Най-накрая успях да направя вратата. Изчистих я главно механично, с шкурка и ъглошлайф за плоските части и закръглени трупчета под нея, с длета за дърво и закръглени шпакли за вдлъбнатините, понеже оказа се по изисквания на ЕС, Боди 777 вече било забранено за продажба. Пробвах и 2 вида спрейове за сваляне на боя, един със сиви капачки, уж професионален, в сив флакон, като тези с бои, той горе-долу работеше, но се оказа, че в българските железарии се продава по-най-много един флакон и за втори се правела поръчка... Нямах време да чакам и взех един друг вид, словенски в продълговат, жълто-бял флакон. Той буквално нищо не правеше на стария лазурен лак. Първият вид препарат сваляше, но много бавно, слой за слой лака и един флакон стигна доникъде. Но всички смивки като Дунав, Терминатор и тем подобни били вече забранени за производство от ЕС, което доста ми затрудни задачата да почистя стария лак. Сега имало някакво Removal смивка на Леко май за сваляне на боя, която обаче нищо не вършела и не съм я пробвал, като прочетох лошите отзиви за нея.
Та поствам както крайния резултат, така и почистената до голо дърво врата. Намазах с импрегнатор за дърво, в едни оранжеви шишета, който направи дървото оранжево за съжаление. Не намерих от импрегнатора на Леко, който е напълно безцветен, затова ползвах този (по думите на продавачката в железарията били еднакви, цената също. После като и казах, че ми направи вратата оранжева, беше много изненадана, щото уж някакъв реставратор на мебели си купувал от нея и не се бил оплаквал от това). После само един слой водоразтворим лак, води се лазурен, но придава и цвят като на тиково дърво. Само един слой, понеже импрегнатора вече потъмни чама като че е минат с една ръка от лака. И така стана все едно тик-овият лак е нанесен на 2 ръце. После още 2 ръце лазурен лак Леко. Понеже чамът така или иначе потъмнява от светлината, решихме да не се прави тъмна, като преди, малко по-светла, за да има марж да потъмнява с времето.
Преди:

и след по време на работата, след отстраняване на стария лак до голо дърво:

и накрая:

Та поствам както крайния резултат, така и почистената до голо дърво врата. Намазах с импрегнатор за дърво, в едни оранжеви шишета, който направи дървото оранжево за съжаление. Не намерих от импрегнатора на Леко, който е напълно безцветен, затова ползвах този (по думите на продавачката в железарията били еднакви, цената също. После като и казах, че ми направи вратата оранжева, беше много изненадана, щото уж някакъв реставратор на мебели си купувал от нея и не се бил оплаквал от това). После само един слой водоразтворим лак, води се лазурен, но придава и цвят като на тиково дърво. Само един слой, понеже импрегнатора вече потъмни чама като че е минат с една ръка от лака. И така стана все едно тик-овият лак е нанесен на 2 ръце. После още 2 ръце лазурен лак Леко. Понеже чамът така или иначе потъмнява от светлината, решихме да не се прави тъмна, като преди, малко по-светла, за да има марж да потъмнява с времето.
Преди:

и след по време на работата, след отстраняване на стария лак до голо дърво:

и накрая: