Всичко за дърводелството
Крис - напреднал
Благодаря за бързите отговори!
Разбрах ви колеги, но защо като трябва предната част на плота да е по ниска не са я направили на една височка цялата, а са я оставили в началото по висока част...??? Или това е вследсвие от многото ползване. :) Абрихта си го взех за любителски цели (ей така да има :D). До сега не съм работил с такава машина, нито пък съм виждал и може би там ми е грешката. Когато имам време ще си поиграя малко да видим дали и до колко ще мога да работя с него. Надявам се да свикна и да ми върши работа. :rolleyes: :rolleyes: :)
Илчо Илиев - майстор
Крис, всички машини са опасни и ако нямаш елементарна представа е опасно да останеш с някои липси по ръцете...
Абрихта е доста опасна машина и ако не е добре регулирана и се случи някое чепато и гадно дърво, има голяма опасност да стене беля или поне да те откаже да го ползваш...
Тези машинки, като твоята не са съвсем лоши,но си имат компромисите и трябва да се съобразяваш с това,но не си мисли,че щом ще правиш ''любителски'' неща, машините трябва да са калпави..
На работа има една такава, или малко по-голяма, но от тоя тип, останала е от предни времена и никой не я ползва освен за маса,та ако не забравя ще я погледна как точно и е плота, не е изключено и да е прав, което е кофти решение на инДжинерите....
Този занаят е много добър,но и опасен, машините са високооборотни и добре режещи и трябва да се внимава много и да се използват предпазни средства, не очила и ръкавици(и те трябват),а подаватели и предпазители...
Има доста клипчета из тубата,а и из форума е коментирано за тези неща...
Не е лошо да пишеш от кой район си, може да има някой колега наблизо и да помогне нагледно...
kolcho - специалист
Илчо Илиев написа:
Крис написа:
първо пробвай да рендосваш без да натискаш в задния край...
Като мине 2/3 от детайла, премести ръцете на предния плот,след вала, инстинктивно натискаш без да искаш в задния край...
Съветът е правилен, но има проблем - задната част на плота е много къса / на око не е повече от 20 см, нека колегата мерне и каже/ и не позволява ефективно и сигурно притискане...Твоето предложение работи при заден плот с дължина от поне 40+ см.
Наздраве!
nikolson - майстор
Въпросът ми беше риторичен. :) Плотът е крив и, според мен, не е от ползване, а опит нещо да се прави и е оплескано. Има решение, ама ще трябва някой лев. Нов плот с лазерно изрязване на отвор и една стружка на фреза от едната страна. Естествено, регулиране височината на ножовете по тази стружка.
kolcho - специалист
Крис написа:
Благодаря за бързите отговори!
Разбрах ви колеги, но защо като трябва предната част на плота да е по ниска не са я направили на една височка цялата, а са я оставили в началото по висока част...??? )
Това е решение на конструкторите. Ако аз бях конструктор на подобна машинка, щях да направя нещо много по-просто - една щамповка на целия плот, равен и с отвор за ножовете, а после върху така оформеното поле - в задната част зад ножовете се закрепва допълнителна пластинка с дебелина 1 мм, повдигаща плота успоредно на основата.
Както и да е, машинката ти е такава, каквато е! И ако я настроиш и поддържаш правилно, ако спазваш определени правила за работа - ще те зарадва с много добър резултат, нищо, че не е "суперпрофи"!
Ето моите начални предложения как да я провериш и да оптимизираш работата й:
1. Първо проверяваш успоредността на задната и предната част на плота. Прави се така - вземаш равен алуминиев или дървен мастар, хващаш го със стеги плътно по задната част на плота и мериш дистанцията между долната част на мастара и повърхността на плота. Правиш измерванията веднъж в частта до ножовете, втори път в началото на плота. И сравняваш резултатите. Ако разликата е около 1/10 и по малко мм - всичко по този параметър е чудесно. Ако е по-голяма - зависи с колко и как се отразява на рендосването след като настроиш ножовете.
2. След това преглеждаш / и поправяш, ако е необходимо/ настройките на ножовете. Целта е когато сложиш дървена летвичка на задния плот и завъртиш вала, задиращият леко нож да премести летвичката с около 2 до 5 мм назад. Прави се и за двата ножа, резултатът трябва да е еднакъв и в двата края на всеки нож. Разбира се, ножовете трябва да са добре заточени!
3. След настройката на ножовете пак пробвай рендосването, като се опиташ да спазиш съвета на колегата: след половината на детайла премести силата на натиск върху задния плот.
Опитай всичко това и кажи какво се получава, че да мислим как да помогнем, ако проблемите не понамалеят. Хубав ден!
kolcho - специалист
nikolson написа:
Плотът е крив и, според мен, не е от ползване, а опит нещо да се прави и е оплескано. Има решение, ама ще трябва някой лев. Нов плот с лазерно изрязване на отвор и една стружка на фреза от едната страна. Естествено, регулиране височината на ножовете по тази стружка.
Плотът е "крив" по проект. За да се спестят пари за още няколко операции - щампова се лист от ламарина, като се задават предварителни наклони на предната и задната част на плота. Доколко те отговарят на най-важното изискване, това за успоредност, подлежи на проверка. Ако не отговарят - ти вече си дал едно възможно решение. Към него ще добавя : ако се стигне до там, новият плот трябва да е поне 40 см дълъг в задната си част. Това ще повиши качеството на обработка, защото ще даде възможност за по-здрав захват и контрол на детайла!
Илчо Илиев - майстор
kolcho написа:
Съветът е правилен, но има проблем - задната част на плота е много къса / на око не е повече от 20 см, нека колегата мерне и каже/ и не позволява ефективно и сигурно притискане...Твоето предложение работи при заден плот с дължина от поне 40+ см.
Наздраве!
Наздраве Колега!! :partyman: :partyman: :partyman:
Наистина е много къс плота зад вала, не бях се заглеждал,а и не съм работил точно на такова нещо, има на работа едно такова''чудо'', чорбаджията го е ползвал някога,а сега понякога му ползваме само циркулярчето, като върху плота на абрихта има ламарина, да не стане някой майтап,е то и ножовете са свалени де...
Както е ''обзаведена'' тая машинка на снимката си е голямо приключение да се работи, с тоя трион и свредло на патронника.....

Хубаво е да има такива теми, да попрочетат новите в занаята, да не се контузят,че е неприятно...
Крис - напреднал
Колеги днес се помъчих малко... почти невъзможно е да направиш права дъска. Летвата става на три размера като в началото е средно, в средата е най-високо а в края най-ниско...От трите съвета на kolcho пробвах само втория- летвичката се измести с цели 2 см назад... явно ножовете не са настроени както трябва, но и плота е твърде малък трябва да се прави по-голям плот за да е по лесна работата с това чудо...
Прилагам снимки да видите размерите на малката машинка...
Прикачен файл:
15293374_1632066550149566_852713644_o.jpg
Прикачен файл:
15322549_1632066480149573_1024414819_o.jpg
П.С. Ако има някой колега от област Добрич или Стара Загора и има желание да ми покаже някой работи ще се радвам :cool: :) :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Колега,свали тоя трион и свредлото,не е много безопасно така :lol:
Далечко си,иначе ще се радвам да помогна някак,а за ножовете....трябва да се регулират,но виж някой дет е правил това.....
Крис - напреднал
Илчо Илиев написа:
Колега,свали тоя трион и свредлото,не е много безопасно така :lol:
Далечко си,иначе ще се радвам да помогна някак,а за ножовете....трябва да се регулират,но виж някой дет е правил това.....
Ще ги махна колега нека да реша първо какво ще правя машинка. За реглажа, аз няма да се хвана да го правя преди да видя някой как го прави. ИИИ да, да не да си я ползвам само за струг, борапарат и циркуляр.... аз уж си я взех най-много заради абрихта пък тя стана една ... продавача ме е излъгал, по думите му уж беше нагласена и всичко е 6, да ама не...

Тема "Въпрос за абрихт ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: