Всичко за дърводелството
EDI - майстор
Пъновете са масивни и няма как да се изметнат, освен да се понапукат отвън.На шайби, дори и да са дебели, става като лист, измята се накъдето си иска.Ако са да речем 15-20 сантиметра, може да не се изметнат.Колкото е по-тънка шайбата, толкова по-лесно се измята.Може да пробваш с лак на водна основа - първа ръка направи с много лак, хубаво да попие в порите, след това още 3-4 ръце.
Kolio82 - помощник
EDI написа:
Пъновете са масивни и няма как да се изметнат, освен да се понапукат отвън.На шайби, дори и да са дебели, става като лист, измята се накъдето си иска.Ако са да речем 15-20 сантиметра, може да не се изметнат.Колкото е по-тънка шайбата, толкова по-лесно се измята.Може да пробваш с лак на водна основа - първа ръка направи с много лак, хубаво да попие в порите, след това още 3-4 ръце.
Благодаря ти @EDI, филиите са масивни от 18см. нагоре е височината.
Би ли ми препоръчал конкретна марка и модел, като цяло как виждаш обработката от-до?
EDI - майстор
А, дебелината е добра.Аз в къщи ползвам лакове на ДУФА, издържат идеално на външни условия.Имам лакирани неща и вече години не са мръднали.СОКРАТЕС са добри, ползвал съм за една дограма.Кутията и от двете марки е към 12 -13 лева.Шлайфаш дисковете идеално, изчистваш вкякаква наранена дървесина до чисто, след това лакиране и готово.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И тук-таме дупки със свредлото. Като тръгнат пукнатини, да има къде да се спрат.
EDI - майстор
То за пукнатините и посоката им, божа работа къде ще се появят...... :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Перфорациите намалят напрежението. Аз не размишлявам. Аз съм практик. Любопитен за естеството на нещата практик.
Kolio82 - помощник
Благодаря и на двама ви, а положението с UV- защитата как е при тези лакове?
EDI - майстор
Диска е голям и дебел, няма нужда от перфорация.И двата лака издържат на УВ, без изменения на цвета и покритието.
Kolio82 - помощник
:prost:

Ще докладвам като го направя.
Master_Kenobi - V.I.P.
Според мен трудно ще постигнеш достатъчна гладкост на повърхността, подходяща за лакове. Пък и да стане гланцово... Не знам. Ще изгубиш "изкъртената" визия, :-D която май целиш и ще блещи като гардероб.
Що не помислиш за някакви вакси или масла за дърво, за външна употреба. Има и с UV-защита. Ще я освежваш през година-две, ако се налага.
Виж това и това.

П.П. Не се връзвай на n_a - така си пише, уж за добро!. :-D

Тема "Обработка (импрегнация) на дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: