• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
http://imageshack.us/photo/my-images/847/dscn4026d.jpg/

Здравейте. Имам следния проблем, правя си каяк от дърво. Както се вижда на снимката след поставянето на дървените летвички се получават неравности. Можеше да си спестя това като подрязвам леко в края всяка летвичка поотделно, но така или иначе сега трябва да реша какво да правя. Искам да стане доста гладко и равно тъй като след това ще го покривам с фибро стъкло и епоксидна смола. За мен вариантите са да го намажа навсякъде с готов кит, да приготвя такъв от стърготини и лак или стърготини и лепило (C200,C300)? Това е за което съм се сетил надявам се да ми помогне и да ми кажете кой вариант ще е най-добър и евтин ест.
EDI - майстор
Пак обмазваш с епоксидна смола без пълнители и после шлайфаш, за да докараш извивката.Освен, че дава еднородна основа, смолата пропива в дървесината.След това плата и смола.Едно време така правехме яхтите в моделклуба.Не слагай разнородни лепила или смоли.Вярно, че ще дойде повечко пари, но ще стане бетон и вечно.
ZEDYCUS - майстор
Има китове за дърво,по лесно се шлайфат. Ако шкуриш след епоксидна смола :? , при тези размери ще ти се вземе акъла. Отделно за шкурки колко ще платиш. Замазва ги много бързо. Изглаждаш кита и след това вече със смолите. Аз тъй бих направил .
http://www.rosi.bg/kit-za-darvo-1542.html
Ако трябва да го обмажа с епоксидна смола и след това да шлайфам няма ли да излезе много скъпо. Все пак каяка е 5 метра дълъг. Колкото до кита за дърво, в момента използвах такъв за да запълня по малки пукнатини и дупки и не съм много доволен защото като изсъхне самия кит не ми се вижда да става мн здрав. Смисъл че лесно се рони. И ако варианта за кит за дърво е по-подходящ, не е ли по-добре да си направя със стърготини и някаква смола, лепило или лак. Налага ми се да правя това тъй като самите летвички са на 6мм дебелина, ако взема да шлайфам без да съм изравнил преди това на места ще изтънее прекалено много.
torbalan - Дървен философ
сам си си отговорил...
послушай ЕДИ
А варианта да не е епоксидна а полиестерна смола ? До колкото разбрах е по-евтина и след това няма да има проблем да сложа плата и епоксидна смола.
torbalan - Дървен философ
EDI написа:
...Не слагай разнородни лепила или смоли...
послушай го... работи с едно лепило...

ако смяташ, че полиестерна смола върши работа - действай от начало до край...

ако не - зарежи я :)
EDI - майстор
Кита винаги ще отдели от летвите, защото ще има големи температурни разлики и колкото и да е импрегнирана отвън лодката, влагата е доста.Смолата ще пропие и ще стегне корпуса и ще поема свивания и разширения.Затова се покрива целия корпус.С виброшлайфа ще стане много бързо, никакъв проблем няма да има.И с полиестерна смола ще стане, но ползвай само нея.Принципно е по-твърда и по-крехка от епоксидната, но като е армирана, никакъв проблем.Освен това е "по-тънка" и пропива по-добре.Между другото последните години се навъдиха много производители на смоли и съм срещал някои полиестерни смоли, накоито все нещо не им е наред - или втвърдителя, или ускорителя, или самата смола.Срещам даже смоли, в които самия производител е смесил една от съставките - втвърдителя със смолата, което за мен си е живо убийство.Едно време в Ямбол смолата, ускорителя и втвърдителя си ги вземахме от завода за полестерна коприна и всичко си беше разделено, после си ги дозирахме и смесвахме.Тогава смолата имаше разкошни качества - с нея правихме витлата за самолетите, с добавка карбонови влакна.
Освен това може да минеш предварително с виброшлайфа дървесината, да обереш ъглите, после ще ти е по-лесно.
К А Я - специалист
Здравейте.Този проблем ме накара да се регистрирам,иначе отдавна следя форума,понеже много ми харесва.
Лодкостроенето ми е любима тема,а кануто любим съд.Тази година си направих малка моторна лодка /3.7х1.4/.Другата мисля да е кану.
След това въведение ето и моят съвет: Циклене и шлайфане преди да се полагат каквито и да е било китове и пълнежи.Това ще спести много усилия в последствия.Не е толкова трудно, въпреки голямата площ.Класиката е покритие с епоксидни смоли и стъклоплат.Ако се гони идеално равна повърхност кита е на база епоксидна смола.Има такива готови, но може и да се направят самостоятелно от смола,талк и стъклени микросфери.Или само едно от тях.Също става като пълнител и прах от шлайфането.Преди обличането с плата я намажи добре с епоксидна смола.Ползвай фен за горещ въздух/не домашен за коси/.След втърдяване на смолата леко зашкурване и тогава следващи слоеве.Същото се отнася ако са няколко слоя и се е наложило да мине време между тях и последният се е полимеризирал.Молба:Възможно ли е още няколко снимки на цялото изделие приблизително тегло.Смола плат и боя ще добавят още няколко килограма.Като стане готова с удоволствие да я ползваш и седем фута под кила.
К А Я - специалист
Понеже ми е предстояща направата на кану се сетих за тази тема. Все пак минаха доста години, та какво стана с каяка? Евентуално снимки, впечатления от експлоатацията, какво би променил в технологията при направата на друг?
  • 1
  • 2

Тема "Изравняване и запълване на неравности" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: