Всичко за дърводелството
agro - специалист
Според една обява със снимка от нет-а моя стар щрайхмус ще се окаже чешки май. Точно като този на снимката е.

Прикачен файл

щрайхмус-600-mm-bg55400w600.jpg
щрайхмус-600-mm-bg55400w600.jpg (65.3 KиБ) Видяна 4974 пъти
griffin - майстор
Колега сори ама кристалния глобус не бачка нещо може некой да го е метнал и да е паднал :).
Дай снимки на главата и на държачите на ножа това как изглежда от вън машината не е от особенна информация :) освен че се вижда че е трифазен мотор който е отдолу :) и може би нямаш пригодено за екстракция на опилките.
kendal - специалист
Колега цената на такава машина като твоята е доста голяма ако се закупи нова,аз бих се радвал много ако имам точно такава дори и с липсите за които говорите,според мен си заслужава да се реставрира.
bulhomes2 - майстор
agro написа:
...призмите и клиновете, които подпират и заклинват ножовете...
И аз не мога да разбера за какво говориш. При мен и абрихта и щрайхмуса притискат ножовете с главите на болтовете за стягане, а не с призмите. Главите на болтовете съм ги подострил леко и контактуват само в точка (по-точно малък кръг) точно в центъра на болта. Така не местят ножа при настройката.
griffin - майстор
Колегата говори за металните парчета в които се завиват болтовете, те са като клин и притискат самите ножове, главите на болтовете се притискат в самата глава на машината.
http://woodgears.ca/planer/knives06-b.jpg, освен ако твойта глава не е някаква по специфична де това е горе долу най разпространената като че ли конструкция.
bulhomes2 - майстор
У дееее. Верно, че така беше. Помня, че си заострях болтовете и мислех, че те опираха в ножа, но сега като видях снимката - прав си.
agro - специалист
Сега пътувам, като се прибера другата седмица, ще пусна снимки на главата. Този габарит машини втора ръка са оценени из обявите "продава" между 1000 и 2000 лв в зависимост от състоянието. Дотук съм вложил около 700 лв в реставрации, като съм правил всичко без компромиси, вкл. качествени ножове. Ако трябва да създам техническа документация на призмите и да ги поръчам за прецизна изработка, ще надмина цената, на която съм могъл да купя сносна подобна машина. Затова търся вариант да мина по-тънко, намирайки си употребявани призми и клинове. А пък ако съм се прецакал вече - здраве да е. Като свърша с тази машина, ще почна да търся части за банцига, ама е рано още, едно по едно.
griffin - майстор
Чакаме за снимки, но се си мисля че едва ли има какво толко да прецакаш на тия пластини не са швейцарски часовник би трябвало да може да се направят от някой с читава фреза :). Ще видим като пуснеш може нещо друго да излезе, въпроса е да не се бърза може да изникне някакво решение.
agro - специалист
Ето снимките

Прикачен файл

PA21.jpg
PA21.jpg (100.27 KиБ) Видяна 4734 пъти

Прикачен файл

PA20.jpg

Прикачен файл

PA19.jpg

Прикачен файл

PA18.jpg
PA18.jpg (83.08 KиБ) Видяна 4734 пъти