Ако въпроса е за плота -само лепило, тук е мястото да споделя че останах неприятно изненадан от здравината на полиуретановото лепило,като че ли поливинилацетатното по здраво ,,хваща,, на дъба,мое мнение,без да го натрапвам.
Всичко за дърводелството
kendal
- специалист
79 мнения в "Маса от дърва за горене"
EDI
- майстор
Задължително е здраво стягане с полиуретановото лепило, факт.Вярно е, че плеска повече, като се раздуе, но има едно предимство - чисти се и се шлайфа по-лесно после, не остават петна в дълбочина на материала.В общи линии ползвам и двата вида лепило, до сега не съм имал проблеми.
mitko64
- майстор
Идеята на темата е точно като за мене в момента. Вчера нарязах последните дърва за зимата и имаше към два кубика дебели кленовици, който ми беже жал да прекарам през комина. Нямам банцинг и ги разбичих с резачката на около 4 см, по правослойните и дебелите. Само за краката явно трябваше да оставя по- дебели талпички. Излязоха 29 талпички по 1- 1,1м. Качих ги на тавана да съхнат и догодина и аз ще се пробвам с масичка.
bulhomes2
- майстор
Не съм го снимал и до другата неделя няма да мога, но то май и не е необходимо. Купих си по-дебела и широка лента, нова пичка за нея (сори за израза, ама тук така викат на сменяемата направляваща в плота), смених си водачите от дървени на двойни (по-широки) лагери, и си направих подвижен и регулиреуем във всички направления линеал, към който закрепвам с 2 видии дървото. Ако има нужда да го обяснявам или снимам - кажи, че от 20 мин се мъча да го обясня и не ми се получава.
Илчо Илиев
- майстор
bulhomes2 написа:Не съм го снимал и до другата неделя няма да мога, но то май и не е необходимо. Купих си по-дебела и широка лента, нова пичка за нея (сори за израза, ама тук така викат на сменяемата направляваща в плота), смених си водачите от дървени на двойни (по-широки) лагери, и си направих подвижен и регулиреуем във всички направления линеал, към който закрепвам с 2 видии дървото. Ако има нужда да го обяснявам или снимам - кажи, че от 20 мин се мъча да го обясня и не ми се получава.

Сабахлям ме разсмя Приятелю!
На онова, дет те е срам да му кажеш местното наименование тук му казваме ''тапа'', а за линеала...става и така,но ако разбичваш 1-2-3 трупа,а ти както имаш 20 куб......
Предполагам ,че имаш стандартния линеал,а ако нямаш, възможно най-лесно става с добре рендосана и ''изправена'' гредичка,закрепена с две стеги към плота, на исканата дебелина на талпата/яна...
Всяка дървесина става за мебели,друг е въпроса колко ще изкара и колко ще е красиво..
В тази фабрика в която работех(официално до днес) правехме маси ,пейки и столове от бук и чам,но ''умните'' ни управници вземаха възможно последно качество дървесина....дърва, та от това нещо правехме мебели, които ставаха много добри...
Дъба, салкъма и повечето дървесини, които по принцип се използват предимно за огрев ,не се ползват за направа на мебели понеже са с нисък рандеман при разбичване(имат много дефекти),а при обработките много се кършат или са пукат..
Това обаче не означава ,че не може майстор-любител да си поиграе и да си направи нещо красиво и практично....
Зa лепилата-ние ползвахме някакво бяло-JOWAT...
Когато лепите ламели(летви) гледайте две съседни да са с различна посока на кръговете...за да се компенсира усукването...
Ако правите плота от летви с дебелина 20-25мм,а искате да изглежда по-масивно, слагат се допълнителни летви в краищата на плота и се получава ефекта..
Ако се прави маса с ширина над 50 см е добре да се сложат кушаци напречно , които се закрепват с ВИДИ, не се лепят...
Краката , не е проблем да са от слепени летви, дори се правят и ...кухи...
Тема "Маса от дърва за горене" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература