• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
съб юни 22, 2024 1:51 pmAntonAtanasov написа:
Благодаря на тези, които си казаха мнението и дадоха съвет. Дали ще "бегат" новаците с по едно мнение зависи от първите отговори, които получат. Някои новаци знаят нещо, други не, но си мисля, че може да се помага, Кой знае, утре точно тоя новак може да помогне на теб! Благодаря още веднъж!
Явно не си бил поредния фишек с едно мнение :lol:
Не можеш да си представиш колко си прав. През годините дейността ми свързана с взаимно помощта в дърводелството ми отвори пък вратички(жокери) както искаш го разбирай в десетки други сфери. На тази снимка съм съчетал две класически техники за получаване на формоустойчив плот.Бредборт и кушак на слот на лястовича опашка и съответно правилно изпълнени.

Прикачен файл

CustomName1.jpg
Интересен метод, за да не се измята. Обаче, ако искаш плота да не е "обрамчен" така, а да си е класически плот... сложна работа :rolleyes:
През годините са ми казвали и, че когато нарежеш талпите и ги оформиш е по-добре на другия ден да ги минаваш през абрихта, за да се успокои дървото и да не измята. Не знам дали е вярно
mavryt4o - майстор
съб юни 22, 2024 7:34 pmAntonAtanasov написа:
Интересен метод, за да не се измята. Обаче, ако искаш плота да не е "обрамчен" така, а да си е класически плот... сложна работа :rolleyes:
През годините са ми казвали и, че когато нарежеш талпите и ги оформиш е по-добре на другия ден да ги минаваш през абрихта, за да се успокои дървото и да не измята. Не знам дали е вярно
При процеса на сушене се натрупва напрежение в дървесината.Колкото е по-добро изходната дървесина е с най-малко напрежение. След обработки като разбичване и калиброване то се освобождава и проявява. За това се изчаква за да се види на къде ще мръдне материала и да се до обработи. Колкото са по-тесни дъските толкова по-малко напрежение..
съб юни 22, 2024 9:10 pmmavryt4o написа:
При процеса на сушене се натрупва напрежение в дървесината.Колкото е по-добро изходната дървесина е с най-малко напрежение. След обработки като разбичване и калиброване то се освобождава и проявява. За това се изчаква за да се види на къде ще мръдне материала и да се до обработи. Колкото са по-тесни дъските толкова по-малко напрежение..

Т.е., ако разбирам правилно, ако искаш да залепиш плот, е по-добре да го направиш от 4 х 30см, а не 3 х 40см? До колкото знам обаче за дебелината, май е по-добре 25мм, а не 20мм. Даже са ми казвали, че е по-хубаво, ако може да се залепят 2 х 12мм (например) една върху друга, за да се постигне дебелина. Аз не съм сигурен дали е по-хубаво, но има логика. Нещо, като слепените греди
mavryt4o - майстор
нед юни 23, 2024 6:59 amAntonAtanasov написа:
съб юни 22, 2024 9:10 pmmavryt4o написа:

Т.е., ако разбирам правилно, ако искаш да залепиш плот, е по-добре да го направиш от 4 х 30см, а не 3 х 40см? До колкото знам обаче за дебелината, май е по-добре 25мм, а не 20мм. Даже са ми казвали, че е по-хубаво, ако може да се залепят 2 х 12мм (например) една върху друга, за да се постигне дебелина. Аз не съм сигурен дали е по-хубаво, но има логика. Нещо, като слепените греди
Ако трябва да бъдем точни правилото за формоустойчив плот е ширината да не бъде повече от 2,5 пъти дебелината. Друг е въпроса че от мързел не се спазва 😀 и после идва другата тема,, как да си изправя изметнатия плот? И там си има техники и можем да помагаме но надявам се да не стигаме до тази тема. И за лепенето по дебелина важи да но там се прави когато има много високи изисквания и рядко се прилага поради трудоемкоста.
:?
Е, значи, ако дебелината е 25мм, плота трябва да е съставен от дъски не повече от 80мм, според правилото... да, доста работа ще си е сигурно....
dbelev - специалист
Когато правих първата си маса нямах никаква представа за лепене. Нямах и никакъв опит и много малко инструменти. Взех материала от Баухаус ...

Ето малко снимки

https://photos.app.goo.gl/bCyZAS8hNj3vzjhd9

Приеми мнението ми с много резерви, аз съм любител, макар че си харесвам масата и си е още читава :-D
Доста добре изглежда! Браво! Надявам се и аз, да успея нещо прилично да направя, но засега чета и се образовам. Надявам се скоро да успея да си задвижа проекта, но все нещо ми се объркват плановете и не мога да започна :cry:
Все проблеми и задачи, но все ще успея! :tonqe:
  • 1
  • 2

Тема "Трапезна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: