• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за дърводелството
masterval - майстор
mirk написа:
Това бялото май е меламин.
Ако имаш предвид меламина като покритие за ПДЧ, си в грешка. Този бял материал по-скоро стои като втвърден силикон, не е гладък като меламина, по мазен и мек стои. От него се произвеждат именно дъски за рязане, но не съм обръщал внимание на името на материала.
ZEDYCUS - майстор
МАй се казваше поливинил, но не съм сигурен. :?
pet.kan - специалист
Полиетилен е, качество-за хранителни цели
От същия се правят плотове за транжорни маси
mladkal - майстор
Хубаво е преди да се пусне в употреба, която и да е дъска от естествен дървен материл да се пропие с естесвена мазнина - нагорещено растително масло, или пък разтопена животинска мас. Така дървото се мпрегнира и в него не се задържат течности от прясно месо, вода и прочие. Удължава се живота и не се пука, цепи. Третирането със сол също е вариант след всяка употреба.
mirix - специалист
За такъв размер ЗАДЪЛЖИТЕЛНо подлепена на ивици до 8 см. или клинообразно слепен бук. Дървообработване В. Търново правят подлепени плотове
Sharkolia - специалист
GEORGI5959 написа:
Това дърво не хаби инструмента и не се отделят трески, които да полепват по месото.
Бре човече за първи път чувам за дърво дето не хаби инструменти и от което не се отделят трески. :-D
MamaMy - майстор
Докато търсих из разните пристройки и плевни стари дъски и летви да ги режа за огрев открих две талпи. Широки са сигурно по 60-70 см, дълги около 2 метра и дебели 10см. Не ги знам от какво дърво са, че са заврени на много неудобно и мръсно място, но са на сигурно 50 години. Ако успея да намеря поне още двама помощника, ще ги измъкнем и ще ги снимам по-хубаво. Може да свършат на някого добра работа. Ако никой не ги хареса ще идат за огрев.

Нека не се счита за продажба. Опитвам се да помогна. Ако пък реште, че е продажба, поне кажете колко да им търся :-D
ttt - специалист
Погледни това http://thewoodwhisperer.com/butcher-blo ... ing-board/
Може да ти допадне идеята, а и можеш да си направиш колкото голяма дъска пожелаеш.
EDI - майстор
MamaMy, какъв огрев те гони :lol: , това си е златна мина.Разкошни плотове за маси можеш да докараш, особено от тези, левите.Съмнявам се в момента някъде да можеш да купиш подобно нещо.На мен дървесината ми прилича на орех.А онова колело, което се вижда на едната снимка се превръща в разкошен полилей.
MamaMy - майстор
Понеже не си падам дърводелец, предпочитам да зарадвам някой, а аз да се зарадвам с дърва за огрев. Туй колело ще му е подарък. Намерих и други ценности, ама все още се колебая какво да ги правя. Два огромни дървени плаза (ски) за вършачка. Някой може да си направи шейна за руска тройка. А иначе преди две години един перфектен изсъхнал труп на орех нарязах и го изгорих. Пречеше ми много, пак ми трябваха дърва за огрев, а разни мошеници се циганееха да го купуват за жълти стотинки. Аз все пак мога да смятам. Дървата за огрев гонят 70 лв. Като почнат пак със номерата, резачката чака на полусъединител. Камината няма претенции дали гори орех, махагон или столевки :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "от какво дърво се правят кухненските дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: