Всичко за дърводелството
MrMurdjo - майстор
Един добър циклон не е просто някакъв конус. Вътре има спирален завихрител, потокът влиза по тангента и през него заедно с частиците се завърта в желаната посока спирално надолу. Това е в цилиндричната част. Конусът, неговата височина и диаметри в двата края също играят важна роля. Този стесняващ се радиус на въртене имам предвид. Постепенно частиците губят скорост, триейки се в стените и падат в контейнера. През контейнера не трябва да има никакво засмукване нагоре, там се образува разреждане и ако са му тънки стените, се преплесква.
Jorky - специалист
алцек написа:
Трябва да се пробва,на клипчето което качих не е конус и пак работи.
Гледах и руски клипове и използват 10 л. бутилки от минерална вода вместо конус.
А вътре в конуса има ли нещо или просто е празен?
MamaMy - майстор
Аз използвам част от фабричен циклон за прахосмукачка самсунг. Само където съм махнал конуса защото е малък и съм го заменил с един метър затапена отдолу ПВЦ тръба ф 100. Работи си добре почти без да преминава нищо. С този циклон дърпам тонер. Частиците са малко над 2 микрона. След циклона имам специален филтър за тонер с обем 8 литра. До сега за 3-4 години филтър почти не съм го чистил. В месеца от тръбата вадя по едно две кила тонер, а от филтъра няма и една щипка.
EDI - майстор
Моята системка е друг опростен тип, няма циклон.Ето тук бях пуснал снимки - viewtopic.php?f=17&t=23244&start=20 на втора и трета страница се вижда.Само дето ми е малка кофата, та ще си търся друг съд - или голяма кофа или някакво бидонче.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте! Послушах съвета на big_death и вече има резултат.Подрязах конуса отдолу и отвора стана по-голям.Сега в торбата влиза само вятъра.Аспирацийката работи безупречно,при включена прахосмукачка като вдигна конуса се вдига и кофата.Обмислям и друг вариант,имам 60 л.варелче фабрично поцинковано и е с обръч и мисля да го ползвам вместо кофата ,жената напира да отрежа кофата че щяла да сее нещо ,пак нейните китки.
r4ptor - напреднал
алцек написа:
А ето на какво циклонче попаднах :[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TN4C24wY7I0[/youtube]
Здравейте, искам да попитам, това нещо на клипа, направено с фабричен циклон от прахосмукачка би ли вършило същата работа като правените от конуси, кофи и т.н. по модела на Фил Тийн??? Дали ще събира и по едрите стърготини, или само фината прах?
Здравейте! Попадна ми един ел.мотор със турбината от прахосмукачка 1300 W и реших да си направя още една аспирацийка за шлайфа и бормашината.Ето и няколко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Кошничката я направих от металната мрежа на въздушен филтър от автобус,а торбата е от Руска прахосмукачка "Ракета". С обръча притискам торбата към капака.

Изображение

Изображение

Работи много добре,но е малко шумна и ще и търся място извън работилницата по възможност най-близо до шлайфа. Ползвам едно поцинковано 60 л. варелче.
Последна промяна от Георги Иванов(алцек) на вт май 05, 2015 2:01 pm, променено общо 1 път.
Ето и едно клипче на работата на аспирацията.

https://www.youtube.com/watch?v=uFXpk4PPUac

Така и не се научих как се качват тези клипове.
Последна промяна от Георги Иванов(алцек) на вт май 05, 2015 1:59 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Бомба е станала, браво. :partyman: Гледай да е възможно най-близо, да работи по-добре.
griffin - майстор
Ако изкарваш топлия въздух от работилницата зимата ще ти е много студено.

Тема "Мини аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: