоризонталната равнина на това приспособление? Къде отиват тези шпилки? Никъде не виждам втората им опора и освен това те през дъските които са стегнати там ли минават? :-k
EDI - майстор
В задната част детайла опира в двата дебели дървени прага, в които са набити шпилките за хоризонталните греди/виждат се отзад на снимката/.Като сложиш парчетата с лепилото, пред последното слагаш дървени летвички или цяла летва и шпилките притискат летвите, а те детайлите.На тази снимка горе-долу се вижда как стоят нещата.Това е залепването на дъбовите табли за вратата от другата тема.

Прикачен файл

DSC03446999999999.jpg
Георги Иванов(алцек) - специалист
kyn4o, EDI е направил нещо такова като на клипа http://www.youtube.com/watch?v=31jBqdlWXAs ,само че още по-модифицирано.Тези гредички отгоре не позволяват на детайлите да се повдигат при пристягането.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема "Приспособления за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: