• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37
Всичко за дърводелството
Илчо Илиев - майстор
Браво Мишо!
Абсолютно в духа на форума и с голяма стойност за търсещите решение на подобен проблем..
Гледам,че си имаш каретка на циркуляра,но не видях канали на плота, как е направена и по какво върви.
Моя, който го правих уж за разбичване и точно окрайчване ,не ми харесва, явно плота не е съвсем прав и равен,но от тенеке 2мм не може да се очаква нещо повече..
Ще търся само плот да си намеря,но....
Ванко, даде ми добра идея за циркуляра..
Моя абрихт е конструктивно същия като твоя,но до сега никога не е ползван като циркуляр, плотчето само пречи при рендосване :lol: :lol: :lol:
Трябва да му измисля обезопасяване на абрихта....някоя дъска с зарязана част за ножовете..

Надявам се и други колеги да споделят идеи и изпълнения :supz:
bimbaeco - майстор
Благодаря.
На плота има канали, в които вървят дъбови летвички. От 7 години е така и едва отскоро почна да има лек луфт, защото се поизтриха летвичките, та ще трябва да ги сменям, иначе върху шейната съм приспособил устройство за изрязване на чепове за сглобка чеп и длаб, но за него ще пиша по-нататък.
И аз видях, че на твоя абрихт има установка за циркуляр, ама забравих да те питам защо не го ползваш.
На новия ти циркуляр най-евтино плотът може да ти стане, според мен, ако го излееш от бетон. Правиш конструкция, която да не позволява огъване под тежестта на бетона, слагаш отгоре стъкло и отливаш върху стъклото. Ще сложиш някаква мрежа, разбира се, за арматура. На един от линковете, които ти пратих имаше такова решение. Даже може да вградиш направо в бетона алуминиеми канали. Друг вариант е шперплат и гранитогрес отгоре. Напоследък някои производители правят плотовете на циркулярите от синтетичен гранит вместо от чугун (кварц и смоли), така че може от тях да откраднем технологията.
Илчо Илиев - майстор
Приятелю, за тия циркуляри съм се разболял, гледах поне 100 клипа, обаче пустите а'мриканци ползват готови плотове с гратови канали..
Идеята за бетонов или подобен плот хич не ми допада, ще стане прекалено тежко,а при мен за сега пространството е доста малко и трябва поне циркуляра да мога да го местя, другите кютюци са на фундаменти и са закрепени...
По-скоро , ако намеря някакъв плот, който да е хем по-лек, хем да има канал/и,а в най-добрия случай да си купя нещо, което да ми върши работа..
На мен основно ми трябва за точно окрайчване,а за разбичване може да ползвам и абрихта...
До сега никога не е слаган трион или фрезер на абрихта и не е направен защитен капак..
Тя моята история е като индийски филм....
Баща ми (лека му пръст) беше най-добрия дърводелец в района , направи тази работилница , машините не са нови, но са здрави и работят без проблеми,НО....ние изобщо не се разбирахме и за започнах да влизам в тая работилница след като той се спомина....
Докато бях малък ме допускаше да влизам и доста неща съм видял,но е малка част от безкрайните майсторки умения,а сега се уча на елементарни неща..
Лошото е,че тая работилница е в едно село на 12 км и ми е проблем всеки ден да ходя до там,а и след като не мога за сега да си намеря някаква работа там,че да изкарвам някой лев, нещата стават сложни...
Имам някои идеи, но трябват пари, а и пазари..
Няма как да си пренеса тук, където живея, машините, иначе след работа, събота-неделя мога доста неща да правя, все на някого ще взема парите,но за сега само стягам и търся вариант да започна нещо да правя...
Иначе ,от 2005г. работя в-
http://ludogorie91.com/bg/about/
, но там занаят няма как да се научи, правиш определена операция ,а не да направиш цяло изделие..
Е доста неща научих и там де,но има още много да уча и развалям докато ВИ стигна...
За сега фабриката не работи(от средата на януари),но бях си намерил работа в една работилница за кошери, там доста неща научих..
Занаята е занаят когато се работи, има огромен процент дарба, но трябва да се учи и практикува постоянно, иначе само си приказваме глупости...

П.п. не исках да ви занимавам с моите глупости, но иначе няма как да обесня някои неща с тия машини....
profesionalist_wood - майстор
bimbaeco написа:
Дано си прав.
От Бриколаж го купих. Бяха ги свършили и специално за мен го поръчваха от някъде. След това повече не видях да ги продават. Ако си търсиш такава машина, защо не погледнеш абрих-щрайхмуса на Woodstar (http://www.hhhservice.com/magazin/drvoo ... 5-woodstar). Уж били немски. Гледам, че на все повече места ги продават, но не знам що за стока са. Някой, ако има впечатление, да каже.
Тази машина я знам, пълен боклук е, китаец от някой гараж. В България абрихтите за любителска дейност са или боклуци или много скъпи. Един абрихт на Метабо в Киров струва 2100 лв докато в Румъния има няма 1000 лв. правете си изводите.
А в Македония има по-богат избор на абрихти дори има от онези американските JET. Тук като сърчна в БГ гугъл ,,абрихт,, излизат някакви ръждиви отпадъци отпреди 30-40 години,безименен китаец Райдър или холцман за 12 000 лв :lol: :-D
Илчо, и аз съм болен на тема машини :lol: За нас ще ни трябва специално дърводелско отделение в лудницата :lol:
И аз доста преправях циркуляра на GUDE от Баумакс, 50 процента
е от нискокачествена ламарина и50 процента пластмаса.
пластмасата на плота и се чупи.Повечето продукти на GUDE ги продават с дефекти още от завода
ZEDYCUS - майстор
profesionalist_wood

излизат някакви ръждиви отпадъци отпреди 30-40 години
"Ръждивите отпадъци" спокойно ще изкарат още 30 години с правилна и навременна подръжка. :lol:
Нали знаеш че Хенри Форд е казал така: ,,Хубавата кола е новата кола,, :-D
Илчо Илиев - майстор
Иван е прав, машините, които имам са по на 30-40-50 г,но си работят добре,е някои немогат да се мерят със съвременните, конкретно за фрезата и щрайхмуса,но..... в завода какво гледам е направо трагедия...
Махнаха старите български банцизи и взеха италиански,а гръмне лента и...минава брак, колелата бяха с гума,а сега с корк, но е малко разстоянието между колелото и предпазителя и....намотава лентата на хармоника, иначе с нищо не са по-добри, освен цената...
Смениха старите фрези и взеха силистренски, правени по дойч модел, оборотни, лесни за реглаж, вретеното поляга, абе....на външен вид са супер,но до там..
Сума вретена смениха, бият страшно, ще се разпадне фрезата, ако не се ползва редовно промяна на ъгъла или височина на вретеното(фрезера), просто всичко се набива с ръжда и пилки и ...ремонти.
Взеха форматен циркуляр ,май пак е на силистренските майстори, абсолютен боклук, опитали да направят нещо подобно на истинските, но освен да се разбичват летви, друго не става,а иначе си има каретка , която....няма начин да докараш ъгъл...
Е има и свестен циркуляр, на който доста порязах,ама струва 2 чанти пари...
И Професионала е прав, има вече компактни и оборотни машини, но....те не са по нашите възможности, така,че който си намери нещо старо,но с възможност за реставрация, ще си има надеждна машина за малко пари..
Това е все пак професионална техника,а за любителската хич не ми се мисли, особено като се знае,че иде от далечния изток....
ZEDYCUS - майстор
Аз предпочитам старо, но качествено. :-D
bimbaeco - майстор
На теб, Професионалист, какъв ти е бюджетът за абрихт? От Англия може да се вземе нещо прилично за около 500 - 600 лева заедно с доставката. Постоянно зяпам цените в Ибей и от време на време изпадат страшни оферти. Неотдавна продадоха за 120 паунда абрихт-щрайхмус Метабо (като този, който е изложен в Баухаус за 2000 лева). Това с доставката ще ти излезе около 650 лева.
Иначе в продавалник има един много добър абрихт за 800 лева (от тези, които ги правят в Якоруда 26 см ширина на ножовете и 140 см дължина на плотовете (http://prodavalnik.com/abriht-260mm-i28776233).
Най-добре обаче е да си купиш чисто нов вал с ножове от ЦИУ Благоевград (с доставката ще ти излезе 75 лева). Да си вземеш за 30 лева лагери и черупки и за 100 лева електромотор, и да си направиш сам ето това (http://woodgears.ca/jointer/homemade.html). Ще ти излеве максимум 300 лева.
Аз имам 2 абрихта и въпреки това ще се опитам да го направя (вече съм си купил вала и лагерите) - ей така, да видя дали ще мога.
Аз съм мислил по този въпрос доста време и съм решил да събера пари тази година и от догодина живот и здраве да си купя най-сетне мечтания абрихт защото ние с Еди отдавна сме на чакалнята :lol: Все пак парите с които разполагам,ще трябва да купувам скъпоструващи лекарства и така. Аз купих например основата на един повреден български струг С8 и с доста мъки стана перфектен и с близо 2,5 киловата мотор стана звяр. има го някъде из ,,дърводелство,, А за италианските банцизи се носи много лоша слава и никой не купува дърводелски машини оттам. Хубавите български банцизи са от БУ-40 до БУ-200 които са изцяло чугунени.
За изработката и монтажа на вала на абрихта си е цяла наука. То е нивелиране, изчисляване на оборотите, дебелина на ножовете, колко процента вибрации с специален уред и дигитален микрометър от ,,ВАЙС,, за 300 лв за ножовете на каква височина....мамата си е ебало
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37

Тема "Доработка на циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: