• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 165
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
За материал си избери еднородна дървесина, да речем като начало бук и липа.После лека полека ще минеш и разни екзотики.Като поработиш малко, ще свикнеш и вече границата е фантазията ти.
mavryt4o - майстор
hakama написа:
Относно направа на спалня от чам - един майстор ми препоръча да е от бял бор. Смърча имал много чворове. Но пък четох че бора е по-смолист. Кое дърво е с май-малко чворове? Царгите ще са по 20см. каква дебелина препоръчвате? Едни работят с 3, друг ми каза 4см. :?
Мисля да е като този вариант.
Колкото повече толкова повече!Аз правя от 5-ца след обработка идва на 4 и половина.Белия бор е по-добър от смърча.Самите чепове са по-здрави по-еднороден материал.Смолис е но не е като на смърча да тече от някой смолис джоб и да ти цапа дрехите.Аз съм намирал талпи от смърч с по един чеп на 4метра без капка смола.А най-еднородното но и адски меко е липата.Аз бих избрал за мебел с голямо натоварване бук.
Благодаря plamen6703 и EDI! Длета имам :) Чудех се дали иглолистната дървесина също е подходяща за струговане? И можете ли да ми дадете малко яснота за завършващата фаза, какви субстанции да използвам за да постигна приличен вид на детайла?
mavryt4o - майстор
woodman88 написа:
Благодаря plamen6703 и EDI! Длета имам :) Чудех се дали иглолистната дървесина също е подходяща за струговане? И можете ли да ми дадете малко яснота за завършващата фаза, какви субстанции да използвам за да постигна приличен вид на детайла?
Иска и малко практика не само пред компа.Да усетиш дървесината така да се каже.И иглолисната като белия бор става мазничък е но с чеповете стават бели трябва да избираш чист материал.Моя фаворит е крушата и черешата все едно пластелин струговаш.Финиш зависи какво търсиш .Ако е дърво с хубав цвят като завъртиш след финишното шлайфане с едно парцалче с лененото масло и е 6.Може и с восък на високи обороти той се разтапя.Като втвърди ,с едно вълнено парцалче се излъсква сърахотно и на пипане е много приятно но иска си практика ти сам ще разбереш какво ще ти допадне.
Чираче - майстор
mavryt4o написа:
.Моя фаворит е крушата и черешата .
Моя фаворит е дрян.
mavryt4o - майстор
Чираче написа:
mavryt4o написа:
.Моя фаворит е крушата и черешата .
Моя фаворит е дрян.
Не съм работил с дрян и съм го срещал най-вече като храст дебел колкото палец к'во да прая от него освен дръшки.Като малък четали за жилката съм правил и впечатленията са ми за доста твърд но жилав материал.
mavryt4o така е, трябва практика, няма спор, в момента си правя работна маса и започвам с хобито и експериментите :) Благодаря ти за съветите, бяха ми много полезни!
wanderer - специалист
  • дряна се стърже много добре.... всъщност за мен единственото "дърво" което се стърже по добре от него е чимшира. лошото е, че като дебелини и двете са доста лимитирани. и круша съм струговал, но не е върхът за мен. осейдж-ориндж (маклура) се стругова също много добре, гладко и без да надърпва влакна...ама и то си е екзотика. клена е добър. от иглолистните има из парковете едни храстоподобни - не им знам точно името, като ги натрупа снегът си опират клоните до земята. усещането е че се стругова дрян. общо взето материал трябва да се "бере" когато има, а не когато ти изтрябва. пробвай с по достъпни дървета, и сам ще откриеш кое най ти пасва - като усещане и ценово. ето една проста чаша от мен, изработена от осеидж ориндж
Прикачен файл:
68169_175222545840869_285619_n.jpg
68169_175222545840869_285619_n.jpg (72.43 KиБ) Видяна 1258 пъти
mavryt4o - майстор
wanderer написа:
  • дряна се стърже много добре.... всъщност за мен единственото "дърво" което се стърже по добре от него е чимшира. лошото е, че като дебелини и двете са доста лимитирани. и круша съм струговал, но не е върхът за мен. осейдж-ориндж (маклура) се стругова също много добре, гладко и без да надърпва влакна...ама и то си е екзотика. клена е добър. от иглолистните има из парковете едни храстоподобни - не им знам точно името, като ги натрупа снегът си опират клоните до земята. усещането е че се стругова дрян. общо взето материал трябва да се "бере" когато има, а не когато ти изтрябва. пробвай с по достъпни дървета, и сам ще откриеш кое най ти пасва - като усещане и ценово. ето една проста чаша от мен, изработена от осеидж ориндж
Прикачен файл:
68169_175222545840869_285619_n.jpg
Ееее ако можех да си направя чаша от дърво сутрин щях да ходя на кафето с нея :-D
wanderer - специалист
...и от дебела кожа стават добри. един приятел ги прави такива, после ги импрегнира с восък май, абе гъзарийка. ама пиене да има - за който пие де :-D
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: