На сократес безцветния дава савсем лека жълта нотка след това съм пръскал с двукомпонентен на боди става много здраво с дебел гланц но както е казало кучето ,,въпрос на вкус" и си олизало г..зъ.
Всичко за дърводелството
mavryt4o
- майстор
40 мнения в "прозрачен лак за дърво"
nikolson
- майстор
Нерде бяло, нерде прозрачно? Колкото до "избелителите", тяхното предназначение е друго, да избелят (изсветлят) тъмните петна, като чворове. За мене няма лак, който да не промени повърхността. Отделно, въздействието върху различните дървесини е различно. Ако толкова много ти харесва визията на необработената повърхност, ами просто го остави така. Мисля, че има някакви прозрачни тънки масла, не знам защо се дърпаш от тях.
emosms
- специалист
Екстра е !
Но, каква е разликата, ако го пръснеш директно с полиуретана. По малко ли жълтее?
То на масив стои едно, а на този технически фурнир става... ужас.
За маслата - слабо е човек. Говорим за фурнир 0,5.
Избелването ще го промени. Въпроса е после да се съчетае по-добре с оцветяването на лака, че сега прилича на рогозка подложка за чинии.
Има контраст, остър детайл, всички екстри от тези гланцовите лакове, обаче... промяната в цветовете го прави мнооого гадно в сравнение със суровия вид.
Но, каква е разликата, ако го пръснеш директно с полиуретана. По малко ли жълтее?
Избелването ще го промени. Въпроса е после да се съчетае по-добре с оцветяването на лака, че сега прилича на рогозка подложка за чинии.
Има контраст, остър детайл, всички екстри от тези гланцовите лакове, обаче... промяната в цветовете го прави мнооого гадно в сравнение със суровия вид.
profesionalist_wood
- майстор
emosms написа:Екстра е !Да не би да искаш да е лъскаво и гладко като приклад на пушка? Там рецептите са други и са малко тайна....
emosms
- специалист
Taя тема, без снимка на тестовото лакирано стана...
Най добре да ви покажа снимки лакирано - нелакирано като пример какво НЕ искам да стане
.
Пък после, може някой да даде съвет какви варианти да запазя оригиналния цвят, или да го променя леко, но да избегна сегашния резултат.
п.п. Няма с какво да пръскам и няма да ползвам двукомпонентни лакове. Ще гоня дебел прозрачен гланц като си поиграя с шлайфане, на ръка.
Дано да стане това лято, че като гледам как се закучи.. И колко ръце ще трябва да съхнат по 1,2 дена за да може да се шлайфа фино...
Може и масло (ако е такова, дето хваща лак отгоре) и после лак... Много работи може, но какво точно ще стане на практика, един господ знае
.
Най добре да ви покажа снимки лакирано - нелакирано като пример какво НЕ искам да стане

Пък после, може някой да даде съвет какви варианти да запазя оригиналния цвят, или да го променя леко, но да избегна сегашния резултат.
п.п. Няма с какво да пръскам и няма да ползвам двукомпонентни лакове. Ще гоня дебел прозрачен гланц като си поиграя с шлайфане, на ръка.
Дано да стане това лято, че като гледам как се закучи.. И колко ръце ще трябва да съхнат по 1,2 дена за да може да се шлайфа фино...
Може и масло (ако е такова, дето хваща лак отгоре) и после лак... Много работи може, но какво точно ще стане на практика, един господ знае

nikolson
- майстор
За любител като мене, резултатите понякога са "изненадващи" като надписа в тоалетната:
Уважаеми посетители,независимо от поставените цели и постигнатите резултати, ПУСКАЙТЕ ВОДАТА!! Ако резултатите надминават очакванията ви,използвайте четката!!
Наскоро правих следното. Материал бук и чам. Налични байцове 1. дъб, 2. тик. Лак Дюфа антисептик. Проба с всичко върху всичко. Резултати различни. Най-грозен беше байц-дъб, върху бук. Все едно бях горил с горелка (имаше преди много години такава мода).
Уважаеми посетители,независимо от поставените цели и постигнатите резултати, ПУСКАЙТЕ ВОДАТА!! Ако резултатите надминават очакванията ви,използвайте четката!!
Наскоро правих следното. Материал бук и чам. Налични байцове 1. дъб, 2. тик. Лак Дюфа антисептик. Проба с всичко върху всичко. Резултати различни. Най-грозен беше байц-дъб, върху бук. Все едно бях горил с горелка (имаше преди много години такава мода).
emosms
- специалист
Може да се анализира какво става.
Резултата ще е откриване на топлата вода, но все пак, какво става и защо става така
.

Според мен в оригиналния фурнир има някакви светли какаови нотки, лек оттенък на изсъхнала трева, сиво-синкаво.
Като цяло в пастелна гама.
Яхтения лак (алкиден) има златисто жълт оттенък. Макар че този е брутално тъмно лилав в кутията...
При наслагване на цветовете - жилките "изсъхнала трева" лъсват като слама.
Какаовите тонове съдържат червено - отива малко към оранжево.
Цялостния сиво синкав тон преминава в... зелен оттенък.
Резултата е крещящ, тип сламена шапка.
Освен златисто, на мен ми се струва че имаме леко зеленикав оттенък в резултата.
Иначе, стъклено 'прозрачно' покритие, брутален детайл под повърхността, як гланц без дори да е пръскано или шлайфано.
И ся? Друг подобен лак? Нитро? Модифициран полиуретан еднокомпонентен (няма да си играя с двукомпонентни)? Лазурен безцветен? На кой производител?
Водния не му се надявам на гланца.
Малко бял байц - ще върне нещата в по пастелна гама (надявам се), ще убие малко тоновете, контраста, съответно и изменянето на оттенъка.
Други варианти за корекция на резултата?
Резултата ще е откриване на топлата вода, но все пак, какво става и защо става така

Според мен в оригиналния фурнир има някакви светли какаови нотки, лек оттенък на изсъхнала трева, сиво-синкаво.
Като цяло в пастелна гама.
Яхтения лак (алкиден) има златисто жълт оттенък. Макар че този е брутално тъмно лилав в кутията...
При наслагване на цветовете - жилките "изсъхнала трева" лъсват като слама.
Какаовите тонове съдържат червено - отива малко към оранжево.
Цялостния сиво синкав тон преминава в... зелен оттенък.
Резултата е крещящ, тип сламена шапка.
Освен златисто, на мен ми се струва че имаме леко зеленикав оттенък в резултата.
Иначе, стъклено 'прозрачно' покритие, брутален детайл под повърхността, як гланц без дори да е пръскано или шлайфано.
И ся? Друг подобен лак? Нитро? Модифициран полиуретан еднокомпонентен (няма да си играя с двукомпонентни)? Лазурен безцветен? На кой производител?
Водния не му се надявам на гланца.
Малко бял байц - ще върне нещата в по пастелна гама (надявам се), ще убие малко тоновете, контраста, съответно и изменянето на оттенъка.
Други варианти за корекция на резултата?
Тема "прозрачен лак за дърво" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература