Всичко за дърводелството
mici - специалист
Такова скосяване направих на шлайфмашина, но на единичен детайл. Направих си подложка под 45 градуса и по нея подавах ПДЧ-то (с размери 85х15см) по дългата страна, бавно и внимателно, докато шкурката изяде излишъка. Разбира се трябва да имаш познат дърводелец. И с дърводелска фреза става, така е най-елегантно, но ПДЧ-то много бързо затъпява ножовете, кой знае какви боклуци влагат в тях, трябва да се работи с твърдосплавен инструмент.
borkata3000 - специалист
Бях в един дърводелски цех и ми направиха демонстрация на това, което искам. По-точно ми показаха, че това няма как да стане за толкова тесен детайл (5,4 см.). Няма как да се хване на водача, за да се плъзне по диска. На пробния детайл ръба стана без забележка, нямаше натрошавания на фурнира. Дойдоха ми две идеи:
1. С дървени дибли да съединя тези 5.4 см. към по-широко парче, така че да може да се захване на машината. Това, кеото не ми харесва на тази процедура е цената - 2 лв. на сряз. Общата сума ще ми дойде 130 лв.
2. С дърводелско ренде да си поиграя на ръка. Незнам обаче доколко ще издържи ножа, предвид твърдостта на ПДЧ-то

Ще пробвам първата, освен ако не измисля нещо друго.
kolaborator - специалист
borkata3000 написа:
Бях в един дърводелски цех и ми направиха демонстрация на това, което искам. По-точно ми показаха, че това няма как да стане за толкова тесен детайл (5,4 см.). Няма как да се хване на водача, за да се плъзне по диска. На пробния детайл ръба стана без забележка, нямаше натрошавания на фурнира. Дойдоха ми две идеи:
1. С дървени дибли да съединя тези 5.4 см. към по-широко парче, така че да може да се захване на машината. Това, кеото не ми харесва на тази процедура е цената - 2 лв. на сряз. Общата сума ще ми дойде 130 лв.
2. С дърводелско ренде да си поиграя на ръка. Незнам обаче доколко ще издържи ножа, предвид твърдостта на ПДЧ-то

Ще пробвам първата, освен ако не измисля нещо друго.

Ако решиш на ръка,има електрически рендета,мисля че имаше иприспособление за рендосване под ъгъл,ако не се лъжа!А и има евтини варианти на рендетата!
trevora - специалист
Да ти отрежат детайла по-широк,примерно 85х15см или там колкото е минимума.Скосяват под 45градуса и след това прерязват на точен размер.Ще има малко повече отпадък,но пък не е чак толкова много.Ако имаш примерно 2 детайла 85х5,4,питай ги дали ще стане да се отреже 85х10,8,да скосят и след това да прережат на 2.Така няма да имаш никакъв отпадък.
Харалампи - специалист
trevora написа:
Да ти отрежат детайла по-широк,примерно 85х15см или там колкото е минимума.Скосяват под 45градуса и след това прерязват на точен размер.Ще има малко повече отпадък,но пък не е чак толкова много.Ако имаш примерно 2 детайла 85х5,4,питай ги дали ще стане да се отреже 85х10,8,да скосят и след това да прережат на 2.Така няма да имаш никакъв отпадък.
До колкото разбирам вече е късно за такова решение. Детайлите вече са отрязани. И аз като колегата по-горе си мислех за вариант със шкурка. Ако ти се намира някое по-дълго парче лента от банцинг, може да я ползваш като ограничител фиксираш я на 18 мм от края на детайла и започваш голямото търкане. В началото може да използваш по-груб инструмент (пила за дърво), а накрая шкурка с трупче или специално приспособление (не знам как се казва нищо че имам 2). Нищо не пречи да опиташ на някое от отпадналите парчета.
maroka - специалист
Абе какви пили, шкурки и рендета...оставете тия глупости - никога с тях няма да направи правилен детайл.

Рязът се прави на циркуляр. Сега Колегата не е казал дали детайла е отвсякъде под герунг - ако е така е сбъркал концепцията на самото разкрояване.

Аз предлагам той да ни сподели малко повече подробности какво точно иска да направи, да си изясни идеята пред всички и тогава да даваме съвети.

Във всички случаи работата е доста "пипкава" и почти навсякъде ще му вземат прилична сума, стига да държи нещата да се изработят качествено.
trevora - специалист
[quote="Харалампи"[/quote]

До колкото разбирам вече е късно за такова решение. Детайлите вече са отрязани. И аз като колегата по-горе си мислех за вариант със шкурка. Ако ти се намира някое по-дълго парче лента от банцинг, може да я ползваш като ограничител фиксираш я на 18 мм от края на детайла и започваш голямото търкане. В началото може да използваш по-груб инструмент (пила за дърво), а накрая шкурка с трупче или специално приспособление (не знам как се казва нищо че имам 2). Нищо не пречи да опиташ на някое от отпадналите парчета.[/quote]

Никога не е късно за нищо :) Едва ли ще струва много,да се отрежат на ново,мисля че не всички детайли са толкова малки на размер.
borkata3000 - специалист
Детайлите са отрязани. Варианта да купувам нова плоскост е изключен. Промених плана за сглобяването така, че да има възможно най-малко скосявания на детайли. Ще съединя малките детайли към по-големи с дибли и така ще минат през машината.
Малките детайли са 14 на бр.
borkata3000 - специалист
Всех си ел. ренде. Равна повърхност я рендосва много добре. Обаче като подам ъгъла на плоскостта, за да я рендосам под ъдъл идва проблема. Не може да стърже така добре, много пъти плъсгам назан-напред рендето, докато започне да стърже. Не разбирам къде греша.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ръчно ренде?

Тема "Скосяване на 18 мм под 45 градуса, как да стане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: