Всичко за дърводелството
Celeborn - специалист
shotik написа:
mitko64 написа:
Моята е щил 039, най мощната от градинарския клас, но разбичвах един орех на талпи и от зор издуха семерингите на коляновия вал. Може пък и да им е дошло времето, все пак е на 15 години. Преди месец пък един роднина ме вика да му разхлупя две орехови коренища, масички да прави. Там какво брах, не е за разправяне, То пълно със срастнали камъчета.
Точно такива камъчета и песъчинки са причината циганите да режат дърветата/ незаконно/ на около метър над земята ,за да не им се захабяват зъбите на веригите на резачките.
Затова , когато видите в гората така отрязани дървета или в репортажи по телевизията , не се чудете защо е така !
Не точно, те повечето дървета (например в Западен парк) са сечени с брадва. Просто бай мангал му е по-лесно да не се навежда, пък и все режат сравнително тънки дървета... по-мързеливо племе няма. Ама хайде да не изпадаме съвсем извън темата...
bonevvv - специалист
Здравейте,

Намерих гатер най-накрая. Прикачам снимка на резултата.

Сега обаче изникна нещо друго. Оказа се, че единия труп е леко прогнил в средата (отвън въобще не личеше) и сега едни червейчета започнаха да излизат от прогнилата част. Притеснява ме това дали не са ларви на дървояди и да нападнат целия материал. Дайте акъл какво може да се направи като превенция да предпазя здравите талпи. Опитах да обеля кората, но мнооого трудно върви.

Прикачен файл

Oreh.jpg
nikolson - майстор
Изрежи и изгори нападнатото място. Третирай с бифенитрин. Това е генеричното име, среща се с различни търговски наименования.
Сега пък ти кажи за гатера.
bonevvv - специалист
nikolson написа:
Изрежи и изгори нападнатото място. Третирай с бифенитрин. Това е генеричното име, среща се с различни търговски наименования.
Сега пък ти кажи за гатера.
Беше много сложно с гатера. Звънях поне на десет места в София и околностите и никой не искаше да бичи орех. Накрая намерих двама, които се съгласиха за по 90лв на кубик и 30-50лв на пирон (ако излезне). Мога да ти пиша на лични контактите им. Но понеже нямах удобен транспорт, накрая един познат, който попринцип се занимава с рязане на дърва и дърва за огрев ги натовари и ги закара при негов човек в Железница (за съжаление нямам контакт).
radius - майстор
До коя фаза на обработка трябва превозен билет?
Имам талпи в монтанско (докарани с документи), които съхнат. Ще ги бича на дъски и ще ги карам до Варна. Трябва ли ми документ за превоза на дъските :rolleyes: ?
bonevvv - специалист
radius написа:
Имам талпи в монтанско (докарани с документи), които съхнат. Ще ги бича на дъски и ще ги карам до Варна. Трябва ли ми документ за превоза на дъските :rolleyes: ?
Абсолютно :rolleyes: В деня на превоза трябва да се издаде билет.
Монтажник - специалист
Тъй като се сдобих с още "изрезки" отново газ към гатера на Овча Изображение Колко ли тежи кубик иглолистна дървесина с влажност около 12 ??
bonevvv - специалист
Монтажник написа:
Колко ли тежи кубик иглолистна дървесина с влажност около 12 ??
Според тази база данни около 525кг. Търсил съм за смърч.

http://www.wood-database.com/spruce-pine/
Монтажник - специалист
bonevvv написа:
Монтажник написа:
Колко ли тежи кубик иглолистна дървесина с влажност около 12 ??
Според тази база данни около 525кг. Търсил съм за смърч.

http://www.wood-database.com/spruce-pine/

Благодаря за полезната информация.Това от снимките също е смърч.
radius - майстор
bonevvv написа:
radius написа:
Абсолютно :rolleyes: В деня на превоза трябва да се издаде билет.
И докога така? Ако си направя маса от тях, пак ли ми трябва билет за да я превозя?

Тема "Гатер в/близо до София" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: