Всичко за дърводелството
Здравейте,

Мъча се да слагам ПВЦ кант 1мм в домашни условия. Успявам да го залепя, мисля добре, но после не мога да го подрежа и да му дам хубава фаска.

Пробвах с такъв нож: http://bashmaistora.bg/%D0%B8%D0%BD%D1% ... d8790.html, но не ми харесва как става. Няма фаска и е леко на вълни.

Затова реших, че ще се справя с обер фреза. Имам една айнхел и съответно трябваше да намеря подходящ фрезер. Единственият, който ми се стори такъв, освен някакъв невероятно скъп от фестуул, беше фрезер за кантове с радиус 2мм: url=http://kolosbg.com/prod.php?id=1242

Това, което става с оберфрезата е, че ако наглася долния ръб на фрезера да съвпадне с долния ръб на канта, то той подрязва горе долу ок, но не не прави заоблянето тъй като извивката на ножа стои над горния ръб на канта. Ако потопя ножа целите два милиметра, тогава прави прилична фаска, но срязва и 1 мм от самото ПДЧ. Вижте прикачената снимка
Прикачен файл:
2017-02-02 18.31.40_reduced.jpg
Не съм сигурен фрезерът ли нещо не е наред или което е по-вероятно, аз бъркам нещо и какво :rolleyes:

Благодаря за всякакви идеи и съвети,
Христо
fillme - специалист
Мооже би с такъв с малък ъгъл имаш по голям шанс да постигнеш това за което пишеш
Прикачен файл:
chamf4set_big.jpg
chamf4set_big.jpg (10.69 KиБ) Видяна 3944 пъти
mavryt4o - майстор
Май не си отцелил фрезера мисля че се прави с такъв с малък ер но мебелистите ще кажат
sbh - специалист
Проблема е в дебелината на канта. Ако е 2мм дебел, тогава може да се закръгли с R2 фрезер без да задира. За по-тънък кант, мисля че трябва да се използва кантова фреза с наклон на плота като тази:

https://www.festool.bg/Products/Pages/P ... 700-EQ-Set
miliad - майстор
Иска фрезер с 1мм радиус, и приставка за фрезата за тази операция.
Или на ръка с длето, макетен нож, цикла, финиш с финна шкурка.
miliad - майстор
Имa и нещо друго. Ти търкaляш лaгерa по ПДЧ плоскостa, a той трябвa дa върви по кaнтa. Прaв ли съм?
Здравейте,

Благодаря за отговорите и съветите!

@milad, да в крайна сметка го търкалям по ПДЧ-то, заради което пък режещата повърхност на фрезера и закача ПДЧ-то. Мислех си това да го търкалям по канта и специално гледах филмчетата в youtube, където почти всичко е с тази фреза на фестул, която препоръчва @sbh, но и те го правят като мен. Съответно и използват фрезера на фестул, който съм споменал в началото. Също ако аз наистина търкалям лагера по канта просто ще направя 2/10 задиране в канта, също както в момента става на ПДЧ-то.

Според мен с наклоена фреза няма да стане обаче, защото при наклоняване на фрезера то горният му нож ще задере в кант-а.

Така, че се убеждавам, че просто си трябва фрезер 1мм за кант 1 мм.

Това, което работи, но е много играчка е да се теглят две ленти хартиено тиксо, по което да се движи лагера. По този начин фрезерът бива дистанциран от ПДЧ-то и обирането става доста добро и чисто. Но е удобно за малки и малко на брой детайли...

Поздрави,
Христо
sabi69 - специалист
Писал съм го преди време и пак ще го кажа.
Вземаш една пила за метал - средна едрост и триеш канта под ъгъл около 40 - 45 градуса -става перфектно.
Тези резци за кантове са та....к работа.
Успех.
maroka - специалист
Трябва ти 1 mm. фрезер. Такъв можеш да намериш в Тека.

Тема "Подрязване на кант с оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: