Всичко за дърводелството
Здравейте

Предстои ми да правя навес но преди това трябва да импрегнирам дървенията. Става въпрос за чамови греди 10х10 и ребра 6х8. Срял съм се на кафяв Бохемит Форте, но един приятел ми показа снимки и се оказа, че след нанасяне стои повече червено отколкото кафяво. Ще съм благодарен ако някой постне някоя сничмчица на дървения обработена с въпросния препарат да добия представа за цевта, че нещо не можах да намеря в нета. Отворен съм на всякакви идеи за други препарати за импрегниране :) :) :)

Благодаря предварително!
nikolson - майстор
Да, червенее. Но на мене не ми пречи, защото или боядисвам, или надлакирам. Зависи за колко ти трябва. Зависи от къде си и т.н.
griffin - майстор
На къщата обработваха гредите с такъв бохемит и действително червенее, вземи бохемит без цвят ако цвета те притеснява. Предполагам има и други материали за третиране на дървесината, но не знам какво има точно на пазара в българия. Аз съм ползвал някакъв химикал на бондекс по спомен и успя да изгони буболечките от дървесината, така че предполагам е добър и за предпазване :)
Ами 12 греди и 26 ребра. За Монтанско става дума :) Чета из нета умувам и накрая ще ми писне, ще наплескам всичко с безир ще пия една ракия и те така :) :) :)
ivouz - специалист
Щом не ти харесва цвета значи гредите и останалото ще са видими.И ако е така не можеш да ги оставиш само на Бохемит трябва да ги третираш и с друго.
Ако са навън същата работа върши и изгорялото масло объркано с червен грунд за желязо и нафта.
Но я преди това пий 1+1+1 ракии и бързо ще решиш какво да правиш! :wink: :drinkers:
angelfilev - специалист
fifcho написа:
Здравейте

Предстои ми да правя навес но преди това трябва да импрегнирам дървенията. Става въпрос за чамови греди 10х10 и ребра 6х8. Срял съм се на кафяв Бохемит Форте, но един приятел ми показа снимки и се оказа, че след нанасяне стои повече червено отколкото кафяво. Ще съм благодарен ако някой постне някоя сничмчица на дървения обработена с въпросния препарат да добия представа за цевта, че нещо не можах да намеря в нета. Отворен съм на всякакви идеи за други препарати за импрегниране :) :) :)

Благодаря предварително!
Купих RESISTOL 6213, 3 л за около 2 куб.м дъски. Използва се 10% разтвор. Имаше безцветен и различни цветове. Избрах светложълт защото този цвят е предназначен само да виждаш докъде си намазал, напръскал, потопил и след време избелява. Съхнене 48 часа, след което може да се третира както необработена дървесина.
nikolson - майстор
Ангеле, я кажи цената на Резистол-а. Знам че го дават най-доброто, и най-добре е да се направи с вакуумно импрегниране, но на мене не ми се "връзват нещата" по този начин, та ще трябва да го правя на ръка.
EDI - майстор
Тая работа с импрегнирането на материал за навес си е ненужно натоварване според мен.Единствените детайли, които има вариант трайно да са в контакт с водата са челото в основата на вертикалните греди и евентуално дъжд на омокри самите вертикални греди.Всичко друго си е на сухо отдоле. :lol: Едно идеално шлайфане и 3 ръце хубав лак са достатъчни за вертикалните греди, за да можеш следващите 7-8 години да забравиш за каквато и да било поддръжка от към покритие.По-скоро се притеснявай как ще се нацепят гредите 10Х10, като започнах да съхнат. :lol: За импрегнация бих се замислил, ако правя декинг и сам си приготвям дъските.Ама тогава бих си купил фабрично приготвени в камера дъски.
griffin - майстор
Тия импрегнатори пазят от гъби и буболечки :-D. Едва ли ще е кой знае какъв финанс обработката поне при нас са на относително поносими цени, последното дето ползвах мисля беше 20 евра за 5л готов разтвор за обработка.
angelfilev - специалист
nikolson написа:
Ангеле, я кажи цената на Резистол-а. Знам че го дават най-доброто, и най-добре е да се направи с вакуумно импрегниране, но на мене не ми се "връзват нещата" по този начин, та ще трябва да го правя на ръка.
Цената е 49 лв кръгло за 3 л (30 л работен разтвор).
Може да се нанася с градинска пръскачка на съществуващи конструкции. ( желателно с маска )

Тема "Импрегниране с кафяв Bochemit Forte" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: