• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте,

Мм такааа, Тани мерси за идеята, но ето как я реализирах :) - взех две парчета от ламиниран паркет (останали от предишният ремонт - добре че не съм ги изхвърлил) и напълно симулирах затварянето на механизъма. С малко изчисления установих идеални разстояния - първият винт да е на 14 см от края на матрака, вторият е на 32 см. Е може при някои ако реши да се захване с подобно начинание да са малко различни но горе-долу това са. Заплелен от радост се захванах със основата на леглото. Наложих механизъма и отбелязах местата за болтовете и пробих отворите. Много се чудех какво да използвам т.е. какъв болт - коларски или обикновен,а и какъв размер. Спрях се на обикновен болт 8мм :). Монтирах механизъма на основата и започнах да свалям разстоянията където ще са винтовете на матрака и ..... УЖАС! :? Така монтиран механизъма, отворите за винтовете се намират на 4см от края на страничната плоскост, нооо .. дървената рамката на матрака е точно 4см! или винтовете трябва да се завият .. във въздуха. Ами сега ? Първото което ми роди главата е да завия винтовете под ъгъл които е горе-долу на 30 градуса. Но не съм много сигурен дали така ще стане много здраво. За там съм предвидил 8мм самонарезни винтове като първо пробия дупка с по малко свредло - 7мм, за да не се пръсне дървото.
Някои да има някаква друга идея, предложения и т.н. ???
Почти видях финала, а това е на път да ми развали всичкото което съм направил до сега :cry:

Мерси предварително.
vancho20 - специалист
ZyneLi написа:
Здравейте,

След дълго мислене реших да си направя спалнята /леглото/ с повдигащ механизъм с цел да използвам не малкото пространсво под нея, а тя е 160/200см с еднилицев матрак и доста тежък :) . Отидох до магазина за обков и .... изненада, продават само механизма без каквато и да е било документация към него.Съответно и продавача се оправда с коментара - "ми аз само продавам не знам как се поставя". Най-странното че и в другите два магазина в които проверих ми отговориха по този начин. Ами сега .... някои има ли си на идея как се поставя този механизъм и били споделил??? А самият той представлява един газов амортисьор, но предполагам че има значение как и на колко сантиметра се монтира. За експерименти си помислих но както споменах самият матрак не е хич лекичък и пробите няма да са много леки - ангажиращи поне двама души и цяло стекче хубаво винце :)

Благодаря за отделеното време и споделените съвети!
Колко лв. ги купи тези амортесори и от къде? :?:
Здравей vancho20,

Ами мога да ти кажа къде можеш да ги намериш конкретно във Варна, а иначе търси в магазините за мебелен обков.Цените им варират от 28 до 40 лв. Комплекта които аз си купих е турско производство ( макар и продавачите да ме убеждаваха в противното), но върши работа :) :) :)
velsi - Почетен майстор
Не каза успя ли вече да ги монтираш? Как в крайна сметка стана номера?
Здравейте,

Не съм писал до сега, защото се намираше в .... тестови период :).Смея да твърдя че това ми беше така да се каже бойното кръщение :).До сега не бях се пробвал с подобно начинание, но за радост има хепи енд :lol: . След дълги умувания :) се въоръжих с линийка и молив и започнах да меря и пресмятам ( лелле ... върнах се в девети клас по математика). В крайна сметка монтирах механизма с 8мм-те самонарезни винтове :) .Тъйкато малко не ми достигна мястото с около 1,5см реших да пробия дупки с 7мм свредло но под ъгъл ~50 градуса така че да се падне горе-долу малко над средата на рамката. Мисля че дължината беше идеална и стана според мен здраво. В крайна сметка самият механизъм се оказа не перпендикулярно на рамката заради това че винтовете са завити под ъгъл, но това се коригира след като монтирах другият край на механизъма за основата на леглото. Струва ми се че малко се напрегна като цяло конструкцията заради това, но тестовете показаха добро сработване :) :) :) Два-три дена оползотворявам мястото под матрака като гледам повечко пъти да вдигам и свалям матрака зада се тества пълноценно :) :) ако ще става нещо да е сега ... Всичко е О.К. работи пирфектно! Смея да твърдя че всичко си го направих сам без проба-грешка, но добре че ми услужиха с учебника по алгебра и геометрия от 9-ти клас да си припомня разни формулки :lol: :-D :lol: :lol: . Обаче за самото монтиране ми помогнаха и не можах да се отърва - затвориха ме отдолу :)
След като се сдобия и с фото мога да постна някоя снимка да ви се похваля с крайният резултат :P

Мерси на всички :)
Тани - модератор
Е то със затваряне отдолу не се искат почти никакви изчисления! Какво точно смята? Може пък аз да пропускам нещо!
Здравей Тани

Ами затвориха ме отдолу за да мога да монтирам миханизъма за основата на леглото ... Няма как, иначе трябва двама да държат матрака и един да слага болтовете за да закрепи механизъма за основата и съответно да се завият гайките ... А така аз влязох вътре т.е. легнах и с помоща на едно аверче наместихме матрака, така че да съвпаднат дупките които пробих предварително на основата. Учудващо но всички дупки паснаха идеално.Сметките идват от това че матрака бе на единият край на стаята, а основата на другият и без налагане (тъй като не е лек и не мога сам да го местя и съответно да пробвам) и трябваше всичко да се изчисли - къде да пробия всички дупки такаче всичко да си пасне... Може за някои които се е занимавал преди с това да му е лесно, но на мен ми бе за първи път и трябваше повечко време....
sergy - напреднал
Здравейте,
Имам намерение да направя такова легло - 2 бр. с ширина 82 и 114 см. Схема и механизъм - отттук:
www.prodes.bg/_upload/procatalog/M_shemi/10900.pdf
Мисля да бъде като сандък от шпервани плоскости на крачета - кълбенца. Някакви идеи откъде кълбенца и шпервани плоскости? Някоя картинка от вече опитал колега?
Серги.
  • 1
  • 2

Тема "Монтиране на повдигащ механизъм за матрак - как???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: