• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
gogo1113 - специалист
Аз лично съм си правил няколко пъти коректор за ПДЧ с автомобилна боя за дребни наранявания или отлюспвания на ПДЧ-то. В твоя случй просто ти трябва да нанесеш от латекса върху някакво малко парче - за мостра на цвета и навсякъде, където приготвят автобои ще ти свършат работа. Ако ли пък не са съгласни пиши едно ЛС за да те упътя, ако си от София.
ribnikolaevi - майстор
EDI написа:
Едно време се продаваше специална добавка за матиране на боята, ама сега не знам дали има подобно нещо.А, намерих нещо - http://www.heliosof.com/auto-two-comp.html .
Благодаря, Еди!
Даваш ми посоката, а аз от това имам нужда, тъй като нямам опит в тази област!
:prayer:
miliad - майстор
за такива случаи се ползва МДФ, а не ПДЧ.Цветните детайли се изработват от МДФ плоскост и се боядисват в какъвто искаш цвят и блясък/мат,сатен,гланц/
ribnikolaevi - майстор
miliad написа:
за такива случаи се ползва МДФ, а не ПДЧ.Цветните детайли се изработват от МДФ плоскост и се боядисват в какъвто искаш цвят и блясък/мат,сатен,гланц/
Там където е цяла вратичка става (имам три такива декоративни вратички на лавиците). Но идеята е, ако може да стане разбира се, вратите на гардероба да бъдат декорирани със шарка (точната шарка още не е измислена, но преди да се пъна да я мисля, по-добре да знам дали идеята изобщо е осъществима).
Също и стълбата към леглото, която ще бъде от ПДЧ плоскост и изрязани овални отвори, които да служат за стъпала. Мога да добавя сини овали, но не ми се иска да бъдат добавени от друг материал. Например да изрежа ПДЧ-то и на мястото на изрезката да добавя боядисан МДФ. Това много ще оскъпи нещата, предполагам.
miliad - майстор
За вратите може да сложиш детайл от тънък мдф като надлепка,като апликация.За стълбата не схващам идеята, но ми се струва несериозно да е от ПДЧ. По добре плоскоста да е от дърво/слепени летви/, можеш да фрезоваш по нея каквото си искаш-отвори,канали, да заоблиш ръбовете.После я боядисваш като МДФа.Виждал съм вариант в който дървото е боядисано с разредена боя/не байц/ и отдолу се вижда текстурата му.Получават се много приятни пастелни тонове.
Виж на тази фирма детските стаи. stil-m.com
ribnikolaevi - майстор
Ок, не държа да е ПДЧ. Просто ми се иска стълбата да е в същия цвят като останалите мебели в детската. И понеже те са от ПДЧ та затова си мисля и самата стълба да е от ПДЧ.
А защо е несериозно да бъде от ПДЧ? Конструктивни проблеми ли има, или някакви други?
Това с надлепката ми хареса, видях във форума подобно изпълнение и го обмислях и него. Колко е най-тънкия МДФ който може да се ползва за целта? Има ли някакви особености?
miliad - майстор
8мм ще ти свърши работа. Стълба от ПДЧ може но във вид на шкафчета-кутий, не в класическия вариант рамене със стъпала.
ribnikolaevi - майстор
miliad написа:
8мм ще ти свърши работа. Стълба от ПДЧ може но във вид на шкафчета-кутий, не в класическия вариант рамене със стъпала.
Не става с кутии, при мене си е вертикална. Леглото е вдигнато нагоре не защото няма място в стаята, а защото детето иска така. Под него ще му е тематичен кът за игра. Слага едно перденце и става вигвам. Слага друго и става космически кораб. Та, търся идеи за веритаклна но по-интересна и нестандартна стълба.
А за МДФ-а - може ли да се ползва нещо по-тънко от 8 mm?
miliad - майстор
4 и 6мм,но можеш само да ги лепиш към другия детайл.Страничната табла на леглото може да я пуснеш до долу плътна и да изрежеш дупките шахматно в нея.
ribnikolaevi - майстор
Страничната табла всъщност е един шкаф, но благодаря за идеите все пак. Ценя желанието да ми помогнете.

Сега обмислям друга идея. Останаха ми 2 кв.м от паркета за детската (ясен). Обмислям да го налепя за да стане дъска с нужната големина за стълбата, вместо ПДЧ. Вероятно отзад ще трябва да я укрепя с нещо, може би метал, може нещо друго ...
  • 1
  • 2

Тема "Син звят на ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: