Всичко за дърводелството
king82 - специалист
Чета темата и виждам че lucky7o напредва. Иска ми се да помогна с размери,но като си намерих това което съм запазил като документация,не мога да се ориентирам хич. Драсканици с химикал,зачертвано, писано на ново и т.н. Само мога да гадая
Мога да кажа от какви размери съм тръгнал:
1. Височината на матрака(дунапрена) в отворено положение да е 40 см. от пода.
2. Цялата готова мебел да е с дълбочина 40 см.
3. Хода на тези амортисьори е 130мм (2х130=260 когато са свързани),от там и междуосие на ушенцата в натегнато и отпуснато положение.

От там на сетне след отказ на колега разбиращ от Solid Works, си изрязах от картон частите(не на цялото легло, а само оста на въртене и захващането на амортисьорите) и въртях, и премествах докато получих това което ме устройва(20-30 мин.). Потребителят dadko предложи помощ с въпросната програма, но при мене беше късно, защото леглото беше готово преди да започна темата. Гледам че и сега се отзова, така че се възползвай като дадеш размери на това което си направил до момента.
Ако мога да бъда полезен с нещо друго освен точни размери съм на линия.
lucky7o - помощник
Здравейте, една година по-късно отново се заех с леглото :-D

Днес наковах гръб, "спънах" го от пред с една "дъска" и сега страниците не се разтварят. Общо взето съм готов, само трябва да го хвана за стената за всеки случай :)

Та остава въпроса с амортисьорите... Какви да ползвам, взел съм 4 броя по 750 нютона. Дали ще са достатъчни, или ще трябва по-силни? И въпроса за монтажа как точно трябва да стане. Матрака е 160х200. Тея амортисьори явно ще трябва да ги монтирам "разгънати" няма никакъв шанс да ги прибера на ръка. Та в разгънато състояние (на амортисьорите) леглото трябва да е прибрано, или трябва да е разпънато? Страниците (на кутията) са с 28 см дълбочина, къде би следвало да закача амортисьора?

Ще съм благодарен, ако някой помогне :) Ще взема да го направя най-накрая да се прибира това легло :cool:
lucky7o - помощник
Здравейте отново ! Нужен ми е съвет. Поради това, че пдч-то е много тънко проблема е с механизма и пантите... Не удачно е за това пдч такова натоварване. Почнах преправяне на леглото. Идеята е да стане като това на снимката. Направих вече рамката, монтирал съм я и всичко е ок. Става в пъти по-стабилно и по-лесно от цялата процедура по предния вариант.
Та който реши да го прави по този начин, става значително по-лесно и за по-малко пари. Цялата конструкция (металната) ми излезе 35 лв + 10 лв за панти.

Сега проблема ми :)

Предната част, която ползвах за лице е с размер 1700х2100. Тежи доста... Искам да я разделя, на три, или четири врати като на снимката. Проблема обаче ми е в това, че не съм сигурен дали пантите ще издържат ? Дайте някакъв съвет, идея как да стане. Тук на снимката гледам че са с по 5 панти, но дали при моя размер ще издържат пантите. Вратите една към друга мисля с клавирна панта да ги хвана. Вратите, ако ги направя да са четири броя ще са по 42 см, или иначе казано две по две ще са по 84 см.

Ще съм благодарен на всеки който се включи, че вече толкова пъти преправях какво ли не, че на пари ще ми излезе колкото да си бях купил готова...

Прикачен файл

1-Murphy-Bed-open-cropped2.jpg
1-Murphy-Bed-open-cropped2.jpg (95.34 KиБ) Видяна 2251 пъти
dadko - майстор
Доста, доста- колко да е доста? 18 мм плоскост с размери 1,7м х 2,10 тежи около 50 кг.
Та- на тези 5 броя панти ще се падне крило, тежащо 25 кг. Ако са качествени , а не някое менте-би трябвало да издържат. Но- ако се притесняваш толкова- сложи вместо 5- 6 бр.

Изображение
iva6ki - специалист
Бодни накрая една ролетна щора и си готов :roll:
добре го беше почнал преди ама без конструкция
от метал няма да минеш а теглото не е проблем
lucky7o - помощник
dadko написа:
Доста, доста- колко да е доста? 18 мм плоскост с размери 1,7м х 2,10 тежи около 50 кг.
Та- на тези 5 броя панти ще се падне крило, тежащо 25 кг. Ако са качествени , а не някое менте-би трябвало да издържат. Но- ако се притесняваш толкова- сложи вместо 5- 6 бр.

Изображение
Мерси колега, не съм на ясно за това питам.Според мен тежи повече, но може и да бъркам. Вече няколко пъти го преправям и ми писна да не казвам на кое :)

Направил съм вече металната конструкция, вкарал съм я в "гардероба" само трябва да му измисля някак да го крия. Както написа колегата, ако ще и с ролетна щора, ако не ще сложа един корниз и с перде ще го крия :) Tова, ако не стане с вратичките както съм го замислил (като на снимката) Мислех даже вариант да направя врати от "нещо" друго, та даже и да не е дърво. Не знам вече и аз какво да правя.

Двете врати с клавирни панти ли да ги хвана една към друга? Най-вероятно вече има и по-модерни и надеждни панти за тая работа?
iva6ki написа:
Бодни накрая една ролетна щора и си готов :roll:
добре го беше почнал преди ама без конструкция
от метал няма да минеш а теглото не е проблем
Какво имаш предвид под "без конструкция" за модела по който искам сега да го направя, или по модела от темата?
Ако имаш предвид за рамката за матрака, нея съм я направил вече и е от метал.
lucky7o - помощник
не сте от най-приказливите в този форум...

Та в крайна сметка разрязахме плоскостта на две само. Две врати са по 85 см, сложих по 5 панти на врата, за сега изглежда надеждно пък занапред ще видим.

Сега въпроса ми е с какво да хвана конструкцията в стената. Понеже вратичките като се отворят на пред натежават, а и дълбочината на "кутията" е само 28 см и тръгва на пред цялата. Стената е тухла от зад, най-вероятно четворки.
Освен да бия някакви дюбели?
dadko - майстор
Еми- ти питаш и сам си отговаряш- с какво да хванеш леглото към стената- дали с дюбели??? С дюбели, та с какво. Но си вземи качествени дюбели за тухла, напр. "fisher", щото в железариите се продават дюбели предимно за бетон.

Тема "Wall Bed по български!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: