• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 244
Всичко за дърводелството
bulhomes2 - майстор
А обобщете го де! Да речем фрезер с фи 10.
Бук ?? обортоти
Чам
ПДЧ
МДФ
Тополов шперплат
Буков шперплат
ОСБ
Кв'от друго се сетите...

Не кафяво, а черно си гледам по срезовете... :lol:

ПП. Нали затова е темата - да си предадем уменията, а това е важен момент.
Chefo77 - майстор
Никой не може да го обобщи, най-малкото защото не на всички фрезери има пределна или оптимална периферна скорост, нито пък фрезите са с фиксирани обороти според степените, да не говорим дали някой може да предвиди подаването към детайла какво ще е. А и ако фрезерът е леко затъпен, цифрите ще станат съвсем различни :)
Не отказвам помощ, просто си мисля, че никой не може да ги каже тези неща категорично :)
vladilen - специалист
bulhomes2 написа:
А обобщете го де!
в книжката към оберфрезата трябва да пише...
ZEDYCUS - майстор
Чефо е прав, няма как да се обобщи. Може да е бук, но дали е сух или влажен пак има значение. Всичко е до усет, видиш ли да почернява ряза намаляш докато спре да прегаря. Другото Тани го е написал, колкото диаметъра е по голям намаляш, да не подминеш периферните обороти на фрезера,та да се разпадне нещо.
bimbaeco - майстор
Производителите посочват максимално допускими скорости, т.е. скорости, които не бива да се превишават, ако не искате рискът от злополука да се увеличи твърде много. Оптимална скорост никой не може да посочи, защото тя зависи от скоростта на подаване и вида на материала - не само какъв дървесен вид се обработва, а и наличие на чворове, дефекти и необичайна ориентация на влакната, зависи още от вида на сряза (канал или открит, външна дъга, вътрешна дъга и т.н.), остротата и качеството на бита, влажността на материала и т.н.
Скоростите по-долу са от страницата на Роклър - уважаван производител на аксесоари за дърводелство. Те също са МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМИ. Имайте предвид, че други източници посочват други данни - някои по-високи, някои - по-ниски.

Диаметър -------Максимална скорост об/мин.
До 25 мм - 22 000 - 24 000 об./мин.
От 25 до 50 мм 18 000 - 22 000 об./мин.
От 50 до 62 мм 12 000 - 16 000 об./мин.
От 62 до 87 мм 8 000 - 12 000 об./мин.

Ако искате по-точни данни, може да си сметнете оборотите сами.
Ако се приеме, че безопасната периферна скорост на бита е 80 - 90 км./ч. (според New Woodworker - http://www.newwoodworker.com/rtrbitspds.html), сами може да сметнете оборотите, като разделите 1500 м (колкото битът изминава за една минута при скорост от 90 км.ч) на обиколката на бита в метри. Например, ако обиколката на бит с радиус 10 мм (2П х R) е 0,0628 метра, това означава, че не бива да се върти с повече от 23 885 оборота в минута.

Това обаче не гарантира, че при такава скорост ще даде ОПТИМАЛНИ рузултати, просто ще е в границите на безопасното.
Здравейте на всички,
Това е фрезата SPARKY X205CE гледана отгоре откъм механизма за плавно регулиране на дълбочината и отдолу откъм плочата. На третото изображение е плочата, която съм направил. По мои предположения би трябвало да отворя фрезата и да видя в подробности какво представлява механизма. Да изработя някаква ос, която да влезе с лагеруване в тръбата на плъзгача. От единия край да се пригоди така, че да може да се свърже с механизма а от другия да завършва със шестогран или някакъв друг вид съединител, който да се подава през отвор на нивото на плочата. И отгоре вече над плочата с нещо като шестограм-манивела да регулирам и измервам височината едновременно. Ако не го направя ще е трудно едновременно да меря точно височината на фрезера с едната ръка а с другата да въртя регулатора отдолу под масата, като се има предвид размера на фрезата и на цялата конструкцията, която ще се получи. Ако съм сигурен че нещата ще се получат бих отворил веднага фрезата. Не ми се иска да отворя фрезата и да се окаже че механизма не може да се прикачи оста. Затова и се обръщам към форума. Някой може да познава фрезата.
Благодаря!

Прикачен файл

20140219_172910ns.jpg

Прикачен файл

20140228_091232ns.jpg

Прикачен файл

20140228_090949ns.jpg
ZEDYCUS - майстор
Намерих схема :arrow: ( http://sparky.eu/bg/service/spare-parts ... %25C1%25A0 ) на фрезата, ако това ти помогне. Надали някой друг я е правил тази преустройка. Яка плоча си направил, от неръждавейка ли е? Хареса ми. :partyman:
Благодаря ZEDYUS!
Точно това ми трябваше. Ще разгледам схемата и ще помисля.
Да плочата е от неръждавейка и много здрава. Все пак фрезата е много голяма и тежка.
Между другото завърших плота за масата. Това ми е първото фрезоване на дърво изобщо.

Прикачен файл

20140219_200744n.jpg

Прикачен файл

20140219_173048n.jpg
EDI - майстор
Добре стават нещата :partyman: .Само нещо да ти кажа, забелязал съм го от практиката.Отвора в масата трябваше да го направиш кръгъл, с габарита на плота на оберфрезата.Така усилието от теглото и вибрациите се поемат по-добре от плочата, на която е закрепена фрезата.И още нещо - предвиди още един или два болта за закрепване на фрезата към плочата, там, където сега от едната страна се вижда, че няма отвори за закрепване.Не е задължително, но като въртиш големи фрезери ще ти трябва всяка възможност за стабилност.Също така, предвиди по още един болт в средата на дългата част на плочата, пак по същата причина.Вероятно ще трябва да разшириш отвора на плота на оберфрезата, да влизат големи фрезери - таблени, за сглобки и други такива, освен, ако не ги слагаш от горната страна.
Благодаря EDI,
Да. И аз имам колебания в решенията си, дали ще е достатъчно здраво закрепването. Дали няма да е много шумно, да вибрира. Дали да подложа нещо меко като гума за да не предава вибрациите или точно обратното да закрепя много здраво и плота с голямата си маса да поема вибрациите. Мисля че трябва да се закрепи здраво. Иначе вибрациите ще се виждат върху обработената от фрезера повърхност. Самата алуминиева отливка на фрезата има 7 отвора с резби за закрепване, и седемте ще ги използвам. На плота сложих 14 винта за плановане на плочата с плота, видях това направено за професионални машини но се съмнявам че плочата може да вибрира върху тях. Средния отвор на плочата наистина е сравнително малък - 61мм. Но и на отливката на фрезата е малък - 60мм. Плочата е 5мм дебела и ако бях направил по-голям отвор наистина в него големите фрезери биха могли да потънат поне 4мм. Възможно е да имам проблеми ако ползвам фрезери за сглобки на мебелни вратички, те стигат 70-80мм. Ето как изглежда плочата монтирана заедно с фрезата и плота с винтовете за плановане.

Прикачен файл

20140228_223757n.jpg

Прикачен файл

20140228_230728n.jpg
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията: