Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
На сократес безцветния дава савсем лека жълта нотка след това съм пръскал с двукомпонентен на боди става много здраво с дебел гланц но както е казало кучето ,,въпрос на вкус" и си олизало г..зъ.

Прикачен файл

2016-03-30 15.11.37.jpg
nikolson - майстор
Нерде бяло, нерде прозрачно? Колкото до "избелителите", тяхното предназначение е друго, да избелят (изсветлят) тъмните петна, като чворове. За мене няма лак, който да не промени повърхността. Отделно, въздействието върху различните дървесини е различно. Ако толкова много ти харесва визията на необработената повърхност, ами просто го остави така. Мисля, че има някакви прозрачни тънки масла, не знам защо се дърпаш от тях.
emosms - специалист
Екстра е !

Но, каква е разликата, ако го пръснеш директно с полиуретана. По малко ли жълтее?
То на масив стои едно, а на този технически фурнир става... ужас.

За маслата - слабо е човек. Говорим за фурнир 0,5.

Избелването ще го промени. Въпроса е после да се съчетае по-добре с оцветяването на лака, че сега прилича на рогозка подложка за чинии.
Има контраст, остър детайл, всички екстри от тези гланцовите лакове, обаче... промяната в цветовете го прави мнооого гадно в сравнение със суровия вид.
profesionalist_wood - майстор
emosms написа:
Екстра е !

Но, каква е разликата, ако го пръснеш директно с полиуретана. По малко ли жълтее?
То на масив стои едно, а на този технически фурнир става... ужас.

За маслата - слабо е човек. Говорим за фурнир 0,5.

Избелването ще го промени. Въпроса е после да се съчетае по-добре с оцветяването на лака, че сега прилича на рогозка подложка за чинии.
Има контраст, остър детайл, всички екстри от тези гланцовите лакове, обаче... промяната в цветовете го прави мнооого гадно в сравнение със суровия вид.
Да не би да искаш да е лъскаво и гладко като приклад на пушка? Там рецептите са други и са малко тайна....
nikolson - майстор
emosms написа:
Екстра е !.
Ами екстра, ама на чам. В дъба има танини. Във лаковете си има пигменти. Фладерът (жилките) на дъба е от различен състав. Да беше взел тополов, или липов фурнир. :) И не знам какво имаш предвид с "тънък е фурнирът". Това какво ограничава?
mavryt4o - майстор
Директно си е безцветно нали искаше бялото малко да жълтеело за това давам този пример .Ако имах такива клиенти до сега да съм се обесил.
emosms - специалист
Taя тема, без снимка на тестовото лакирано стана...

Най добре да ви покажа снимки лакирано - нелакирано като пример какво НЕ искам да стане :).

Пък после, може някой да даде съвет какви варианти да запазя оригиналния цвят, или да го променя леко, но да избегна сегашния резултат.

п.п. Няма с какво да пръскам и няма да ползвам двукомпонентни лакове. Ще гоня дебел прозрачен гланц като си поиграя с шлайфане, на ръка.
Дано да стане това лято, че като гледам как се закучи.. И колко ръце ще трябва да съхнат по 1,2 дена за да може да се шлайфа фино...

Може и масло (ако е такова, дето хваща лак отгоре) и после лак... Много работи може, но какво точно ще стане на практика, един господ знае :D.
nikolson - майстор
За любител като мене, резултатите понякога са "изненадващи" като надписа в тоалетната:
Уважаеми посетители,независимо от поставените цели и постигнатите резултати, ПУСКАЙТЕ ВОДАТА!! Ако резултатите надминават очакванията ви,използвайте четката!!
Наскоро правих следното. Материал бук и чам. Налични байцове 1. дъб, 2. тик. Лак Дюфа антисептик. Проба с всичко върху всичко. Резултати различни. Най-грозен беше байц-дъб, върху бук. Все едно бях горил с горелка (имаше преди много години такава мода).
emosms - специалист
Може да се анализира какво става.
Резултата ще е откриване на топлата вода, но все пак, какво става и защо става така :D.

Изображение

Изображение

Според мен в оригиналния фурнир има някакви светли какаови нотки, лек оттенък на изсъхнала трева, сиво-синкаво.
Като цяло в пастелна гама.

Яхтения лак (алкиден) има златисто жълт оттенък. Макар че този е брутално тъмно лилав в кутията...

При наслагване на цветовете - жилките "изсъхнала трева" лъсват като слама.
Какаовите тонове съдържат червено - отива малко към оранжево.
Цялостния сиво синкав тон преминава в... зелен оттенък.

Резултата е крещящ, тип сламена шапка.
Освен златисто, на мен ми се струва че имаме леко зеленикав оттенък в резултата.

Иначе, стъклено 'прозрачно' покритие, брутален детайл под повърхността, як гланц без дори да е пръскано или шлайфано.

И ся? Друг подобен лак? Нитро? Модифициран полиуретан еднокомпонентен (няма да си играя с двукомпонентни)? Лазурен безцветен? На кой производител?

Водния не му се надявам на гланца.

Малко бял байц - ще върне нещата в по пастелна гама (надявам се), ще убие малко тоновете, контраста, съответно и изменянето на оттенъка.

Други варианти за корекция на резултата?
radius - майстор
Емо, с тия епитети, все едно чета описание на вино :lol: .
Извинявай, че не ти помагам, но ми стана интересна емоцията в описанието ти.

Тема "прозрачен лак за дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: