• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
evdoki - специалист
Нещо от рода. По- голяма дупка винт и после затапваш с дървена дибла ( дюбел )
Изображение
mitko64 - майстор
Миналата година си правих зимна градина и ми се наложиха такива зглобки. По принцип предложената от Hausedoktor 1.jpg ми се струва най-подходяща но е доста пипкава за изпълнение. Понеже имах два комплекта боркорони за дърво на Райдер я механизирах частично. По-конкретно зъбите на хоризонталните греди ги офопмях сборкорона примерно 34мм на дълбочина колкото позволява боркороната(ок.25мм) и изрязвах с пасвател същата дебелина филия с дупка напречно на гредата. Длабовете на вертикалните греди ги правех пак с боркорона примерно 32мм и дупката я оформях с фрезер за дърво 30мм(пак на Райдер) и длето. Хубаво е хоризонталната греда да се вкопае около 10мм във вертикалната против завъртане. Аз обаче бързах и я хващах отгоре с по два винта 6Х120 косо(в моя случай отгоре се не вижда). Боркороните са евтини но проблема е ,че примерно в комплекта 16бр. няма с толково близки диаметри. Става и само с една боркорона но хлабината между зъба и длаба е около 3мм. Лепих с едно бяло(като С300) бързостъгащо лепило на Хенкел в тубичка с щуцер.
peter_m - специалист
Проблема при мен е, че вече са ми нарязани елементите и не мога да ги вкарвам един в друг, ще им падне размера. Мисля да ползвам идеята на evdoki. ще вкарам винт (или два) така че главата му да се скрие вътре в гредата. Отгоре ще сложа декоративен елемент от ковано желязо като пирон, само че само главата му.

Прикачен файл

pic2549.jpg
pic2549.jpg (187.33 KиБ) Видяна 6446 пъти
housedoktor - майстор
И това е решение,и аз съм го използвал. А това с дължините трябваше да го кажеш по рано :)
griffin - майстор
Щом детайлие ти са вече нарязани слагай дибли 4 на сблобка с диаметър 10 и си готов ще останеш учуден колко здраво държи лепилото, вкопай диблите поне на по 2 - 3 сантима в детайла.

Другия вариант е да направиш пазове в двете страни на сглобката и да сложиш пърче което да се залепя и в двата детайка горе долу както е на картинка 1 само дето парчето се вкопава и в драта.

Ако сложиш винтове на тая маса с времето винтовете ще се охлабят и масата ще почне да се люлее :-)
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за сглобка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: