Всичко за дърводелството
dimitrova_k - специалист
Засега се спирам на лак-масло на водна основа на Дуфа - http://profitech-bg.com/product/255/duf ... -0-75.html
Само едно ме притеснява, че не пише че защитава от UV лъчи. Пише само, че е устойчива на атмосферни влияния. Какво мислите по въпроса. Другият вариант пак на Дуфа - ултра гел
http://profitech-bg.com/product/124/duf ... ragel.html
EDI - майстор
И двата продукта не съм ги ползвал и не мога да кажа как се държат във времето.Имай предвид, че голямата част от навеса няма да се мокри.Мокрят се основно колоните на височина до около 1-1,5 метра, в зависимост от силата на вятъра, когато вали.За цвета колегата горе е прав, безцветните лакове не са издържливи, дори и на кутиите им пише за конкретните ограничения, освен това имам и личен опит. :lol:
radius - майстор
Оня ден ми попадна брошурка на Бохемит, не го обичам заради отровите, съдържащи се във Форте, но пък този може да е различен. Имат някаква нова за мен линия естетик - импрегнант на маслена основа. Дават го за външно и оцветява, като първо се импрегнира с Бохемит Оптимал Форте. Не прави слой, който може да се обели, но колко е трайно кой да ти каже. Пише че се нуждае от поддръжка на интервали 3-5 години. На мен ми се вижда малко, но пък може би е реалистично.
Някой има ли наблюдения върху тази система за защита?
stridata - специалист
Ако обобщим всичко от написаното до тук стигаме до следния извод...
За външна употреба всички материали които прават дебел филм трябва да са изключително качествени за да не се налага през няколко години да се освежават. Дебелото покритие създава предпоставката за люпене ако не се подръжа... Да не казвам, че винаги идва момент в които трябва да се пложи нов слой... UV лъчите и резките температурни промени са основните врагове на дебелия слой. Влагата е най-малкият проблем. За мен най-безболезнения вариант за Българската действителност си остава МАСЛОТО. Ама явно още нямаме културата да го използваме...

П.п
Забравих да спомена, че влажноста на дървесината също е много важна. Ако намажеш едно сУраво дърво и то почне да се цепи лекинко полекинко, също компроментира слоя и той започва да дава ядове.... Темата е необятна. Мажи с кво ти е кеф, запази си инфото за марката и през известно време пренамазвай :weedman:
Последна промяна от stridata на чет мар 16, 2017 1:38 pm, променено общо 1 път.
mavryt4o - майстор
radius написа:
Оня ден ми попадна брошурка на Бохемит, не го обичам заради отровите, съдържащи се във Форте, но пък този може да е различен. Имат някаква нова за мен линия естетик - импрегнант на маслена основа. Дават го за външно и оцветява, като първо се импрегнира с Бохемит Оптимал Форте. Не прави слой, който може да се обели, но колко е трайно кой да ти каже. Пише че се нуждае от поддръжка на интервали 3-5 години. На мен ми се вижда малко, но пък може би е реалистично.
Някой има ли наблюдения върху тази система за защита?
Ползвах го миналата година на маси и пеики стои на слънце но не ги вали.Напива много, бавно съхне 3-4 дена ,няма гланц.Вчера преправях малко по единия плот и мога да кажа че е по-здраво от когато го лакирах с ексцентъра напъвам с едра шкурка и се хлъзга.Те си решаваш но няма да збъркаш.
radius - майстор
Малко смело е за маса, на продукта (листа за безопасност) пише да не бъде после в досег с кожата. Но пък какво им пречи да го рекламират за парапети, беседки, където няма начин да не се отъркаш.
Да ти кажа и на мен ми звучи примамливо, тъй като няма какво да се обели. Какъв цвят маза, запазил ли се е? И после, след години, според рекламата няма нужда от подготовка на основата, а направо освежаваш.
stridata - специалист
radius написа:
Малко смело е за маса, на продукта (листа за безопасност) пише да не бъде после в досег с кожата. Но пък какво им пречи да го рекламират за парапети, беседки, където няма начин да не се отъркаш.
Да ти кажа и на мен ми звучи примамливо, тъй като няма какво да се обели. Какъв цвят маза, запазил ли се е? И после, след години, според рекламата няма нужда от подготовка на основата, а направо освежаваш.
Всичко което прави това чудо прави и маслото на която и да е фирма и ако желаеш можеш да го изпиеш и нищо няма да ти стане. Хахахах.
Няма по голямо предимство от това да си го намажеш пак без да шлайфаш като идиот налюпени места....
mavryt4o - майстор
radius написа:
Клиента беше си мазал навеса и искаше и масите.Цената е 12-14 лева за литър.На фона на това какви отрови ядем не ми се коментира за вредни и безвредни.Цвета е махагон и е оранжев малко цигански но не е мръднал.За мен минуса е бавното съхнене и лошото покриване на кита или смес от лепило и дървесен прах .При импрегнантите на милеси тези минуси ги няма ще видим и трайноста им с времето.Цената им е 16 за литър но съвсем друга бира е с лекота се нанася и попива от 2-рата ръка на 100 процента си прави цвета.Дистрибуторът им ми представи и професионалната им на която даваше 12-15 години гаранция на открито без да мръдне но ползваш 3-4 продукта и си е нормално
mavryt4o - майстор
radius написа:
За тези ли говориш http://www.edid-milesi.bg/vodni-eksteri ... mpregnator ?
Да за това място дето говорихме.
Тази е серията махагона си стана тамън.Доста си побъбрих със собственика много отзивчив каза че ще ми разлива от големите разфасовки колкото ми трябва и цвят ще ми забъркат всякакъв.Само едно ме гложди нежно покритие стана лесно се драска дали да не го заздравя с някакъв лак!?

Прикачен файл

20170316_201314.jpg

Тема "Какъв лак да ползвам за навеса?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: