Всичко за дърводелството
klambrev - специалист
Дървото беше паднало още декември но чак сега ми остана време да се занимавам с него.
Ще седят в мазе/приземен етаж с постоянно течение. т.е. отворени прозорци от 2те страни. Помощението е сухо без влага.
Матерялът е малко около 3-4 кубика
klambrev - специалист
Вече направих матеряла, излязоха 30тина гредички 10х10 няколко 8х10 и другото доста дъски. всичко 4м
наредил съм ги 3 греди, отгоре 5 летвички през 1м и отгоре пак греди така до тавана.

така ли да оставя матеряла докато изсъхне или след известно време да го прередя на страни примерно ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Хе-хе... на няколко дена хващаш най-горньото и го слагаш долу встрани завъртайки на съседна страна....така през 2-3 дена ги въртиш. Не разбрах колко разстояние има помежду и със какво ги дистанциря. Требе да е нещо сухо парче.
Това, тъй начесто обръщането, щото всъщност помещението ти е малко и циркулацията слаба и неравномерна
А! И добих впечатление, че си мислиш, че за месец-два и готово. Това от "отворени прозорци..." Ма не! Ми на зима как ще проветряваш?
klambrev - специалист
матеряла ще ми трябва чак към края на лятото 2010г.
почти година ще съхне
за разстояние съм слагал летвички 2 на 2 см.
и зимата седи отворено, там седи дървения матерял за отопление тъй че постоянно е под течение.

това за на няколко дена доста сложно става не са 2-3 летви , само реденето отне близо 3 часа.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Први се от двама и не е чак толкоз бавна работа
klambrev - специалист
Днес сложих принудителна вентилация в помещението защото някои дъски почнаха да позеленяват(мухлясват). Явно стана прекалено влажно.
Това опасно ли е за материала , трябва ли да го третирам с някакви препарати или вентилацията ще реши проблема
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Мухъл е едно, гъбички е друго
Дървен материал посинява с една синьо-черна гъба.
Няма оправяне.
Отдели посинелите дъски.
Ако е синьо де.
Имаш ли възможност да ги разредиш?
И все пак, на колко време ги обръщаш?
klambrev - специалист
На 2 седмици, по често няма кой аз ходя 2пъти в месеца да ги превъртам.
Това което се е появило е зеленикаво , а между някой дъски се е образувало едно бяло като много раздърпан памук.
Вече 24ч. с принудителната вентилация в помещението не се чувства никаква влага.
klambrev - специалист
Спрях се на този препарат Bochemit BLUESTOP, него дават за прясна дървесина, но ме притеснява че по моя материал вече се е образували някакви плесени. Трябва ли да я изчегъртам или направо да намаже с четката.
PIP - майстор
Изкарай материала на вън, в помещение в повечето случаи липсва добра вентилация и ще посинее/почернее. Редиш го някъде на двора, при възможност да не го грее много слънце и си готов. А това с превъртането на два месеца е лудост. В последните 5-6г за къщата съм купил 45м3 дървен материал на трупи, които са разбичени на подходящи размери - представяш ли си да ги пререждам на всеки два месеца :lol: Най-важното е да се пазят от директно слънце, че ще се напукат повече и да ги наредиш право с повече летви щом са греди, че докато са мокри се криват лесно. И ги измети от трици, ако има.

Тема "Разбичване на иглолистно дърво на греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: