• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
wanderer - специалист
има ли някакви стандарти при направата на резба върху дървен винт? или се спазват стандартите които са приети при резбите върху метал, но с по голяма стъпка? става въпрос за триъгълна резба с диаметър на винта над 30 мм. не че конкретно ми е изтрябвала, но отдавна ме гложди мисълта да опитам с помощта на струг и оберфреза.
ZEDYCUS - майстор
В механотехникума навремето първо се учехме на варен бук да правим резбата и след това на метал. Помня, че правехме трапецовидна или правоъгълна резба с 4мм стъпка. Триъгълна резба според мен е ще е слаба.
Имам като тези инструменти от клипчетата останали от прадядо ми, но за съжаление не съм ги пробвал още. :?
profesionalist_wood - майстор
А аз отчаяно търся инструмент за направа на дървени винтове :cry:
MrMurdjo - майстор
Ей такива Г-образни фрезери за резба са нужни, но каквото съм гледал, са доста скъпи. Иначе знам как да подготвя такова задание и за външна, и за вътрешна резба на CNC рутера.
А с въртяща приставка (въртяща ос) към него могат да се правят доста дълги и точни при това резби.
lov - майстор
Не знам как са правени но имам едни дървени стяги останали ми от тъста. Фабриката в която работеше беше пълна с такива защото се ползваха в производството. За винта айде и на струг може да се направи но за гайката явно е имало специални метчици. Сина ги е отнесъл стягите и като ги върне ще ги снимам но мисълта ми е че е имало специален инструмент за направата на тези резби защото съм виждал и на други места такива дървени винтове. А за направата на струг на винтовете е голяма играчка докато догодиш резбата и да я шлайфаш. Вероятно е имало и калиброваща плашка.
griffin - майстор
има готови набори метчик и плашка
wanderer - специалист
най ме впечатли третия клип. мисля че е най лесно пригодимо в домашни условия при наличие на оберфреза естествено. доколкото виждам фрезера не прави триъгълна резба с ъгъл при върха 60 градуса а клони към 90. имам едно старо ренде с дървени винтове, и при него ъгъла е подобен. сигурно има няква причина. вероятно резбата става по стабилна. гледам в споменатия клип стъпката е бая едра. сигурно и там има някакви стандарти. като начало ще пробвам да си направя метчик, след това гайка, и чак после винт. не бих нарязвал триъгълна резба на струг с нож. зависи от много неща, май от дървото най много. ама често се изронва тук таме.
  • 1
  • 2

Тема "Резба на дървен винт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: