• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
peterdimov - специалист
Може и да стане ако материала е сух и се подпре към средата на трите метра.Дори и да е с нещо по-фино ще има ефект,защото напъна спада на половина.А как ще се съединят старата и новата конструкции?
LKK - специалист
bgl3 написа:
2-те вериткални греди смятаме да са 12х12х200, - 2-те хоризонтални 12х12х375.
Седемте мертеци (май така им викате на тези дето ще крепят ОСБ-то) са 12х6х320

Имам питане - необходими ли са тези подпори по 45 градуса при положение че разстоянието м/у подпорите отпред е 3 метра, а гредите са 12х12?
Ако ползваш правоъгални метални профили вместо вертикални и хоризонтални греди може да постигнеш много по ефирна и елегантна конструкция на навеса. Тогава една допълнителна колона по-средата на 3-те метра не би те дразнила, но би била много важна за стабилността на навеса. Ако ги заваряваш в горният край може всичко в една плоскост да стане.
Мертеците да си останат, за да има къде да слагаш топлоизолацията, ако решиш да затваряш.
Ако си с южно изложение задължително предвиди вентилиран покрив, защото лятото ще се изпържиш независимо каква изолация ще има отдолу.
bgl3 - помощник
За материал ще се ползват тройно слепени греди. Имам колега дърводелец, който е правил много подобни навеси и беседки и т.н. и днес след като видя чертежа на навеса каза, че според него 12х12 ще издържи това разстояние от 3 метра а за по-здраво може да се ползва 10х20. Аз поразрових малко мрежата и ето какво видях:

Изображение
тук има все едно моя навес - ако смятам по 50 см разстоянието м/у мертеците се получава 3 метра м/у подпорите?

Изображение
тук също май разстоянието е поне 3 метра.

Друг е въпроса дали е правилно така построеното . . .

От друго място също ми предложиха да е с метални профили конструцията, но дървото ми харесва много повече.
Вентилирания покрив си го мислех като опция, но за него имам питане - трябва ли вентилационната камера да е м/у две ОСБ плоскости в моя случай разделени с летви? Съдейки по долната схема май ще трябва да е така? Това значи още по-тежък покрив.

Изображение

Навеса към съществуващия покрив сме го замислили да се върже така: монтираме една греда над прозореца като я захващаме за гредите под битумните керемиди(тях ги махаме предварително). Така отпадат задните подпори а и гредата ще легне на повече подпори. Получава се малко изменение в чертежа - вчера не съм преместил задната греда назад - и разстоянието вече не е 2 метра а около 2.5 метра.

Прикачен файл

IMG_3765_1.JPG
Тук някъде ще легне гредата
IMG_3765_1.JPG (58.63 KиБ) Видяна 26023 пъти

Прикачен файл

Навес тераса 1.jpg
Новите размери
Навес тераса 1.jpg (30.54 KиБ) Видяна 26023 пъти
peterdimov - специалист
Аз правих подобна комструкция когато си ремонтирах къщата.Задната греда захванах с шпилки през стената,а за изолация сложих стиропор (4 см.-по препоръка на хората в склада,от който го купих)между гредите на тавана,след което го шпакловах,така че гредите да се виждат-целта беше да имитираме стар стил
8180 - майстор
bgl3 написа:
Вентилирания покрив си го мислех като опция, но за него имам питане - трябва ли вентилационната камера да е м/у две ОСБ плоскости в моя случай разделени с летви? Съдейки по долната схема май ще трябва да е така? Това значи още по-тежък покрив.
Аз на картинката долното ОСБ не го виждам!? Според мен е ненужно.
Гипскартон - вата - пародифузна хидроизолация (фолио) - междина(летви) - ОСБ - битумните керемиди по инструкция с доп. ХИ евентуално.
Не прочетох режима на ползване - може да се наложи пароизолация между картона и ватата.
bgl3 - помощник
8180 написа:
Аз на картинката долното ОСБ не го виждам!? Според мен е ненужно.
Гипскартон - вата - пародифузна хидроизолация (фолио) - междина(летви) - ОСБ - битумните керемиди по инструкция с доп. ХИ евентуално.
Не прочетох режима на ползване - може да се наложи пароизолация между картона и ватата.
На картинката го няма но точно така го замисляме (както ти си описал)- вентилиран (студен) покрив. Довечера ако мога ще направя по-детайлен чертеж. Половината от покрива ще влезе като таван на разширената ежедневна но това няма да е тази година. Пароизолация ще има.
8180 - майстор
Ок! bgl3,
Тези дни върви една тема за осите на покрива, която ме подсеща, че са необходими мерки срещу разни гадини във вентилируемата междина - сега има разни мрежи/решетки по пазара за целта.
Успех!
bgl3 - помощник
Днес няма да мога да кача обновен проект - може би в понеделник. Има и още промени - отпада горната греда - мертеците ще се захващат директно за бетонната плоча на скосението над прозореца с планки. Точно там изолацията под битумните керемиди е някаква пародия - парчета стиропор и ще се сложи нова с вата м/у мертеците. Наклона, който ще се получи е около 10 градуса по някакви криви сметки. Това за осите е добра идея тъй, като в момента има оси в дупките на пластмасовите била на скатовете - сигурно ще се сложат мрежи отдолу на вентилационната камера.
bgl3 - помощник
Макар и със закъснение ето обновения проект. Под пароизолацията ще има вата м/у мертеците, пак пароизолация и гипскартон (от горе надолу като се брои) поне до средата на навеса (нали ще се усвоява някога). Над ОСБ-то ще има хидроизолационна мушама и после шиндли. М/у мушамата и шиндлите ще се подпъхнат страничните метални профили (размерите няма да са както на картинката). Отпред профилите 6х5 ще стърчат мисля 2 см пред мертеците и за тях ще се захване челната дъска и улука. В просвета ще сложа мрежа против птици и насекоми. Ще има и 2 вентилационни отвора. Затова и летвите 6х5 само страничните ще са по цялата дължина. Тези вътре ще са прекъснати за обща вентилационна камера.

Прикачен файл

n1.JPG
n1.JPG (43.74 KиБ) Видяна 20527 пъти

Прикачен файл

n2.JPG
Профил за странична челна дъска
n2.JPG (2.22 KиБ) Видяна 20527 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Навес на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: