• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Радвам се че породих дискусия което само по себе си е напредък.Понаучкахме че ще се работи с масив за което много ме радва и съм задължен да помогна по някакъв начин.Първо не мисля (или поне не трябва да е) в стила на форума като някой има мерак да направи нещо сам да му убиваме ентусиазма като му предлагаме от каде да си го купи .Първо си намери сух материал примерно чам орентировачна цена 400лв за м3.Около 3 см дебелина.Предлага се на талпи необработен груб.Трябва да се заглади с абрихт и калиброва на щрайхмус незнам какво имаш в предвид под някакви машини. Правиш проект на мебела с размери.ох бая си пийнах лека
Lisko - майстор
Хихи, финала на mavryt4o, кефи!
:partyman:

Какви талпи, извинете ме за тъпия въпрос понеже в България дъски не съм купувал, ма се треба някъде да продават готови дъски, калибровани и щях да кажа прошнуровани.. ;-) и направо в магазина ти ги режат колкото искаш да ти е дължината. Така за зегето остават само дреболии. Примерно аз си направих така с готови чамови дъски етажерка със следните размери: ширина 126cm, височина 184см, дълбочина 29см.
Без дюбели, без бисквитки, без винкели. Нула рязане от мен. Няма дори канали в страниците (тогава нямах настолен циркуляр). Освен 7 дъски етажерката съдържа единствено винтове. Всички дъски са си както ми ги резнаха в магазина. И не е мръднала. Ползвам си я вече 2 години. Ако се поохарча за фазер за гръб, ще стане много по-здрава. Него също могат да го резнат в магазина.
Илчо Илиев - майстор
mavryt4o написа:
ох бая си пийнах лека
Мавруде, Приятелю, както винаги изтрепА рибата :partyman: :drinkers: :partyman: !!!

Винаги съм се чудел защо всички ''майсторя''бягат от масив и все реват ,че трудно ставало,а за цени....
От всичко единствено материала трябва да е качествен и достатъчно сух,е и машинки си трябват,но с обер фрезичка, зеге и вибро шлайфче....някак трудно...
В старата фабрика доста години правехме маси и пейки от масив, слепени парчета, надлъжно и напречно, буквално боклук, подбираха което малко поне има вид и се лепеше на плотове и ....правиш каквото искаш...
В домашни условия е малко трудно да лепиш надлъжно,е има глави за клинозъбно,но на машина става съвсем друга история,но не е невъзможно...
Нашия(чорбаджията)му носят чам от Драгиново- С. Арапов, на 300лв/куб с доставката,е не е материал за мебели, за кошери става,но все пак може да се подбере,смърча не става, страшно калпав материал, освен ако не е без чепове и културно изсушен...
За слепване на плотове, от които да се вадят детайли за мебели, 30 мм дъски са дебелички, от 25 мм ще е по-добре, нали крайната дебелина е 18-20 мм :?

пп. На старата работа бяха правили една спалня, цялото обзавеждане, от бял дъб, кревата как да е го вдигнаха,но имаше едно гардеробче.....като Титаник, 6-8 човека не можем да го вдигнем, иначе стана супер красиво,но да не се налага ти да го местиш.... :lol:
preslav - майстор
Lisko написа:
Хихи, финала на mavryt4o, кефи!
:partyman:

Какви талпи, извинете ме за тъпия въпрос понеже в България дъски не съм купувал, ма се треба някъде да продават готови дъски, калибровани и щях да кажа прошнуровани.. ;-) и направо в магазина ти ги режат колкото искаш да ти е дължината. Така за зегето остават само дреболии. Примерно аз си направих така с готови чамови дъски етажерка със следните размери: ширина 126cm, височина 184см, дълбочина 29см.
Без дюбели, без бисквитки, без винкели. Нула рязане от мен. Няма дори канали в страниците (тогава нямах настолен циркуляр). Освен 7 дъски етажерката съдържа единствено винтове. Всички дъски са си както ми ги резнаха в магазина. И не е мръднала. Ползвам си я вече 2 години. Ако се поохарча за фазер за гръб, ще стане много по-здрава. Него също могат да го резнат в магазина.
Да, и в България се продават калибровани дъски, има и изгладени, всичко има, рязане на място също, ако не е на самата дървена борса то в съседство има кой да крои по размери на клиента.
Аз за това попитах мацката за проект или поне идея какво ще се прави - едно е да сковеш етажерка, друго е градинска пейка, трето легло, шкафче и т.н. Масово зегетата "ядат" 3см. дърво, а съм виждал комплект зеге с плот, ножът на зегето стърчи нагоре и си работи точно като циркуляр. Съвсем в духа на направи си сам не мисля, че е трудно да се направи плот за което и да е зеге.
Имам обаче едно леко притеснение относно това кой ще работи на циркуляра, че резервни пръсти не се продават.
kendal - специалист
Илчо приятелю,веднага мога да ти отговоря защо ревем като се налага да работим масив,като начало знаеш трябва да избереш материал,тук при нас цената му е по висока от тази която си цитирал ,последно купувах на 450лв,има и по евтин но все пак говорим за мебел не за кофраж,след това трябва да разбичваш,рендосваш,лепиш,и много други операции които съм сигурен че знаеш тъй като гледам че работиш в сферата,от друга страна ако ми се налага да изработя гардероб отЛПДЧ от сутринта до вечерта е готов,та горе долу това е причината общо казано,иначе това са неща които ги знаеш,и не разбирам от къде се явява въпроса ти.
jiva - помощник
kendal страхотно изпълнение . Защо непродаваеми ? Аз двете легла ги смятам 150 лв. пряко сили като материал. Мебелни плоскости си има готови с не лошо качество . Скоро монтирахме на село кухненски плот чам 4 см излезе ми 185 лв. за 5 м. Има и бичени дъски . вярно не на 300-400 лв кубика , но аз бизнес няма да правя за да ме вълнува цената . Циркуляра ще ми влезе в употреба за разкрой на шкафчета , етажерки ...
На циркуляра ще работи милото :-D . наскоро го уволниха , тъкмо да му намеря занимание да не дебелее . Шлосер е по професия , най вероятно ще се справи .
kendal - специалист
Тук малко се отнесохме,смесихме бизнеса с хобито поради тази причина се получи така,ако си ги изработите нещата у дома няма да смятате изработката а само материалите и парите ще са други,то кеф цена няма както се казва, много мразя да ми казват как нещо няма да се получи,преди повече от 20год. започнах с дърводелство ,с годините хобито стана професия,пожелавам ви успех пък ако има нужда ще помагаме със съвети.Весело посрещане на Новата Година.
Илчо Илиев - майстор
kendal Приятелю,прав си,че е доста по-трудно и малко по-скъпо да се работи,но за хоби ,а и както колегата казва...кефа няма цена..

Весели празници!!!

:partyman: :drinkers: :partyman:
bimbaeco - майстор
Ето няколко машини от другия край на спектъра - небронтозаври :):
Пауър Плюс - 150 лева
https://www.olx.bg/ad/tsirkulyar-polzva ... 86ec0b345a

Айнхел за 200
https://www.olx.bg/ad/tsirkulyar-einhel ... f507743bb9

Инка за 250
https://www.olx.bg/ad/tsirkulyar-s-bora ... 6c11ca334b

Първите две машини са по-мощни и с по-големи дискове, но са с колекторни мотори и изискват доработка (или ИЗработка) на нов линеал - като това тук viewtopic.php?f=35&t=44049

Инката е морално по-стар дизайн, но е стабилно изработена, има хубав плот и линеал и е с асинхронен мотор.
Един от най-добрите дърводелци на нашето време - Джеймс Кренов, е създал много страхотни неща, използвайки същия циркуляр. Ако не друго, този машина има висока колекционерска стойност.
EDI - майстор
Мишо, ИНКА-та много ще ми ходи на абрихта. :? :-D Да зема да се пробвам ли.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Търся си настолен циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: