• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
Опс, снимал съм я с ръждата. :wink: утре по светло ще я снимам как се получи след боята. :partyman:

Одеве я наснимах машинката. Направих и основа от мдф 25мм, който ще лакирам и отдолу ще залепя кечени крачета -да не драска по масата като я използвам по предназначение.
За Пловдив поставям безплатно капси срещу бира. :-D :partyman:

Прикачен файл

22062014004.JPG

Прикачен файл

22062014003.JPG

Прикачен файл

22062014002.JPG

Прикачен файл

DSC05121.JPG

Прикачен файл

DSC05120.JPG
Последна промяна от ZEDYCUS на нед юни 22, 2014 6:38 pm, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
Бимбаецо,

едно 4 и едно 6 1/2 очават пълна реставрация

Ще пускам сМинки, когато ги оправя

Изображение

:supz: :supz: :supz:
bimbaeco - майстор
Браво, супер изглеждат, ама сигурен ли си, че не са 4 1/2 и 6 - на мен така ми се виждат на снимката :yawinkle:
Иначе са в добра форма. Дано ти служат добре.
Между другото, пристигнха ли абрихтът и фрезата?
Фитилчо - майстор
Абрихта е вече с наточени ножове и излъскани плотове.Работи отлично и е доста тих.Фрезата е в момента за смяна на лагери дадена, заедно с един циркуляр на Фестуул за 20 паунда, който не тръгва. :finga:

каква боя им даваш после? Искам да са максимално близко до оригинала...
Държах да са със месингови болтчета и врътки за регулация , както и с надписи по ножовете :roll:
Месинга се полира невероятно добре и става супер.
За повърхността и странично отдолу мисля да ги дам там, където шлайфат глави да ми ги направят. Но може да подходя като теб, на мраморна плоча и с шкурки :mrgreen:
Обмислям да никилирам отново и чaстта , която държи ножа, с надпис Record :razz:

Аз също споделям твоята страст " защото едно от нещата, които ми носят най-голямо удоволствие е да давам нов живот на стари неща, на които повечето хора гледат като на непотребен боклук"
И още повече тази :prayer: - "Особено голяма слабост са ми старите инструменти, не само защото са правени от истински материали, а и заради историята им и всички знайни и незнайни майстори, които са работили с тях."
И на мен така.
Повечето от нещата са ми така :wink:

В момента съм се заел и с една стара машина за рязане на колбаси на Бизерба :wink:

Изображение

Предстои и една кафе машина на La Pavoni от 70-те , с две групи, които са външни и целите никилирани и кафето се пуска с Ръчки :finga:
Търся стара кафемелачка към нея пак за реставрация , както и тостер на Дуалит :rolleyes:
bimbaeco - майстор
Последнто ренде не съм го пребоядисвал, защото оригиналната боя е горе долу добре. Петицата я боядисах с автоемайл лак - черен, защото "Стенли" са винаги черни. При "Рекорд" е малко по-сложна работата - виждал съм черни, червени и сини. Ако ще ги изпипваш като за изложба, може да ти направят боя по поръчка - само им занеси някоя люспа. Аз не съм чак толкова придирчив - достатъчно ми е да нямат ръжда и да работят добре.
Това с шлайфането не е необходимо според мен. Достатъчно ти е парче гранит или дебело стъкло и няколко метра шкурка. По принцип така постъпват дори с чисто новите рендета (дори новите Стенли), които излизат от завода. Въпреки че там уж разполагат с прецизни машини, пак се забелязват отклонения, като минеш повърхността по метода с щкурката. Само най-безбожно скъпите рендета (Клифтън, Лий Нилсън, Удривър и т.н.) излизат перфектни от завода. Та в този смисъл, това с шкурката е предостатъчно.
Миналата седмица продадоха един чугунен циркуляр "Роял" с изгорял кондензатор за 155 лири - направо се чудех дали не си го взел ти, защото не не си се похвалил да имаш такова чудо, а те знам, че и ти дебнеш в Ибей за сделки.
Успех с кафемашината и резачката - пусни снимки, като ги оправиш.
Фитилчо - майстор
Нямам къде да сложа вече И циркуляр [-( , предпочитам банциг и ще ползвам Фестуула 1300 вата е, има оригинална маса за него :-D
Мисля да направя маса за Фрезата и ще комбинирам евентуално и за Циркуляра :goodman:

Бимбаец, що не си полирал врътката за регулация под ножа :| :rock:
Sharkolia - специалист
Много полезна тема ,дръжките на рендетата ,които поправяш не трябва ли да имат шпилка с резба ,която минава през дръжката и се блокира на самият връх на дръжката с гайка?
bimbaeco - майстор
Фитилчо, ако ще се занимаваш с дърводелство, трябва да имаш циркуляр, банцигът не е толкова прецизен. МФТ на Фестул е по-полезна за работа с плоскости, а ти като гледам си решил да правиш някакви работи от масив.
То тия неща са си индивидуални, ама аз без циркуляр не мога да направя нищо.
Не съм си играл да полирам врътката под ножа, защото не правя рендето за изложба, а гледам да работи добре и така ме устройва. Поръчах си полир паста от Продавалник, де, така че може и да го полирам все пак :mrgreen: .
Шарколия, това за дръжката е така. Винтът, който минава през нея не се вижда, защото ножът го закрива. На снимката по-долу се вижда само крайчето на дупката.
По принцип това е най-трудната част от упражнението - да пробиеш дупката за винта на точното място и под точния ъгъл. Бая ядове брах, докато се получи - и при това ренде и при предишното. Сега вече като че ли му хванах цаката, та с третото може и да ми е по-лесно. :-D

Прикачен файл

21062014844.jpg
Фитилчо - майстор
Оф топик:
Ако имам маса за циркулярчето, може ли да го ползвам?
Или няма повер.

Искам да направя маса(избрал съм модела) за фрезата и за циркуляра, със сменяеми метални плочки около режещите интрументи.
Една плочка за захват за фрезата и друга за циркуляра....

Няма ли да се получат нещата? :axe:
ZEDYCUS - майстор
Горе редактирах поста и добавих новите снимки на пресата за копчета. А това е стягата, стара немска, беше порядъчна ръждясала нищо не се четеше. След телената четка на настолната бормашина и заварката на горната челюст, че имаше много голям луфт и изтърваше при стягане. Вече стяга перфектно, долната подвижна челюст е добре. Дръжката е добра няма да я сменям, само я позачистих. Няма да я боядисвам от ръждата се е получила лека патина и с лека поодръжка с масло или грес няма да ръждясва повече.

Прикачен файл

22062014010.JPG

Прикачен файл

22062014009.JPG

Прикачен файл

22062014007.JPG
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12