• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Всичко за дърводелството
miro-penchev - специалист
Ентусиазъм има, ама време няма :) само след работа се занимавам за по час-два, като се заформи тезгяха ще пусна снимки :)
Замислил съм се каква сглобка да направя на краката с хоризонталните греди, които ще са близо до земята. Нарисувах набързо каква сглобка мисля да направя - с лепило и по един болт М8 в средата на всяка сглобка. Дали ще е достатъчно здраво/стабилно? Все още нямам оберфреза, така че някои сглобки не мога да ги правя :)

Краката са 10x10 (слепени 5x10), хоризонталните греди - 5x10, 140x60 ще е основата на масата, плота 180x60.

Прикачен файл

leg.png
leg.png (19.57 KиБ) Видяна 8810 пъти
griffin - майстор
Колега може би се престараваш :)
първата ми маса беше правена с зарязване на краката просто ползвах някакви талпи 10х10 за крака и имах дъски 4см от скелето на работниците които полагаха изолация, та само зарязах краката и вмъкнах краката подобно на това което си дал само че паза беше плитък влизаше 1-2см от дъската в крака и дъските просто ги завих с болтове за краката(болтове за дърво с шестостенни глави) верно стана грубичко но масата стана 200 кила и бая бой отнесе и още е жива :).
Иначе тази сглобка ще стане но според мен е излишно усложнена. Предвиди че масата може да ти се наложи да я местиш някъде ако се местиш :-).

Плота може да ти е леко тесен :)
Досега не съм правил тежки или големи неща и затова се чудя кое как и колко ще е здраво, пък за сглобката - стори ми се интересна а и допълнително стабилна и затова реших да я пробвам. Зарязването мислех да е около 2,5см откъм крака и откъм гредата, така че да се равнят, на гредите отдолу сигурно един рафт за едри неща ще направя. Материала ми е 5х10 и от него си направих краката 10х10, 5х10 мисля да са ми хоризонталните греди, които ще държат краката, плота пак от тези 5х10 - 12 вертикално разположени и слепени. За ширината на плота и аз се чудих доста между 60 и 70, последно се спрях на 60, но все още има време да размисля и за 70, ще преценя пак :)

Не мисля да се местя скоро, преди 6 мес. се нанесох в къщата (от апартамент) и имам вече голям и празен гараж, който мисля да го ползвам като работилница основно, ще оставя и малко място за колата :) , така че не планирам да я местя масата.
bimbaeco - майстор
Не е лошо човек да се старае, даже напротив.
Ето как си направи работна маса Норм Ейбръм:
https://www.youtube.com/watch?v=8vCC9mFgYDg
За сглобките на краката не ти трябват никакви сложни инструменти - трион и длето са достатъчни
Ето как постъпи Пол Селърс:
https://www.youtube.com/watch?v=ru2ZiNs_Wek
Това е много дълго, видеото е в 10 части, но има много какво да се научи от него, повяврай ми.
Да, изгледах една такава поредица, ще проверя и тези. Засега мисля с трион, длето и дрелка да се оправям, скоро ще си подаря и една оберфреза :) че мисля да се занимавам доста, когато имам време.
bimbaeco - майстор
Мисля, че подходът ти е много правилен - първо си започнал с помещението и работната маса и чак после с елестроинструментите. Повечето хора обикновено действат наопаки. Пожелавам ти успех и да не забравиш да качиш снимки, като стане готова масата.
Продължавам с въпросите си като начинаещ :) - стигнах до плота, който последно реших да е 180/190x70 и ще е от 14 бр. 5х10 греди слепени вертикално. Досега не съм правил толкова масивни неща и се чудя как най-здраво ще стане. Материала ми е нерендосан и се чудя дали да лепя така като само мина с едра шкурка да махна слабите и стърчащи или да ги рендосам гладко и тогава да лепя? Щото четох че има рендета, които набраздяват за лепене, пък той си ми е такъв материала :) Също и се чудех - дали има нужда да слагам дибли или само лепило? Че с дибли е ми се усложни работата :)

Мисля да ги лепя по 3, пък после целия плот как ще залепя още не съм измислил, че трябва да си купувам доста по-големи стяги.
griffin - майстор
Ако не държиш плота да стане без метални елементи бих ти дал един лесен съвет за лепене мацаш дъските които ще лепиш хващаш с стеги така, че да не мърдат и навиваш винтове от едната дъска в другата и махаш стегите следващата дъска я завиваш пак с винтове за предната и така докато налепищ сички в крайна сметка винтовете ще останат в плота но ако ги оставиш 2 см под горно ниво :-).
Вариант е да оставиш канали или дупки за шпилки в плота и да ползваш шпилките като стеги обаче тогава трябва да намацаш сички дъски и да стягаш което означава че ще трябва да търсиш лепило с по голямо отворено време(аз лично рядко намирам) но има де.
Дъските е по добре да ги рендосаш и калиброваш преди да лепиш демек абрихт щтрайх така като почнеш да лепиш между дъските няма да се образуват междини и лепилото ще може да хване за повърхността на дъските. Ако само си рендосал леко дъските шанса да се получат такива кривини е голям и лепилото няма да може да ги запълни и съответно да хване както трябва.
Ако имаш повечко стеги може да пропуснеш горните варианти :-).

Плота е добре да го сглобяваш на равна порърхност така, че после при рендосването и изравняването да имаш повече работа. Ако искаш да пестиш време може по краищата на дъските да залепиш хартиено тиксо за да изчистиш после по лесно лепилото(мен лично тая стъпка ме мързи да я правя но е идейно).

Ако се пак решиш че искаш плота ти да не е масивен погледни "torsion table" в гоогле това също е вариант.
Това с винтовете не се бях сетил, ще помисля. Явно ще се купуват още стяги. Иначе видях тези torsion - интересно е, тогава плота ще стане доста по лек, обаче с ръчни инструменти ми се струва доста голяма играчка да направя тази скара от дъски/летви, пък и май просто предпочитам да е масивен :) - да си тежи на мястото масата :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "DIY: Работна маса/дърводелски тезгях" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: