• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко за дърводелството
kendal - специалист
Ако въпроса е за плота -само лепило, тук е мястото да споделя че останах неприятно изненадан от здравината на полиуретановото лепило,като че ли поливинилацетатното по здраво ,,хваща,, на дъба,мое мнение,без да го натрапвам.
EDI - майстор
Потвърждавам.Полиуретановото лепи и дъб, но бялото го лепи по-добре.Вратата я сглобих с бялото.
griffin - майстор
Полиуретановото има трик ако се разровите в нет-а трябва детайлите да са много добре притиснати за да стане много здрава сглобката по спомен матияс ги беше сравнявал с бялото. Честно казно полиуретана ми се вижда малко мацаница и честно казано не бих ползвал :-)
EDI - майстор
Задължително е здраво стягане с полиуретановото лепило, факт.Вярно е, че плеска повече, като се раздуе, но има едно предимство - чисти се и се шлайфа по-лесно после, не остават петна в дълбочина на материала.В общи линии ползвам и двата вида лепило, до сега не съм имал проблеми.
kendal - специалист
Полиуретана има едно предимство -абсолютно водоустойчиво е ,по тази причина си залепих дограмата на апартамента с него,за шлайфането също е много леко за работа не остават петна по дървесината както сподели Еди.На снимките има детайл преди и след шлайфането.
mitko64 - майстор
Идеята на темата е точно като за мене в момента. Вчера нарязах последните дърва за зимата и имаше към два кубика дебели кленовици, който ми беже жал да прекарам през комина. Нямам банцинг и ги разбичих с резачката на около 4 см, по правослойните и дебелите. Само за краката явно трябваше да оставя по- дебели талпички. Излязоха 29 талпички по 1- 1,1м. Качих ги на тавана да съхнат и догодина и аз ще се пробвам с масичка.
griffin - майстор
Винаги може да си лепнеш дъски с подходяща дебелина за катака от по тънките, според експертите даже лепените греди ставали по здрави :) т.к нишките на всяко дърво са в различна посока и елемента не може толкова леко да се огъне или изметне.
king82 - специалист
bulhomes2 написа:
....Наскоро най-после си направих банцига да бичи....
Може ли да кажеш какво си променил за да бичиш, някоя снимка?
bulhomes2 - майстор
Не съм го снимал и до другата неделя няма да мога, но то май и не е необходимо. Купих си по-дебела и широка лента, нова пичка за нея (сори за израза, ама тук така викат на сменяемата направляваща в плота), смених си водачите от дървени на двойни (по-широки) лагери, и си направих подвижен и регулиреуем във всички направления линеал, към който закрепвам с 2 видии дървото. Ако има нужда да го обяснявам или снимам - кажи, че от 20 мин се мъча да го обясня и не ми се получава.
Илчо Илиев - майстор
bulhomes2 написа:
Не съм го снимал и до другата неделя няма да мога, но то май и не е необходимо. Купих си по-дебела и широка лента, нова пичка за нея (сори за израза, ама тук така викат на сменяемата направляваща в плота), смених си водачите от дървени на двойни (по-широки) лагери, и си направих подвижен и регулиреуем във всички направления линеал, към който закрепвам с 2 видии дървото. Ако има нужда да го обяснявам или снимам - кажи, че от 20 мин се мъча да го обясня и не ми се получава.
:lol: :lol: :lol:
Сабахлям ме разсмя Приятелю!
На онова, дет те е срам да му кажеш местното наименование тук му казваме ''тапа'', а за линеала...става и така,но ако разбичваш 1-2-3 трупа,а ти както имаш 20 куб......
Предполагам ,че имаш стандартния линеал,а ако нямаш, възможно най-лесно става с добре рендосана и ''изправена'' гредичка,закрепена с две стеги към плота, на исканата дебелина на талпата/яна...
Всяка дървесина става за мебели,друг е въпроса колко ще изкара и колко ще е красиво..
В тази фабрика в която работех(официално до днес) правехме маси ,пейки и столове от бук и чам,но ''умните'' ни управници вземаха възможно последно качество дървесина....дърва, та от това нещо правехме мебели, които ставаха много добри...
Дъба, салкъма и повечето дървесини, които по принцип се използват предимно за огрев ,не се ползват за направа на мебели понеже са с нисък рандеман при разбичване(имат много дефекти),а при обработките много се кършат или са пукат..
Това обаче не означава ,че не може майстор-любител да си поиграе и да си направи нещо красиво и практично....
Зa лепилата-ние ползвахме някакво бяло-JOWAT...
Когато лепите ламели(летви) гледайте две съседни да са с различна посока на кръговете...за да се компенсира усукването...
Ако правите плота от летви с дебелина 20-25мм,а искате да изглежда по-масивно, слагат се допълнителни летви в краищата на плота и се получава ефекта..
Ако се прави маса с ширина над 50 см е добре да се сложат кушаци напречно , които се закрепват с ВИДИ, не се лепят...
Краката , не е проблем да са от слепени летви, дори се правят и ...кухи...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Маса от дърва за горене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: