• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 68
Всичко за дърводелството
griffin - майстор
Идеята е фрезера да притиска детайла, ако фрезата ти се върти в обратната посока е възможно ама аз не съм виждал такива. Ако е от обратната страна линеала фрезера ще изхвърля детайла и ще видиш зор да го удържаш на място.
bimbaeco - майстор
Може да сложиш линеала както решиш, единственото условие е да подаваш материала от дясно наляво (гледано отгоре). Когато фрезата не е на маса, а я държиш ти, движението е от ляво на дясно.
Което е същото нещо, което Грифин е казал (не видях, че си отговорил, докато пиша :yawinkle: ).
big_death - специалист
А за водач какви шини използвате и дали би могло да се вкопае шина-корниз за пердета от старите метални че имам доста да се моткат по таваните и са все нови ?
bimbaeco - майстор
Аз вкопах един профил от Бриколаж, но не го използвам (все още). Корниз не знам дали ще стане, много е важно да няма никакви хлабини. Ако си направиш шейна да подаваш детайлите от тясната страна (като тази на Еди), няма много нужда от релса. Аз бих те посъветвал да си направиш масата колкото да можеш да почнеш да я ползваш, пък после ще си прецениш какви ексти да добавиш в зависимост какво ти е удобно.
8180 - майстор
bimbaeco написа:
Може да сложиш линеала както решиш, единственото условие е да подаваш материала от дясно наляво (гледано отгоре). Когато фрезата не е на маса, а я държиш ти, движението е от ляво на дясно.
Което е същото нещо, което Грифин е казал (не видях, че си отговорил, докато пиша :yawinkle: ).
Моята "маса" - приспособление е доста различна. По-скоро е линеал, комбиниран с притискач на обработваната плоскост. Фрезовам канали като движа фрезата по повърхността на материала и водя по линеала. На същата "маса" фрезовам с доправен ръчен циркуляр и специално заточени дискове.
И в двата случая движа инструмента от от дясно на ляво.
Не съм забелязвал някакво "избутване", респ. евентуално отклоняване от линеала в моя случай, доколкото Ви разбирам.
Доколко това, което пишете ме касае, ако ясно съм описал ситуацията - не ми е хрумвало да пробвам с фрезата на обратно.
С циркуляра не става - двигателят ще опира в приспособленията (пък и няма смисъл), но с фрезата би могло. :?
bimbaeco - майстор
По правило движението на подаване е такова, но има случаи, когато се подава наопаки (например в края на детайл, за да избегнеш риска фрезерът да отчупи парче от дървесината, вместо да я среже). Целта е, както Грифин вече каза, въртенето на фрезера да дърпа (а не да бута) дървесината.
Не можах точно да разбера каква е твоята установка, но щом си доволен, няма причина да сменяш методите.
Имам едно много добро видео по темата, но няма как да го приложа, защото не го намерих в Ютюб.
Това е линк към торент, ако искате да го свалите http://kickass.to/handyman-router-joinery-t453943.html

Прикачен файл

router cut.jpg.jpg
router cut.jpg.jpg (24.02 KиБ) Видяна 3218 пъти
8180 - майстор
Благодаря bimbaeco,
Сигурно не съм обяснил добре.
На картинките не откривам моя случай или не е по темата, но има идея за размисъл.
Ще пробвам в натура. Нещо не ме кефи варианта с фрезата - ако имам диск, предпочитам с циркуляра.
Като Ви четох, реших, че може аз нещо да бъркам. Не бях чувал за тези правила, но предполагам важат и за обратния на дискутирания в темата случай. И, да усещам някакъв дискомфорт/нестабилност с фрезата.
Сега разбирам, че може да е от посоката на движение (виждам логиката в картинките), която при мен е по навик - от рязане и фрезоване с циркуляра (на същата маса).
Сори за отклонението от темата.
Благодаря пак, :partyman:
griffin - майстор
Присикачите на детайла елиминират отчасти избутването на детайла от фрезата ако линеала е от обратната страна, въпрос е дали имаш възможност и желание да сложиш притискачи отгоре и отстрани на детайла. Понякога се налага обратно водене но с него много внимавам че съм виждал кофти случки. За канал на масата не слагай релса от завеса, ако нямаш достъп до профили може да изкопаеш канал и да сложиш П образен алум профил или да го оставиш само на дървото ако е достатъчно плътно. Както казаха колегите въпроса е после да няма луфтове между канала и водача.
Тани - модератор
8180 написа:
Нещо не ме кефи варианта с фрезата - ако имам диск, предпочитам с циркуляра.
Като Ви четох, реших, че може аз нещо да бъркам. Не бях чувал за тези правила, но предполагам важат и за обратния на дискутирания в темата случай. И, да усещам някакъв дискомфорт/нестабилност с фрезата.
Сега разбирам, че може да е от посоката на движение (виждам логиката в картинките), която при мен е по навик - от рязане и фрезоване с циркуляра (на същата маса).
Изглежда, че фрезоваш канали. Ако е така, то посоката почти няма значение, защото фрезера реже и от двете страни , освен по посоката на движение и по този начин стои почти балансиран.
8180 написа:
Не бях чувал за тези правила,
Всъщност си ги чувал :wink:
8180 написа:
С циркуляра не става - двигателят ще опира в приспособленията (пък и няма смисъл), но с фрезата би могло.
Ако не беше ги чувал, просто щеше да пробваш да режеш от ляво на дясно с циркуляра, без да го завърташ на 180° , за да ти застанат зъбите СРЕЩУ посоката на рязане!
По принцип масата се ползва предимно за странично фрезоване и по-рядко за канали, затова колегите предупреждават за посоката на движение на фрезованите детайли. Реално оста е обърната на 180° и за да се спази правилото, че режещия ръб трябва да е срещу посоката на движение, посоката на движение на детайлите е обратната на тази, когато движим фрезата върху детайла!

ПП И Грифин е прав - може и притискачите да ти помагат, но честно казано ми е ртудно да си ги представя в твоя случай, понеже не водиш детайла, а фрезата по линеал. Може ли някакви снимки за по-ясна представа? Може и просто линк към снимки или видео на нещо подобно.
8180 - майстор
Тани написа:
Изглежда, че фрезоваш канали. Ако е така, то посоката почти няма значение, защото фрезера реже и от двете страни , освен по посоката на движение и по този начин стои почти балансиран.
Да, писах че фрезовам канали.
Намирам логика в горното.
Благодаря, на всички. :)
П.П. При време, ще снимам, но да не отклонявам темата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 68

Тема "Маса за оберфреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: