Здравейте!Скоро си купих ръчно ренде Ролсон,но не мога да настроя ножа.Има стружколомител захванат с винт и палец за фина настройка но въпреки всичките ми усилия не можах да накарам ножа да се прибере,стърчи на 3-4мм,напред отива назад не може.Моля някой да даде съвет какво да направя за да мога да го ползвам.Рендето е 4 номер и ми трябва за рендосване на сапове за брадви и мотики.Благодаря предварително.
Всичко за дърводелството
10 мнения в "Настройка на ренде Ролсон"
bimbaeco
- майстор
Здравей, добре дошъл във форума!
Винтът за настройка трябва да изкарва ножа напред, като го въртиш по часовниковата стрелка и да го дърпа назад, като въртиш наопаки (въпреки че има и рендета, при които посоките са обърнати).
Огледай дали не е изкривена кобилицата и дали ножът лежи добре върху жабката. Върхът на кобилицата трябва да мине през ножа, за да го мести нагоре-надолу. Понякога, ако не са сглобени и поставени правилно ножът и стружколомителят, се получава такова нещо.
Ако пратиш снимки на рендето, сигурно ще мога да ти кажа повече.
Винтът за настройка трябва да изкарва ножа напред, като го въртиш по часовниковата стрелка и да го дърпа назад, като въртиш наопаки (въпреки че има и рендета, при които посоките са обърнати).
Огледай дали не е изкривена кобилицата и дали ножът лежи добре върху жабката. Върхът на кобилицата трябва да мине през ножа, за да го мести нагоре-надолу. Понякога, ако не са сглобени и поставени правилно ножът и стружколомителят, се получава такова нещо.
Ако пратиш снимки на рендето, сигурно ще мога да ти кажа повече.
Снимки не мога да пртя защото не знам как става,но частта която мести ножа си е наред.Мисля че има нещо сбъркано по конструкцията ,защото рендето не е ползвано изобщо-ново е и може би затова е продадено.Ще съм много благодарен ако някой помогне да се оправи.
Да дупката е само една,и палеца дето движи ножа и в крайно задно положение и ножа пак стърчи.
В момента е на 3-4мм,но има болт който затяга стружколомитела към ножа и главата на болта е отдолу като влиза в едно гнездо на жабката и не позволява голямо местене на ножа.
bimbaeco
- майстор
Монтирай стружколомителя на около милиметър над ножа.
Според мен това са са тези 3-4 милиметра, които ти идват повече.
Тука може да намериш повече по темата:
http://woodbg.blogspot.com/2014/12/blog-post.html
Тук също:
viewtopic.php?t=45148
Като ми остане време, ще напиша нещо и за специализираните рендета - римсовници, блок-рендета, комбинирани, фалцови и т.н.
Според мен това са са тези 3-4 милиметра, които ти идват повече.
Тука може да намериш повече по темата:
http://woodbg.blogspot.com/2014/12/blog-post.html
Тук също:
viewtopic.php?t=45148
Като ми остане време, ще напиша нещо и за специализираните рендета - римсовници, блок-рендета, комбинирани, фалцови и т.н.
Благодаря за съветите ,но с Божа помощ се оправих
.Явно рендето е правено за фина работа пък моя милост е селския ковач и ми трябва по-грубо рендосване.Оказа се че конструкцията е сбъркана и отворите не са пробивани там където им е мястото.Начи 1направих на стружколомитела нов правоъгълен отвор за палеца дето го мести назад,2удължих прореза през който минава болта дето съединява ножа и стружколомитела за да мога да го изместя назад да не пречи,3 махнах болта,4 сложих подложна шайба на централния болт дето държи притискателя и ножа и изместих притискателя назад,и последно събрах цялата конструкция на ръка,нагласих я и я закопчах.След една две регулировки работата тръгнА
.Сега работи пИрфектно,реже като дзвер и вади хубава равна стружка навита като свинска опашка
.Държа да подчертая че в оригиналния си вид рендето ставаше само за отпадъци защото изобщо не можеше да работи,и явно предишния собственик се е помъчил да направи нещо и като не е можал да го настрои го е продал.Благодаря на всички за отзивчивостта и до нови срещи 

Тема "Настройка на ренде Ролсон" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература