Всичко за дърводелството
nikivd - специалист
Оборотите ги вдигнах на 3500. Сега е малко по добре, но ножовете ми се струват менте . Наточих ги и след една дъска се набиха все едно че съм рязал метал. За по високи обороти в момента нямам подходяща шайба. За повече ножове няма място.
kuger - майстор
Примиряваш се, намаляваш дебелината на обработвания материал, повече търпение при подаване на материала-ами това на този етап.
Успехи!
ZEDYCUS - майстор
Не се примирявай, а си купи хубави бг ножове от таз фирма в Смолян- http://zmminstrument.com/bulgarian/ZMM-Instrumentb.htm - не е реклама. Преди време сме взимали с баща ми от там , за една габровска 3 операционна машинка. Комплекта излизаше по около 10 лв. на 25 см нож.
Sharkolia - специалист
nikivd написа:
Оборотите ги вдигнах на 3500. Сега е малко по добре, но ножовете ми се струват менте . Наточих ги и след една дъска се набиха все едно че съм рязал метал. За по високи обороти в момента нямам подходяща шайба. За повече ножове няма място.
Как ги наточи? Нали знаеш ,че по принцип тва са ножове от много сериозно закалена стомана и неправилно точене,силно загряване по време на точене може да доведе до отпускане на закалката на самият режещ инструмент от което пък идва и въпросното подбиване .
mitko64 - майстор
Купи си едни ножове от HSS .
nikivd - специалист
Закалена стомана ама друк път. Вече съм сигурен че са ментета. На ръка ги наточих. Ще купя други.
mitko64 - майстор
Въпреки че имам точило с вода, никог не рискувам сам да си ги точа, за да не разваля ъгъла и ширината. Нося ги в шлайф база с условие да ги докарат с еднаква ширина(тегло). Понякога набараш скрит пирон или винт и стане такава щръбка, че си трябва отнемане на доста материал за да стане ножа пак с прав режещ ръб. Другият(другите) хич да не са нащърбени пак се шлайфат на същата ширина за да не се получи дисбаланс и вибрации.
Sharkolia - специалист
nikivd написа:
Закалена стомана ама друк път. Вече съм сигурен че са ментета. На ръка ги наточих. Ще купя други.
Явно в твоят случай ще е най-добре нови ...на ръка за първи път чувам да се точи нож за планя :prayer: ако не е менте ножа ,както ти твърдиш то знай ,че такива ножове са произведени от много твърда (високо закалена-което ги парви обаче крехки) инстроментална стомана. Мене ако питаш намери си някой с опит да ти ги наточи.
Принципно пича под твоя пост ти е дал жокер различното тегло при високи обороти също води до вибрация на машината.
Както и да е де ,пробвай с нови ножове ,ориантирай се към някви по-скъпи ,че накрая евтиното нали знаеш излиза през гъза :)
Иван Златев - специалист
искам да питам от къде мога да си намеря вал с ножове,наканих се и аз се да си направя една планя всичко имам,само вал с ножове нямам.
pvk1967 - специалист
Лошото в твоя случай е че за да си сигурен, че нещо от машината няма да те плесне в челото е хубаво да имаш балансиран вал- минат след изработката на специализирана баланс машина!Преди това естествено са прецизната изработка от подходящ материал!Като цяло въпроса е сложен - трябва време за търсене и готови пари за харчене!Понякога по битаците има добри попадения!Има много частни фирми за производство на такива неща...

Тема "как да сглобя абрихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: