• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 165
Всичко за дърводелството
PIP - майстор
Дъба е страхотен материал за целта, но е кощунство да го оцветяваш, така че ако търсиш подобен цвят по-добре бук.
Благодаря за съвета.
Не споменах, че цвета няма да е този от мострата. Все още дори не съм решил как да я завърша масичката. Със сигурност няма да я боядисвам, но ще почета още с какво да я лакирам накрая.
EDI - майстор
Като първи проект, започни с иглолистна дървесина.После си го повтори с дъб, защото стават грешки в началото на хобито.
nikolson - майстор
EDI написа:
Като първи проект, започни с иглолистна дървесина.
+1. Не само заради грешките. Твърдата дървесина се работи по-трудно.
bimbaeco - майстор
Аз не съм съгласен, че меката дървесина се работи по-лесно от твърдата. Моите наблюдения са противоположни :)
Ето лесна рецепта за направа на ПОДОБНА маса:
https://www.youtube.com/watch?v=XoY8wGTst8U
Благодаря за клипчето. Смятам да използвам чеп и длаб са надлъжните и напречните царги. Плотовете ще се опитам да си залепя сам и допълнително да ги спъна с по две напречни летви откъм долната им страна. Долния плот предвидих да се монтира към краката чрез нарези, в които да го пасна. На всеки ъгъл в горния край на краката ще хвана по едно диагонално парче и през тези диагонални парчета с винтове смятам да хвана горния плот.
Инструментите, които си набавих са длета, пили, трион с пасвател, бормашина и нужните ми стяги.
Май идеята да я направя първо от чам не е лоша. Все пак това наистина ще ми е първото нещо правено от дърво с подобни инструменти.
Моля за съвет какво лепило да използвам за плотовете?
bulhomes2 - майстор
Само с тия инструменти няма как да направиш таква маса. Трябва ти абрихт - за да направиш достатъчно прави порърхностите за лепене на плотовете. Някога са го правили и с рендета, но не видях да си ги написал в инструментариума си, а и не мисля, че начинаещ ще може да го направи. Щрайхмус - за да направиш еднакво дебели дъските за плотовете преди лепенето, или (по-добрия вариант) да изравниш готовия плот след лепенето. Само с длето няма да стане. Общо взето е като да тръгнеш на война с прашка. Не че не може, ама няма да ти хареса резултата.
mavryt4o - майстор
bimbaeco написа:
Аз не съм съгласен, че меката дървесина се работи по-лесно от твърдата. Моите наблюдения са противоположни :)
Ето лесна рецепта за направа на ПОДОБНА маса:
https://www.youtube.com/watch?v=XoY8wGTst8U
След малкото или много опит който натрупах мога да подкрепя мнението но то не важи за режещите инструменти.Ясно е че за тях е по-трудничко но си плащаме да са винаги остри и да работят добре.Аз поне мога да кажа че самата работа вече свършена е много по-сигурна .Дървесината е много по-устойчива на механични въздействия и не се притесняваш че ако я чукнеш някъде трябва да прешлайфаш итн. и тн.Общо взето единствения недостатък е по-бързото износване другото са само преимущества.Аааа и теглото ама до сега не съм срещал леко и здраво.
PIP - майстор
За мен работата с дъб е два пъти по-трудоемка и от чама като време основно заради ограниченията в предлагането на качествен материал и размери и от там препипването докато се подбере и извади нужното, натоварването на инструментите не го смятам. При тия клипчета в ютюб тежката работа е свършена преди това.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 165

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: