Такова скосяване направих на шлайфмашина, но на единичен детайл. Направих си подложка под 45 градуса и по нея подавах ПДЧ-то (с размери 85х15см) по дългата страна, бавно и внимателно, докато шкурката изяде излишъка. Разбира се трябва да имаш познат дърводелец. И с дърводелска фреза става, така е най-елегантно, но ПДЧ-то много бързо затъпява ножовете, кой знае какви боклуци влагат в тях, трябва да се работи с твърдосплавен инструмент.
Бях в един дърводелски цех и ми направиха демонстрация на това, което искам. По-точно ми показаха, че това няма как да стане за толкова тесен детайл (5,4 см.). Няма как да се хване на водача, за да се плъзне по диска. На пробния детайл ръба стана без забележка, нямаше натрошавания на фурнира. Дойдоха ми две идеи:
1. С дървени дибли да съединя тези 5.4 см. към по-широко парче, така че да може да се захване на машината. Това, кеото не ми харесва на тази процедура е цената - 2 лв. на сряз. Общата сума ще ми дойде 130 лв.
2. С дърводелско ренде да си поиграя на ръка. Незнам обаче доколко ще издържи ножа, предвид твърдостта на ПДЧ-то
Ще пробвам първата, освен ако не измисля нещо друго.