Всичко за дърводелството
blondster - специалист
Здравейте - ето на това нещо горе-долу ще прилича ...

Изображение

1. Увеличих тавана с 3мм още заради гърба
2. Мислех си да застъпвам дъното с най-долното чело и от там като започна да ги редя нагоре през 3мм трябва и от "тавана" да съм на 3мм , защото искам да застъпя челата отгоре и да изляза пред тях с 1 см
3. Увеличих челата на 180 х 599
4. С тази дълбочина на чекмеджето , а именно 140мм - нали ще мога да ги наредя челата така както споменах по-нагоре - да не стане грешката от застъпването на дъното ?
5. Реденето на чекмеджетата - най-долу е ясно , но по-нагоре си смятам къде ще са ми челата и си оразмерявам спрямо тах за водачите ли ?
Благодаря !
moji - напреднал
тъй - 180 ако фугите са по 3 мм, но имай предвид и канта,нали? Иначе как се редят: преди всичко ключа е в правия ъгъл на самия шкаф - гледай за това като ковеш гърба. После вадиш всички чекмеджета. Слагаш най долното. Стягаш челото с 2 стеги, нагласяш и винтиш. След това слагаш по челото отгоре едно парче фазер 3мм. Нагласяш следващото чело, пак стягаш със стегите и така до последното. Последното, т.е най горното му изкарваш винтовете до толкова че да стърчат с 2 мм. фиксираш го с ръка и с юмрук го удряш за да се отбележат винтовете и си готов.
comunikator - специалист
2мм от страни пускам аз и 2мм луфт между чекмеджетата. После си слагам задължително силиконови буферчета от двете страни за да не ми тропа челото в страниците.
maroka - специалист
И да не ми се сърди колегата по горе, ама според мен ще е приключение да редиш челата от горе надолу, без да се заяждам, ама ми е интересно да обясни как го прави, защото аз го правя отдолу нагоре като си подлагам по един фазер от 3мм и се редят за нула време така
.
Последното, т.е най горното му изкарваш винтовете до толкова че да стърчат с 2 мм. фиксираш го с ръка и с юмрук го удряш за да се отбележат винтовете и си готов
Сам си дал отговора :wink:
Започваш по този начин (от горното чело) и продължаваш надолу. Замисъла е, че ако имаш отклонения във фугите те да се отразят в най-долното чело и покриването на дъното. Ако отклоненията са видими при таванчето гледката е много неприятна и ти предстоят доста и неприятни корекции на фугите на всички чела :)
Когато челата са на ОК е по-удобно да се започне отдолу разбира се ;)

Важното е резултата да е налице....а как точно се постига: начини много :)

blondster : Рамера на челата ти е 180х596 мм. Кутия на 140 мм. няма да ти прави проблем, дори при най долното чекмедже. Само трябва да наредиш правилно водачите по страниците :)
bisplus - специалист
Ето това са ти размерите със кант, при положение, че оставиш 1мм луфт от страни и 2мм между челата. Сомо между капака и първото чело е 3мм но това е добре, защото ако решиш да сложиш нещо отгоре може да поддаде малко и да опира челото. Иначе кутиите за чекмеджетата са ти добре.

Прикачен файл

Untitled111.jpg
Untitled111.jpg (31.37 KиБ) Видяна 5934 пъти
<Friend> - напреднал
comunikator написа:
После си слагам задължително силиконови буферчета от двете страни за да не ми тропа челото в страниците.
Аз считам, че това е по-добро решение. По-голямо тегло носят, чекмеджетата се изтеглят напълно, воденето е със сачми и имат маханизъм за плавно прибиране. Разликата в цената за четирите чекмеджета ще е 15-16 лв.
Хубаво е, че има избор. Най-различни производители и търговци, цени, качество. Всеки сам преценява какво да си купи, така че после да се радва на това, което е направил.
bisplus, мисля че автора искаше габаритен размер (височина) 800 мм. А 782 беше дал като височина на страницата (под капака). Така според мен височината на челата би трябвало да бъде 800-18 -50=732:4=183 мм с луфтовете. Т.е. за 3 мм луфт между челата размера става тоюно 180 мм (с включени кантове).
А дълбочината на страниците би трябвало да бъде 540 -18 (чело)-3 (гръб)=519. Дори някой по-горе предложи за челата да се оставя не 18, а 20 (аз също така направих). Тогава дълбочината би била 517 мм. Чекмеджето си остава дълбоко 500.
moji - напреднал
те когато челата не са ОК, пича на циркуляра яде бой с тях по главата :lol:
maroka - специалист
moji написа:
те когато челата не са ОК, пича на циркуляра яде бой с тях по главата :lol:
Има и такъв момент :-D
bisplus - специалист
Да наистина било 800....

Прикачен файл

Untitled111.jpg
1
Untitled111.jpg (32.44 KиБ) Видяна 5913 пъти
blondster - специалист
благодаря ви :wink: другата седмица сигурно ще го сглобя и ще снимам .

Тема "Въпрос за чекмеджета ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: