Всичко за дърводелството
Durvoqd - помощник
smaili_73, снимките, които съм показал са просто образец г/д на това, което имам. Нямам с какво да ги снимам и съм намерил подобни от нета

mcm, искам да си направя хола в дърво. Всичко.. под, стени, таван и някой от мебелите. Предибно са дъб и орех. Има няколко от джанка (по мой наблюдения доста кораво дърво... пък и май не се пука чак толкова) един приятел ми предлага и борови трупи, но не съм много сигурен дали си заслужат?

tripioo,ето снимах с на един приятел фотото
http://prikachi.com/images/460/4472460Q.jpg и това е доста малко напукване.. както каза ти - има някой, които малко да ги напънеш и ще го разцепиш.

Обработката на бора по-различна ли е или е същата, че с тази смола.. кофти дърво ми се вижда.
tripioo - специалист
относно пукнатини като тази която показаш .... тя е "перфектна " за обработване .. просто пускаш ряза през нея и всичко "заспива "
а относно всичко от дърво.... за да стане бързо трябва да си намериш сушилня за да достигне матеряла до производствени влажности - 8+-2 % , като мое да комбинираш естествено сушене и камерно за да стане по качествено а наличието на различни дървесни видове ти позволява да направиш уникати , пожелажам ти успех
Durvoqd - помощник
Мерси за пожеланието и за инфото, което ми даде!

Такава сушилня нямам и няма откъде да взема.

Някой друг, ако знае нещо друго - да го казва. Както казах.. жаден съм за всякаква информация.
tripioo - специалист
ами потърси дали има в раиона ти , защото ако не е макс 12 % влажност ще се напука и изметне и изгние и така ... другото е атмосферно сушене около 1-2 години .... за да стане ... (горе долу) като технологията я казахме вече
Durvoqd - помощник
Няма из града. Търсил съм отдавна. Покрай печката, ако се наредят да съхнат? Ами в една стая с духалка например? Или това ще ускори напукването и няма да стане качествено?
tripioo - специалист
ами покрай печката става само за малки количества ... като за дърворезба .... от кой град си ? не може да няма наоколо склад за дървесина ... питай там , може и да ти излезе късмета , или потърси някоя мебелна фирма правеща мебели от масив и пак питай...
ако не си сигурен какво да правиш остави трупите цели и по възможност под навес докато намериш решение ...
и ако трябва да е атмосферно - бичиш по схема и редиш на сянка (и проветливо)
PIP - майстор
Нещо си почнал от зад напред. Задаваш въпроси за сушене, за пукане, за сушилни и т.н. и в същото време не искаш или не ти се дават пари за бичене. Ако ти ги бичиш следващите операции ще са ти последна грижа. Тоя циркуляр ще ти свърши работа само за летвите между талпите, банцига на приятеля ти така ще ги усука и изкриви, че от талпа 10см ще искараш 2см дъска докато ги изправиш след това.
Закарй трупите да ти ги набичат в гатер, нареди ги на сенчесто и проветриво место, както ти казаха с въздух между дъските и под тях, покрий ги и не ги мисли.
Durvoqd - помощник
PIP, исках сам да ги разбича. И гатера е вариант, но първо искам да видя какво мога да направя сам.
tripioo - специалист
ами ако не са многоо дебели и или дълги може и да се справи.. но ако търсиш гартер , питай и за банциг с механизирано подаване , или такъв за бичене на трупи

Тема "Дървесина, сушене, запазване и избягване на пукнати." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: