Всичко за дърводелството
ZMeyGorianin - майстор
Виждал съм дървена талпа състарена много лесно за около месец. Изкопава се трап в земята с размерите на дървото и дълбочина към 50см. Пълни се с вода. Слага се дървото и се заравя. Всеки ден в продължение на месец се овлажнява. Накрая се измива откалта и е готово за обработка.
Това е обяснението на човека при който видях талпата. Аз не съм пробвал метода, но не пречи да се опита. Резултата е забележителен!
Sharkolia - специалист
ZMeyGorianin написа:
Виждал съм дървена талпа състарена много лесно за около месец. Изкопава се трап в земята с размерите на дървото и дълбочина към 50см. Пълни се с вода. Слага се дървото и се заравя. Всеки ден в продължение на месец се овлажнява. Накрая се измива откалта и е готово за обработка.
Това е обяснението на човека при който видях талпата. Аз не съм пробвал метода, но не пречи да се опита. Резултата е забележителен!
Тва ша ма извиняваш пич ама ми звучи като - един пич питаше колко сол да сложи във водата докъто вари бука и друг му каза ами на вкус :-D
ZMeyGorianin - майстор
Ами даваш го на принципа- "проба/грешка". Не се иска много- 10мин. кОпане и една кофа вода на ден. В момента не ми трябва такова дърво, но смятам да опитам!
Sharkolia - специалист
ZMeyGorianin написа:
Ами даваш го на принципа- "проба/грешка". Не се иска много- 10мин. кОпане и една кофа вода на ден. В момента не ми трябва такова дърво, но смятам да опитам!
Май не се разбрахме нещо ,става въпрос за изкуствено състаряване и то бързо ,а не за месец или година и аз имам един буков пън на двора ,като го поставих в началото на пролетта до сега е станал сив.И тва си е метод пич ,вали дъжд ,пече го слънце и съхне и след няколко месеца има ефект.
Всичко е полезно и всичко ще се пробва било то бързо или бавно ,някъде четох ,че дори и в кравешка урина става -пълна е с амоняк.
NeoBoss - специалист
сещам се още за горене с горелка и бой с верига по дървото :) имаше и нещо да се пръска със разтвор от нафта и безир май за седмица изветрявало
Sharkolia - специалист
1. Първо със стар ключ, пирон, чук или друг остър предмет оставете няколко следи върху горната повърхност, за да имитирате дългогодишно ползване.

2. След това шлайфайте много внимателно и прецизно навсякъде горната повърхност.

3. Следващата стъпка е да се покрие повърхността с байц с цвят на тъмна череша
(желан друг цвят от вас).

4. След като изсъхне байцът, търкайте дълго време повърхността с кокосови влакна, за да доизгладите и да подчертаете естествените жилки на дървото.

5. Нанесете тънък слой грунд, смес за запълване на порите и изчакайте и този слой да изсъхне добре.

6. Накрая с метална вълна нанесете тънък слой пчелен восък.
Sharkolia - специалист
И още една рецепта .Дървото се намазва с боя за обувки - кафява, след което се обгаря навсякъде с пакла, напоена в спирт. Излъсква се с парче вълнен плат. Доколкото разбрах резултатът е добър.
Sharkolia - специалист
Днес в работата видях дървени табли третирани с пясъкоструйка ,търесен бе ефекта от това ,което сме дъвкали по горе с телената четка. Изглеждаха интересно.Дървото беше ясен ,което да си призная за първи път видях обработено и като цяло има доста приятна шарка удобна за такава манипулация.
Slavi1 - напреднал
Така го правим при нас, дано нещо да се види, за първи път прикачам снимка

Прикачен файл

24112011_003.jpg
Sharkolia - специалист
Slavi1 написа:
Така го правим при нас, дано нещо да се види, за първи път прикачам снимка
Също ли е правено със пясъкоструйка?

Тема "как се състарява дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: